perjantai 29. tammikuuta 2016

Haloo sano alien kun kotio soitti

Tapahtuuko teille koskaan mitään outoja juttuja? Vanhalle Jäärälle tapahtuu joskus ihan X-files tasoisia asioita. Luulisin. En ole koskaan katsonut X-filesiä, mutta käsittääkseni siinä on kummia juttuja. Viime perjantain ja lauantain välisenä yönä tapahtui seuraavaa:

Heräsin keskellä yötä siihen, että joku sanoi "haloo". Niin ainakin luulin. Makasin silmät pyöreinä ja korvat höröllä pimeässä ja ihmettelin. Koska mitään elon merkkejä itseni lisäksi ei näkynyt eikä kuulunut, luulin haloon olleen osa unta. Kunnes se kuului uudestaan. Iätön ja sukupuoleton ääni sanoi "haloo" jossain selvästi lähistöllä. Siinä vaiheessa aloin epäillä omaa mielenterveyttäni. Harvakos sitä ääniä kuulee yön hiljaisuudessa, miksi en minäkin. Mutta kun "haloo" kuului hetken päästä kolmannen kerran uskoin, että se on ihan oikea ääni eikä merkki orastavasta skitsofreniasta. Mutta en kerta kaikkiaan pystynyt ymmärtämään mistä ääni tulee. Ei tuntunut tulevan ikkunan takaa eikä viereisestä huoneesta vaan - kääk - samasta huoneesta. Murtovaras sängyn alla? Neljännellä haloolla selvisi. Ääni tuli vatsastani. Keskellä yötä olin päättänyt ruveta vatsastapuhujaksi. Onneksi siinä vaiheessa ei tullut mitään "alien phone home" ajatusta mieleen, olisi saattanut lipsahtaa paniikin puolelle. Koska ei tullut, käänsin kylkeä, sain suoliston rauhoittumaan ja jatkoin unia.

 Aamulla kerroin tästä tietenkin puolisolleni ja hän hymähteli, että kaikkea sitä sulle sattuukin ja että miten muka voi vatsasta kuulua "haloo", normaalistihan sieltä kuuluu "goaarr". Aamiaisen jälkeen marssin pakastimelle kaivamaan esiin edellisenä päivänä hankitun jäätelöpaketin (Omar-jätskiä, Vanha Jäärä suosittelee!), joka oli poikkeuksellisesti säilynyt seuraavaan päivään asti koskemattomana koska irtokarkkeja oli ollut riittävästi. Siinä vaiheessa Mr Vanhalla Jäärällä leikkasi. "Ilmankos se sun maha huusi haloo keskellä yötä! Se muisti koko ajan, että pakastimessa on jäätelöä ja oli koko illan kärsivällisesti odottanut sitä kunnes menetti hermonsa yöllä." Nyt jos kuulen jonkun sanovan haloo, alkaa yllättäen naurattaa. Haloo sano alien kun kotio soitti!

Pysytään vatsaontelossa tai -osastossa ja leikitään kerrankin ruokabloggaajaa. Kehitin nimittäin ihan itse jonkun ruokalajin yöllistä haloota seuranneena päivänä. Tai ainakin melkein itse, inspiraation sain jostain Kokkikartanon kasviskiusauksesta tms, jonka havaitsin kohtuullisen hyvän makuiseksi ja mietin, että jotain saman tapaistahan voisi tehdä itsekin. Tadaa, tässä teille hyvin helppo Välimeren kiusaus (Mr Vanha Jäärä kontribuoi keksimällä nimen).

Välimeren kiusaus (2 annosta)

500g perunasipulisekoitusta
1/2 paprika
6-8 kirsikkatomaattia
n. 10 mustaa kivetöntä oliivia
1 paketti Apetina snack yrttimaustettua fetaa
2 dl ruokakermaa
2 viipaletta cheddar-sulatejuustoa (tai jotain muuta sulatejuustoa)
1 tl Provencen yrtit maustesekoitusta
suolaa, mustapippuria

Pilko paprika, halkaise kirsikkatomaatit ja leikkaa oliivit renkaiksi. Kuumenna kerma kattilassa ja liuota siihen sulatejuustoviipaleet. Sekoita perunasipulisekoitus, kasvikset ja fetajuusto uunivuoassa. Mausta. Kaada kerma-juustosekoitus päälle. Paista 225 asteessa noin 50 minuuttia.



