perjantai 25. maaliskuuta 2016

Vege Jäärä

Pitäisi kai kirjoittaa Mr Netflixille, että voisitteko ystävällisesti poistaa kaikenlaiset dokumentit valikoimasta, koska lapset voivat saada niistä epäsuotuisia vaikutteita. Jättäkää vain hömppäleffat ja -sarjat jäljelle, kiitos.

Pääsiäisen kunniaksi kuvitan tämän jutun karitsoilla ja lampailla - ja niiden loputtua kileillä. Ehkä joku saa epäsuotuisia pääsiäisen menun mullistavia vaikutteita (syökää kanaa!).




Jäärä Junioria on yleensä pitänyt muistuttaa sammuttamaan valot huoneestaan sieltä poistuessaan, olemaan hengailematta jääkaapilla tai ulko-ovella ovi auki, hoputtaa pois suihkusta, jotta lämmintä vettä jäisi edes tilkkanen muille perheenjäsenille ja kiroillen kiskoa sekajäteastiasta pois sinne neidin mättämiä asiaankuulumattomia aineksia.  Hmm...tuon lauseen rakenteesta verbimuotojen osalta taisi tulla aika sekava, mutta onneksi minulla on äidinkielen yo-kirjoitukset jo suoritettu ajat sitten.


No, tämä neitonen siis katsoi Netflixistä jonkun dokumentin karjankasvatuksen ympäristövaikutuksista ja julistautui kasvissyöjäksi ympäristösyistä. Syö kyllä maitotuotteita tarjottaessa ja kalaa ja kanaa toisinaan ja munia ei välttele. Sinänsä hyvä juttu, minäkin jopa kerran tein lasagnea soijarouheesta tytärtä miellyttääkseni. Kyllähän sitä söi, mutta on soijarouheessa sellainen tympeä haju, että ei auta hengittää nenän kautta juuri kun haarukka on menossa suuhun. Taidan nimetä tästä lähtien Jäärä Juniorin siis Vege Jääräksi. Jos tapahtuu paluu sekasyöjäksi, en ehkä kuitenkaan nimeä häntä uudelleen Seka Jääräksi, siitä tulee ihan muut aineet mieleen.

Itsekään en mitenkään älyttömän paljoa syö lihaa ja syömästäni lihasta suuri osa on kanaa tai possua, jotka ovat käsittääkseni nautaa ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Hiukan vain ihmetyttää, että voiko soija- tai mantelimaito todella olla ympäristöystävällisempää kuin lehmän maito? Jos lehmä ja maidon juoja asuvat molemmat Suomessa, ei maidon matka kuluttajan jääkaappiin ole kovin pitkä ja monimutkainen. Valion sivujen mukaan yksi lehmä voi elämänsä aikana tuottaa jopa 100 000 kiloa maitoa. Jokaista tuottamaansa maitolitraa kohti lehmä juo kaksi litraa vettä ja syö tietenkin paljon rehua ja päästelee molemmista päistään kasvihuonekaasuja. Mitä tästä voi päätellä? No ei yhtikäs mitään.

Yritin etsiä netistä tietoa lehmänmaidon ja kasviperäisten "maitojen" ekologisuudesta ja hiilijalanjäljestä ja vedin aika tyylikkään vesiperän. Pakko mainita, että Vauva-lehden keskustelupalsta rulettaa jälleen. Hakusanaparilla "soijamaito hiilijalanjälki" ensimmäinen linkki vie Vauva-lehden keskusteluun. Mitä tämä kertoo soijamaidon ekologisuudesta? Väittäisin, että sitä, että soijamaitotuottajilla ei ole esittää mitään luotettavaa aineistoa soijamaidon hiilijalanjäljen pienuudesta lehmänmaitoon verrattuna, koska ensimmäinen hakutulos vie noin poikkitieteelliseen paikkaan. Seuraavat hakutulokset eivät olleet juuri sen parempia. Toisaalta WWF sanoo, että lähes 100% Suomeen tuodusta soijasta käytetään eläinten rehuna. Onko siis järkeä syöttää soija ensin lehmälle, eikö olisi helpompaa pusertaa siitä soijasta suoraan maitoa ilman lehmän toimimista välikätenä?


Sanon suoraan, että en tiedä. Ei tiedä ilmeisesti kukaan muukaan tai sitten tietää, mutta ei kerro, koska kertominen voisi aiheuttaa epätoivottua käytöstä kuluttajilta. Sen tiedän, että nämä erilaiset kasvisperäiset maidonkorvikkeet ovat selkeästi kalliimpia kuin vastaavat maitopohjaiset tuotteet. Onko opiskelijan järkevää kuluttaa vähäisiä rahojaan niihin? Voisiko sanoa ekologiselle omatunnolleen, että siirryn kalliiseen kasvisravintoon, sitten kun olen valmistunut ja varakkaampi? Minä en ainakaan aio laittaa mitään vege-lisää Vege Jäärälle antamaani rahalliseen tukeen. Eipä hän ole sitä pyytänytkään vaan tienaa soijajogurttipennosensa myymällä lehmänlihaa Burger Kingissä - ironista sinänsä. Toivon todella, ettei Netflixistä löydy vielä vaikuttavampia lihan vastaisia dokumenttejä jotka saisivat Vege Jäärän irtisanoutumaan työpaikastaan! Siinä vaiheessa äitinsä alkaa kyllä huutaa ja melskata, että pientä rajaa nyt tähän hömpötykseen.



