perjantai 24. helmikuuta 2017

Outo talo

Sisustusbloggaaja en ole eikä minusta sellaista koskaan tule, kun en tunne halua pysyä ajan hermolla kirjoittamalla esimerkiksi seinääni HOME. Enkä myöskään ymmärrä mitä vitsiä on julkaista 10 kuvaa jostain kukkamaljakosta hiukan eri kuvakulmasta. Mutta tehdäänpä silti tällä kertaa talobloggaus ja kerrotaan meidän talon oudoista alkuperäispiirteistä, jotka vielä yli kuuden vuoden asumisenkin jälkeenkin meitä ihmetyttävät - ja osin ilahduttavat.

Talon myi meille silloin noin 55-vuotias hyvin rauhallisen, hiljaisen ja vaatimattoman oloinen marimekkoon pukeutuva lastenneurologi. Naisen tyylistä ei olisi mitenkään voinut arvata, että hän halusi petrata perus-talopakettia tilaamalla normaalin huonekorkeuden sijaan korkean olohuoneen.Tämä ominaisuus meitä aina ilahduttaa, mutta sen kustannuksella jäi rakennusvaiheessa joitakin muita ehkä hivenen tärkeämpiä ja käytännöllisempiä ominaisuuksia pois.

Rakennuspiirustuksista löytyy takka, mutta sellaista ei talosta löydy vaikka kuinka etsisi. Sen kuuluisi olla tässä kuvassa oikealla näkyvän pehmopallin paikalla.Vastapäätä olematonta takkaa oli alkuperäisessä keittiössä halkolaatikko. Se onkin tosi kätevä varuste takattomassa talossa. Sen tilalle hommasimme oikopäätä pakastimen, koska talossa ollut ruma ja ikäloppu pakastin taas oli syrjäyttänyt siivouskomeron, joten huushollissa ei ollut siivouskomeroakaan ollenkaan. Mutta olipa halkolaatikko. Ehkä siellä säilytettiin imuria.

Siivouskomerona saattoi toimia myös kodinhoitohuone, jossa ei ollut minkäänlaisia kalusteita. Ei ole tosin vieläkään, koska en näe niille tarvetta. Mitä ihmettä ihmiset säilövät niissä kodinhoitohuoneista löytyvissä keittiönkaappien kaltaisissa kalusterivistöissä? Lattiassa oli reikä lavuaarin viemäriä varten, mutta ei kuitenkaan vesiputkia lavuaarin hanaa varten. Jakotukki törrötti tyylikkäästi suoraan ylös lattiasta mitenkään kainostelematta. Mikä mielenkiintoisinta, vesiputket sojottivat suoraan ylös talon betonisesta pohjasta. Jos pyykkikone räjähtäisi, vesi valuisi suoraan talon perustuksiin. Rakensimme hädissämme puusta pienoisen silokonilla saumatun aidan jakotukin ympärille estääksemme enimmän veden valumisen perustuksiin vaikkapa lämminvesivaraajan haljetessa. Samoin nikkaroimme purettujen vaatekaappien rakenteista näkösuojan jakotukille. Näkösuojakaan ei ollut kovin tyylikäs kunnes Mr Vanha Jäärä sai miehille täysin epätyypillisen sisustuspuuskan noin vuosi sitten ja ehdotti näkösuojan verhoilemista kankaalla. Aika hyvähän siitä tuli vanhalla vahakankaalla päällystettynä.
Oudoin juttu oli kuitenkin kylpyhuone, jossa oli noin 15 vuoden ajan ollut "wc-varaus".Siis että joku ihminen haluaa sijoittaa rahansa korkeaan olohuoneeseen, mutta jättää vessanpytyn tilalle reiän lattiaan? Talossa on toinenkin vessa, joten pihan perällä ei sentään tarvinnut asioida, mutta kuitenkin. Voisin vielä ymmärtää, että tietyntyyppinen hörhöihminen tekee niin, mutta talon rakennuttaja ei todellakaan vaikuttanut miltään hörhöltä. Noh, me korjasimme tilanteen - tai kätevä remonttireiskamme Vatanen sen kyllä teki - ennen sisäänmuuttoa tehdyn kylppäriremontin yhteydessä.