Helppoa ja hyvää oli Jääräpariskunnan mielipide eikä vatsakaan huudellut enää haloota. En kuitenkaan malta lopettaa tähän kun olen ohjeiden jakelemisessa vauhtiin päässyt. Vanhan Jäärän laboratorio testasi eilen netistä lukemaansa tummuneen hopean puhdistusvinkkiä. Liekö Marttojen kemian osaston keksimä vai kenen. Vuokaan alumiinifoliota ja suolaa. Siihen asetellaan tummuneet hopeat ja sitten päälle kaadetaan kiehuvaa vettä.

Tässä lähtötilanne. Lusikat eivät olleet mitenkään läpikotaisin tummuneita, tummimmasta yksilöstä lähikuva.

Veden kaatamisen jälkeen seurasi yksi elämän harvinaisista "It's a miracle" hetkistä. Tässä tilanne välittömästi veden kaatamisen jälkeen.


Että toimiipa tämäkin mystinen vinkki toteaa Vanhan Jäärän puolueeton ja erittäin poikkitieteellinen laboratorio. Innostuin puhdistamaan hopeisia korvakorujakin samalla menetelmällä ja niistä tuli kuin uusia. Ja ei kun hopeoita putsailemaan kaikki!

8 kommenttia:

  1. Olen useasti tavannut saman yöllisen vieraan mutta vaihdettuani laktoosittomiin maitotuotteisiin ei hänestä ole kuulunut ;)
    Kiitos hopean puhdistusvinkistä, pitääpä kokeilla, inhoan sitä puhdistusainetta, sellaista myrkkyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun yöllinen vieras oli kyllä muuten ihan harmiton, ei oo kyllä ennen just HALOO sanonut, muuten vain murahdellut ;-)

      Laitapa hopeat likoon!

      Poista
  2. Tuolla tavalla meilläkin on putsattu hopeat jo vuosia. Niin helppoa ja toimivaa! Ihan puistattaa ajatella, että joskus niitä piti hinkata ja kiillottaa sormet kipeinä. Nykyisin voi vaan katsella puhdistumista kahvikupin äärellä - jos siis ei keksi yhtään mitään parempaa tekemistä puhdistusoperaation ajaksi :D

    VastaaPoista
  3. Juu, kyllä hopeanpuhdistusaineet pitäisi kieltää kun homma kerran käy noinkin! Mun operaatio sujui kyllä niin vikkelästi, ettei ois kerinnyt kahvista edes hörppyä ottaa. Pahemmin patinoituneet saattaa sitten jo kahvikupillisen vaatia :-)

    VastaaPoista
  4. No haloo! Itse kuulen tai oikeastaan herään usein ovikellon soittoon. Vaikkei meillä juuri nyt ole ovikelloakaan, niin silti silloin tällöin aikaisin aamulla herään siihen että ovikello soi. Tätä on siis tapahtunut jo muinoin, kun asuin vielä kotona. Ja tapahtuu vielä edelleenkin. Mitäköhän se sitten meinaa?
    Hopeita yritin joskus nuorempana samalla konstilla puhdistaa, mutta jostain syystä se ei onnistunut, joten en ole yrittänyt uudelleen. Mikäköhän noin helpossa asiassa voi mennä pieleen??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin oon joskus yöllä ollut kuulevinani ovikellon tai kännykän pimputuksen. Aivot tykkää tehä tommosia kieroja temppuja.

      Mikähän ihme on voinu mennä pieleen sun hopean puhdistuksessa...jaa-a?!?

      Poista
  5. OHO - sanon molempiin asoihin ;). Eli aikamoista vatsastapuhumista ja uskomaton puhdistumisreaktio. Olen kuullut menetelmästä, mutten koskaan kokeillut, vaan aina turvautunut kaupasta ostettaviin hopeankiillotusaineisiin. Seuraavalla kerralla kokeilen kyllä tietenkin tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin jo vuosia sitten lukenut tuon hopean puhdistusvinkin, mutt aattelin pitkään ett se lie jotain vihermarttojen höpinää. Mutt eipä ollut. Uskottava se on!

      Poista