perjantai 3. helmikuuta 2017

Rakastan testejä! Nyt levätestiin!

Tunnustus: testit ovat kivoja. Ei kuitenkaan mitkään ylioppilaskirjoitukset, inssiajot eivätkä verikokeet vaan sellaiset omaan luonteeseen ja toimintatapoihin liittyvät. Nuorena oli suurta hupaa tehdä naistenlehtien testejä. "Mikä on parisuhteesi tila?" Ei paljon haitannut vaikkei ollut parisuhdetta, testin saattoi hyvin tehdä imaginäärisellä poikaystävällä. Hiukan myöhemmin kiinnostuin enemmän vähän vakavammista persoonallisuustestistä. Esim Myers-Briggs-testin tulokset aiheuttivat suurta polemiikkia työpaikalla kun niitä jollain kurssilla tehtiin. Nykyisin tuokin vaihe on mennyt ohi, Vanhan Jäärän persoonaa ei hetkauteta enää mihinkään suuntaan, joten aivan sama mitä testit sanovat. Nykyisin minua kiinnostavat enää lähinnä erilaiset ympäristöaiheiset testit.

Hesarissa on "levätesti" eli kuinka paljon elintapasi kuormittavat Itämerta. Minä sain tästä testistä suht puhtaat paperit verrattuna keskivertosuomalaiseen:
Toki tällaista paikallista ympäristökuormitusta mittaavat testit ovat vähän kaksipiippuinen juttu. Jos syön suomalaista naudanlihaa, kuormitan Itämerta. Onko siis parempi, että siirryn brasilialaisen naudan syöjäksi? Jutussa sanottiin myös, että on (tietenkin) parempi syödä uransa päättänyt lypsylehmä kuin erikseen pelkästään pihviksi kasvatettu nautaeläin. Jossain toisessa jutussa sanoi, että jauheliha on pääasiassa lypsykarjan lihaa. Lihantuottajat hoi, voisiko tästä saada merkinnän naudanlihapakkaukseen! Itse mieluimmin haluaisin syödä lypsykarjan lihaa. Jos meillä nautaa syödään, se useimmiten on jauhelihaa, joten sikäli ehkä ollaan oikeilla jäljillä. Minua ei broileria ostaessani yhtään kiinnosta, onko broilerit kasvattanut Möttösen tila Takahikiällä vai Yli-Otsalohkon tila Peräseinäjoella. Riittää aivan hyvin kun kerrotaan onko se suomalaista vai ei. Mutta lihan lypsykarjataustaisuus olisi erittäin hyödyllinen tieto!

Testissä oli myös hauskaa katsella testiin valmiiksi täytettyjä keskivertokansalaisen arvoja. Tai oliko se nyt oikeastaan hauskaa...pikemminkin kummallista ja hiukan pelottavaa. Jokainen suomalainen tempaisee viikossa 3 litraa maitoa ja/tai piimää naamariinsa. Liekö tässä luvussa lasten kulutus mukana? Kyllä kai. Mutta jokunen litra jäänee aikuisillekin. Maidon ja piimän juomisen lopettaminen on erittäin näppärä keino vähentää ympäristökuormitusta. Jokainen suomalainen juo myös 2 litraa olutta viikossa. Jaaha, täytyy alkaa tempoa ankarasti, että saadaan kiintiöt täyteen. Etenkin kun minun täytyy täyttää myös alkoholista luopuneen puolisoni kiintiö. Huhhuijaa, rankka viikonloppu edessä.

Testailkaapa leväkontribuutiotanne!

8 kommenttia:

 1. Mä en ole testi-ihmisiä ja tässä kyseisessä testissä tulisi varmaan vain huono omatunto :( postasin juuri kierrätyksestä ja mietin nyt olisiko parempi ostaa muoviin käärimättömiä nuudeleita vai unohtaa nuudelit kokonaan, niiden rahtaus meille vasta hiilijalanjälkeä kasvattaakin...oravanpyörä tämäkin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, pitäiskö syödä vain kotimaista perunaa ja ohraa eikä ikinä mitään riisiä tai nuudeleita? Rajansa kaikella. Mutta en mä oo ollenkaan törmännyt sellaisiin nuudeleihin, jotka ois tuplamuovitettu.

   Poista
 2. Hyvä! Havaitsin myös testin, mutten vielä ehtinyt sitä tehdä. Aion kyllä. Olen tosin jo ennalta 100%:n vakuuttunut, että jään roimasti keskiverron alle myös. Kirjoittelin juuri blogissani omista valinnoistani; suurin vaje omalla kohdallani syntyy tuosta maitotuotteiden kulutuksen laskemisesta ja tietysti omasta lihantuotannosta. Aika käsittämätön määrä tuo, mitä suomalaiset kuluttavat maitoja… ihan turhaan sanon minä. Lihan suhteen taas on harmi, että kuluttajan on usein vaikea täysin tietää, mitä ostaa, kuten sanot. Hankalaa tämä kuluttaminen! Kannatan ehdotustasi siitä, että valmistajat voisivat informoida paremmin tuotantomuodoista. Mutta eiväthän he informoi, ellei jokin säädös heitä vaadi niin tekemään :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeeta on juu! Enkä ollenkaan tajua miksi aikuiset ihmiset lipittävät maitoa kun vesikin on keksitty. Vesi ja kalsium&D-vitamiinitabletit hoitaa mulla maidon virkaa. Teepä testi! Testi kyllä rokottaa sua siitä että on koti ja kesämökki erikseen vaikka muuten kans luulen, että saat sangen puhtaat paperit:-)

   Poista
 3. Mäkin joskus testailen. Mutta usein vaihto ehtoja on niin ettei niistä mikään sovi minulle.
  Ei se silloin oikeaa tulosta anna :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, oikean vaihtoehdon puutteesen törmää monesti! Tässä testissä ei ainakaan mulle tullut sellaista ongelmaa.

   Poista
 4. Yritin tehdä, mutta kärsimättömänä ihmisenä en päässyt loppuun asti. Huono omatunto kyllä tuli jo testiä miettiessäkin. Näitä valintoja on kyllä hyvä vähän välillä miettiä. (Ja jättää muovilamppujen osto vähemmälle :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei se testitulos ole se ratkaiseva asia, vaan asioiden miettiminen ylipäätään. Muovilamppujen ostamatta jättäminen parantaisi varmaankin ilman laatua Kiinassa :-)

   Poista