Kuusi vuotta tässä on nyt asustettu ja alkuperäisistä kummallisuuksista on vielä korjaamatta puuttuvan takan asentaminen. Sitä ennen pitäisi kuitenkin vaihtaa olkkarin lattiakin. Aika aikaa kutakin - omakotitalostahan eivät hommat lopu. Kun saa toisessa päässä taloa remontin valmiiksi, saa aloittaa toisesta päästä uudestaan. No, ehkei ihan. Mutta pieni remontti silloin tällöin piristää kummasti kun saa purkaa parisuhdepatoumiaan!

6 kommenttia:

 1. Joka talosta löytyy näemmä noita "mörköjä". Meillä esittelyssä I. Säntä etsi kuumeisesti myynti-ilmoituksessa mainostettuja parketteja. Ja löytyihän ne, varaston oven karmit on parketilla päällystetty, ilmoitus ei siis valehdellut :D sittemmin on löytynyt kaikenlaista epäkohtaa, osaa on muokattu, osaan totuttu. Kodarissa meillä on se kaappirivi, säilöö mm. likapyykit ja on sikakätevä! Itse olisin tosin jättänyt kaapit vähemmälle ja neliöitäkin olisi voinut muualla hyödyntää. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parkettia oli joo :-D Tän talon myynti-ilmoituksessa sanoi "siistissä kunnossa koska VASTA 15 vuotta vanha". Näytössä minä kommentoin että on tää vähän nuhruinen, johon välittäjä totesi:"Niin, onhan tää JO 15 vuotta vanha!" Koita nyt päättää onko 15 vuotta paljon vai vähän! ;-) Mukavaa viikonloppua myös teille!

   Poista
 2. Huonekorkeus on kyllä kiva juttu. Meillä oli edellisessä asunnossa, rivarissa, keittiö ja olkkari korkeat. Siihen ehti tottua niin, että aluksi uudessa paikassa tuntui tosi matalalta. Mutta kaikkeen tottuu.
  Kodinhoitohuoneessa meillä on myös ne kaappirivit :) Ihan itse suunnittelin. Kätkee sisäänsä pesuaineet, pyyhkeet, roskiksen, toimii lääkekaappina, laastarit, yms. yms. tilpehöörit. Mieluummin kaappeja liikaa kuin liian vähän!
  Takkavarauksen vielä ymmärrän, jos vai rahat ovat loppuneet kesken, mutta vessavarauksesta en ole koskaan kuullutkaan?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustetaan, että on meillä kodinhoitohuoneessa yksi Ikean laatikosto, jossa on pesuaineita yhdessä laatikossa. Muissa laatikoissa on kylläkin joulu- ja pääsiäiskoristeita :-) En kyllä tiedä voiko kaappeja olla liikaa...ihmisellä on merkillinen taito täyttää ylimääräinenkin kaappitila jollain tilpehöörillä ja kas - sitten taas ei olekaan enää liikaa kaappeja. Ainakin mulla on tällainen taipumus :-(

   Poista
 3. No olipa mielenkiintoisia alkuperäisratkaisuja. Elikkä tästä voi vetää johtopäätöksen, ettei vanhan talon loputon remontointi olekaan niin kaukana uuden talon remontoinnista. Hommaa riittää molemmissa. Asia pätee varmaan moneen muuhunkin isoon hankintaan. Eräs ystävämme aikoinaan neuvoi, että älkää ostako uutta venettä, vaan n. 5 vuotta vanha, jonka omistaja on laittanut käyttökuntoon vaihdettuaan kaikki uuden näköiset, mutta huonot, osat. Mutta jee, pian teillä on valmis talo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on varmaan pätevä neuvo veneen ostoon! Voi olla, että meillä on pian takkaa myöten valmis talo, mutta sitten pitääkin aloittaa jo pieni pintaremontti -kierros jostain kohtaa. Itse asiassa mä oon aloittanut sen jo jokin aika sitten jo maalaamalla kaksi makkaria uusiksi...

   Poista