Internetti on ihan kiva asia, mutta etenkin tällaisista ekologisuusasioista on todella vaikea löytää mitään puolueetonta tutkimustietoa. Joskus yritin selvittää suomalaisten kasvihuonetomaattien ekologisuutta Espanjasta tuotuihin tomaatteihin verrattuna. En löytänyt mitään - nada. Tulin taas kerran siihen tulokseen, että tiedon puute tarkoittaa sitä, että MTK puolustaa omiaan ja tiedot kasvihuonetomaattien järkyttävästä energiankulutuksesta pidetään huolellisesti salassa. Vai mitä luulette? Paras olisi tietysti popsia pelkkää porkkanaa ja kaalia läpi talven eikä tomaatteja ollenkaan, mutta en minä ainakaan jaksa. Tahtoo lehmänmaitotuotteita ja tomaatteja!

Iloista pääsiäistä kaikille toivottavat Vanha Jäärä ja keväiseen sulkahattuun sonnustautunut Misha!


4 kommenttia:

  1. Olipa kiinnostava postaus, koska itse paljon pohdiskelen ja toteutankin osittaista vegaanista ajatusta perheemme ruokavaliossa. Olemme siirtyneet kokonaan maidon käytöstä kasvimaitoihin, mutta soijamaitoa meillä ei käytetä: soija ei ole suurina määrinä hyväksi terveydelle. Kauramaito on terveellistä ja sitä ei rahdata "toiselta puolelta maapalloa". Valmistuksen suhteen näkisin, että se on huomattavasti siis ekologisempaa kuin lehmänmaito, jota Suomessa tuotetaan valtavissa määrin. Ekologisuuden lisäksi eläinperäisten tuotteiden vähentäminen perustuu itselläni tehotuotannon tuotteiden välttämiseen. Eli, eläinperäiset tuotteet ovat minusta ok, kun eläimen olot ovat ok. Siksi esim. kanaa ostan enää harvoin ja senkin luomuna; samoin vain munia, joissa kanoilla on tilaa elää lajityypillistä elämää (lattiakanan munat). Hinnoissa on eroja - luomua ja eettisiäkin valintoja onnistuu tekemään kohtuuhinnoilla/ vertailemalla. Ja kaikkein helpoin tapa on vähentäminen ja kasvispainotteisen ruokavalion lisääminen. Me käytimme ennen paljonkin maitoa ja nyt on lähinnä opeteltu uusia reseptejä, mikä on avannut ihan mahtavan yritti-marinadi -maailman ruokapöytäämme (=kermat pois). Nämä ovat tosi henkilökohtaisia valintoja ja perheen yhteisiä päätöksiä (teinit mukaanlukien), eli en tarkoita millään muotoa markkinoida omaa ajatteluani muille!! Totalitarismin sijaan kannatan pieniä tekoja ja juurikin tuota vähentämisen ideologiaa niissä vähemmän ekologisissa ja eettisissä tapauksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin oon funtsannut, että ne kaurapohjaiset maidonkorvikkeet on varmaan ekologisessa mielessä parhaasta päästä ja siksi en niitä tuossa käsitellytkään, mietin lähinnä niitä manteleita ja soijapapuja joita ei juurikaan Suomessa kasva.

      Mekin ostetaan munat aina luomuna - luomumunia on aina saatavilla, mutta luomulihaa huonommin.

      Serkkutytölläni on nuorempana sellainen eläinten oikeuksien puolustamisen kausi, että hän söi vain riistaa ja kalaa. En viitsinyt alkaa väittelemään siitä, että eikös kalallakin ole tunteet...eikö altaassa kasvatetun kirjolohen syöminen ole eläinten oikeuksien polkemista siinä missä tehokasvatetun siankin? Tämäkin ansaitsi oman kirjoituksensa :-) Tosin joltakulta muulta kuin multa :-)

      Poista
  2. Onpa hyvä, että meillä ei aikuisväki juo maitoa! Eihän tuosta mikään ota selvää, mikä se sitten olisi se paras vaihtoehto.
    Kohtuus kaikessa kai? Lapselle kuitenkin juotamme perinteistä rasvatonta lehmänmaitoa... Nostan kyllä hattua niille, jotka jaksavat näissäkin asioissa ajatella ekologisesti, hyvä kun itse saan hilattua itseni hakemaan ostokset kaupasta, jotka olen puoli tokkurassa tilannut koneelta su-iltana väsyneenä. Ts. samat ostokset melkein joka kerta ja sen enempiä miettimättä näitä syvällisempiä asioita. Hyi minua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopa muuta! Mä kyllä haluaisin tehdä enempi kasvisruokaa, mutta kun on niiiin paljon helpompaa nakata vain kanasuikaleet tai naudan jauheliha pannuun paistumaan kuin alkaa ihmetellä kuinka tofusta tai soijarouheesta saisi syömäkelpoista.

      Poista