perjantai 2. tammikuuta 2015

Asumisen kansallisia erikoisuuksia

Hetki sitten oli talvi. Ainakin oli tämän viikon maanantaina 15 pakkasasteessa ja auringonpaisteessa. Siksi aiheena on asumisen kansallisia erikoisuuksia eli uusavuttomat asukit talvisäässä. Puhutaanpa samaan hengenvetoon tai näppäimistön nitinään myös toisesta kansallisesta erikoisuudesta eli englantilaisten kylmänsietokyvystä, koska tämän hetkinen säätila muistuttaa enemmän Britteinsaarten talvea.

Mutta ensin palataan hetkeksi ystäviimme joulufiileihin. Rohkenin varovasti joulun jälkeen alkaa taas seurata blogeja ja mitä huomasinkaan: useat joulufiilit olivat purkaneet joulun ja tunkeneet rekvisiitan takaisin komeroihin jo joulupäivänä. Ikään kuin olisi odottanut etelänmatkaa monta kuukautta ja ensimmäisen lomapäivän jälkeen todennut, että aurinko onkin liian kirkas, meri liian suolaista ja pöksyihin tunkeva hiekka on oikeasti aika ärsyttävää ja viettänyt loppuloman hotellihuoneessa katsoen telkkaria. Ihan sama asia. Jos joulua vietetään, niin sitten vietetään kunnolla. Kuusi on pystyssä loppiaiseen asti. Nii prkl! Amatöörit...Joillakin Tosi Jäärillä kuusi toki seisoo Nuutinpäivään asti. Siihen Vanha Jääräkään ei kykene. Tällaista joulukalustoa meiltä vielä löytyy:





Sitten asiaan. Kovasti puhutaan siitä, että asuntojen lämmittämiseen kuluvaa energiaa pitäisi säästää. Rakennetaan jopa ns. passiivi- ja nollaenergiataloja. Väitän, että ihan perinteisissä taloissakin pystyttäisiin lämmitysenergiaa säästämään huomattavasti, jos asukkaat koulutettaisiin asumaan vähemmän tuhlaavasti. Maahanmuuttajia varten on tehty tällainen asumisopas, jonka lukeminen olisi erittäin hyödyllistä suurelle osalle ihan kantasuomalaisistakin asukeista.

Todella usein näkee, että asunnoissa on tuuletusikkuna(t) auki kovallakin pakkasella jokseenkin vuorokauden ympäri. Olen melko varma, että näissä asunnoissa ei kuitenkaan käytetä makuuhuonetta kylmävarastona, vaan avoimen ikkunan alla on patteri, joka huutaa posket punaisena yrittäen pitää huoneen lämpötilan asuttavana pakkasilman puhaltaessa ikkunasta sisään. Tästä älyvapaasta tuulettamisesta kun saataisiin kansalaiset eroon, niin energiaa säästyisi huomattavat määrät. Olemme asuneet nykyisessä asunnossamme nyt neljä vuotta ja KERRAN on tarvinnut avata kaikki tuuletusikkunat ja yrittää oikein viuhtoa ilmaa sisään. Tämä johtui Vanhan Jäärän savuttavasta kokkauskokeilusta, jossa ilmakuivattua kinkkua kuivatettiin (entisestään) uunipellillä. Savun hälvettyä totesimme lopputuloksen rapeaksi ja maukkaaksi, mutta ei todellakaan uuden savustuksen arvoiseksi.


Ja jos taloihin edelleen vaivauduttaisiin rakentamaan niitä tuulikaappeja, joista olen muistaakseni joskus aikaisemminkin messunnut, niin sekin säästäisi lämpöenergiaa kun kylmä tuuli ei puhaltaisi läpi koko asunnon joka kerta ulko-ovea avattaessa. Joku johtava alivaltioarkkitehti on ilmeisesti päättänyt että tuulikaapit ovat syvältä. Meillä on oikein ihana de luxe tuulikaappi eli kuisti. Se on siitäkin mainio, että sen voi pitää muita sisätiloja viileämpänä ja yrittää talvettaa kasveja, jotka eivät viihdy talvisin huoneenlämmössä. Noh, onnistuu miten onnistuu, kuten tässä jouluasussaan olevasta oliivipuusta voi päätellä.




Mutta englantilaisilla ei ole tällaisia lämmitysenergian säästöongelmia, koska heitä ei kylmä haittaa pätkän vertaa. Kaikki ovat varmaan jossain päin maailmaa törmänneet englantilaisiin olosuhteissa, joissa muiden kansallisuuksien edustajat kiskovat pipoa syvemmälle päähän, mutta englantilaiset kulkevat shortseissa ja t-paidassa ilmeenkään värähtämättä. Karmeinta on se, ettei edes lapsia pueta lämpimästi. Ilmeisesti jatkuvassa alilämmössä elämisestä ei ole mitään suurempaa haittaa, koska englantilaiset eivät kuitenkaan ole kuolleet sukupuuttoon. Aivotoimintaansakaan kylmyys ei hirveästi haittaa, koska he osaavat tehdä aivan loistavia tv-sarjoja. Tosin ei aavistustakaan osaavatko englantilaiset tehdä yhtään mitään muuta ja kuinka montaa prosenttia Britannian väestöstä tv-sarjojen tekijät edustavat.


Jäärä Juniorin bestis vietti viime vuoden vaihto-oppilaana Liverpoolissa ja paleli raukkaparka koko talven. Yritti salaa aina säätää asunnon termostaatteja isommalle, mutta perheen äiti kävi heti huomattuaan pienentämässä lämmitystä ja mulkoili pahasti hullua suomalaista, joka tahtoi asua yli +15 asteen lämpötilassa. Minulla oli ennen espanjalainen kolleega ja hänellä oli vankka ja selkeä mielipide siitä, mikä on parasta Suomessa: se, että sisällä on lämmin talvella.


The Albert Dock Liverpoolissa joulukuussa 2013.


Onko teille muuten selvinnyt että miksi valtiovallan mielestä sähkön käyttö auton voimanlähteenä on hyvä asia, mutta asunnon lämmittämisessä ihan kamalan huono asia? Jos on, niin kertokaa ihmeessä minullekin. Samoissa voimalaitoksissa se sähkö käsittääkseni tehdään.

Lämmintä talvea sisätiloihinne! Pitäkää lävet ummessa!  Ja kuusi puretaan sitten vasta loppiaisena!

2 kommenttia:

  1. Aivan. Mainio vertaus. Ei pysty jouluhulluton ymmärtämään tuota yhtälöä. Ja miksi ensi vuonna laitetaan ne samat hiekat pöksyihin, jotka edelliselläkin reissulla ärsyttivät? Kaikkea ei ilmeisesti pidä ihmisen tietää :)

    Komppaan myös jälkimmäistä aihetta. En ole koskaan tajunnut, mitä ideaa on tuulettaa esim. makkaria ympäri vuoden. Sanoohan sen järkikin, että lämpö menee variksille. Ellei satu nukkumaan justiinsa kylmiössä.

    Lävet kiinni! (paitsi leipälävet :D)

    VastaaPoista
  2. Kaikilla ei vaan voi olla niin hyvä muisti ja järki kuin joillakin toisilla...Mutta vihannekset säilyy paremmin viileässä ;-) Noin sanoi meillä töissä ilmastointi- ja lämmitysasioista vastannut hemmo kun yhdet kaverit valitti että työpisteellä on kylmä. Tähänastisen työelämän parhaita hetkiä oli se.

    VastaaPoista