perjantai 23. helmikuuta 2018

Hyväosaisten kupla

Olen tainnut ennenkin kirjoittaa tästä aiheesta, mutta menköön toisenkin (tai kolmannenkin?) kerran, koska toisto on dementian äiti. Nykyäänhän ihmiset elävät kaltaistensa kanssa kuplassa, oli kupla sitten punavihreä, oranssiturkoosi, pinkkiruskea tai mikä vaan. Me elämme sellaisessa kuplassa, jonka väristä en tiedä, mutta jonka sisällä olevat matkustelevat paljon. Tässä kuplassa on ihan yhtä normaalia kysyä:"Missä olette viime aikoina käyneet?" (ja vastaukseksi ei odoteta kirjastossa tai lähikaupassa) kuin:"Mitä kuuluu?" Tuntemani ihmiset (itsemme mukaan lukien) ovat viimeisen noin vuoden aikana käyneet ainakin seuraavissa paikoissa: Meksiko, Vietnam, Dubai, Kambodza, Lontoo, Alpit (en muista tarkemmin missä), Malta, Tokio, Florida ja läntisen Välimeren risteily lähtien Barcelonasta.

Menee kauan ennen kuin Suomessa näyttää taas tältä.

Huomatkaa että listalla ei esimerkiksi esiinny Thaimaata koska se on "so last season". Lisäksi Jääräpariskunta on tuttavapiirissään melkein ainoa, joka harrastaa jotain niin säälittävää kuin Tukholman risteilyt. Viimeisen puolen vuoden aikana olemme itsekin matkustelleet "ansiokkaasti". Syksyllä tosiaan Välimeren risteilyllä ja viime viikolla kävimme Lontoossa, josta tämän jutun kuvat ovat. Pääsiäisen jälkeen on varattu säälittävä Tukholman risteily. Viimeksi mainittua lukuunottamatta ei siis ole tarvinnut häpeillen mumista jotain epämääräistä vastausta "Missä olette viime aikoina käyneet?" -kysymykseen. Mutta hei haloo, onko tässä mitään järkeä? Aktiivista kamppailua ilmastonmuutoksen puolestahan tämä ees taas lentely ja laivailu on.


Tylypahkan suuri sali...


...ja pikajuna.

Mitäpä sitä sitten tekisi ylenmäärin läjittyvälle rahalle jos ei matkustelisi? Ankara shoppailukaan ei ole ekologinen vaihtoehto. Sijoittaisi rahansa poikimaan lisää rahaa - ja olisi entistä suuremmissa ongelmissa kasaantuvan likviditeetin kanssa. Paras tapa päästä rahasta eroon on varmasti sijoittaa lähialueen palveluihin ja ruokaan. Kun keski-ikäinen syö, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Kaikki tarttuu takuuvarmasti reunoille.


Kiinalaisen uuden vuoden koristelua.

Toivottavasti joku edes havaitsee tässä pientä ironiaa. Hävettääkö Vanhaa Jäärää? No kyllä hävettää. Minä en tunne ollenkaan niitä ihmisiä, joilla ei todellakaan ole varaa matkustella - edes Tukholmaan. Tai jotka eivät voi tuosta vaan ostaa uutta lamppua olkkariin vaikka vanha vielä toimii tai uusia kenkiä mätsäämään hiljattain hankitun käsilaukun kanssa. En välttämättä halua laajentaa kuplaani, mutta haluaisin, että tässä omani kaltaisessa kuplassa kelluvat ihmiset ymmärtäisivät kuinka etuoikeutetussa asemassa he ovat. Ja että oman kuplan ihmisten matkailu- ja shoppailuaiheiset some-päivitykset eivät ole mikään uusi normaali.

 The White Tower.

Hesarissa oli hiljattain juttua siitä, että työn ja varallisuuden uusjako saa jopa hyvin toimeentulevat kettuuntumaan. Kas kun ihminen ei vertaa tilannettaan omaan tilanteeseensa 20 vuotta sitten, jolloin asuttiin kaksiossa ja kuljettiin bussilla ja oltiin iloisia jos päästiin Tallinnaan, vaan vertaisiinsa nykyhetkessä, jolloin ottaa älyttömästi päähän kun naapurilla on hienompi auto. Vaikka itselläkin on omakotitalo, Mersu ja matkalippu Balille.

Mr Vanha Jäärä ja hopeinen kylpyamme vai jättiläissokerikko? Oikea vastaus samppanjajäähdytin.


Victoria&Albert-museosta löytyi myös suomalaisen Kim Simonssonin teos nurkasta häpeämässä.

Jos olet samankaltaisessa kuplassa kuin minä, käypä katsomassa Tuntuuko tutulta? Valokuvia suomalaisesta arjesta -näyttely Valokuvataiteen museossa. Eipä juuri näyttänyt tutulta. Sateenkaari ja sairaala näyttävät samalta köyhälle ja rikkaalle, ihminen itse ja hänen kotinsa eivät. Ajatuksen aihetta itse kullekin.




13 kommenttia:

  1. Hyviä ajatuksia kirjoitit. Paljon tuli ajatuksia mitä itsekin vois kirjoitella.
    Kun tulee aika kirjoittaa omaan blogiin, en muista aihetta. Yritän laittaa ylös jonnekin paperille, no tietysti heitän sen roskiin.
    Joskus kaipaan ihan normi arjesta kirjoituksia.
    Mulla yleensä menee ton puolelle bloggaus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli aluksi muistikirja, johon kirjoitin blogattavia ajatuksia. No, on mulla se kirja vieläkin, mutta enpä ole kirjoittanut siihen mitään aikoihin koska se ei ole koskaan lähimaillakaan kun tulee joku aatos mieleen! :-)

      Poista
  2. Tuttu kupla :) Olin siellä kans, vuosia ja vuosia. Siellä oli paljon kavereita ja paljon samanlaisia tekemisiä.

    Nykyään olen ”kuplassa”, jossa on omalla tavallaan kovin yksinäistä. En tunne, tai edes tiedä, ole kuullut tai lukenut, ketään muita joilla olisi samanlaiset arvot. (paitsi tietysti mieheni, jonka olen imaissut mukaan aatteisiini, heh). Vanhan kuplan ihmiset taas eivät ymmärrä ollenkaan, miksi en missään tapauksessa tahdo entiseen ajatusmaailmaan tai tekemisiin. Etten halua tehdä tai ilmentää niitä asioita joita ’kaikki’ muut haluavat. Hullunakin pidetään, aivan varmasti.

    Kummallisia horinoita, eikö.. Sitä vaan koitin sönkkäillä, että kuplilla voi myös olla monia puolia, eikä kaikki aina ole ollenkaan sitä miltä saattaa näyttää. Usein toki on, mutta ei välttämättä. Aina etsimässä vaihtoehtoisia näkökulmia, näköjään.. ;)

    Ja jee, kivoja reissukuvia! Oli varmasti onnistunut matka? Viikonloppuja Jäärälään, oikein paljon! o/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli hyvä reissu. Aurinkokin paistoi kuten aina kun mä oon Brittein saarilla.

      Kuplansa kullakin...sulla ja miähelläs kieltämättä aika eksoottinen, mutta en mä ainakaan sua hulluna pidä :-) Ois hauska tietää pitääkö joku mua hulluna - tai ehkä on parempi etten tiedä ;-)

      Poista
  3. Kyllä, on ajattelemisen aihetta. Kai sitä tosiaan itse kukin on jonkinlaisessa kuplassa. Itse taidan olla matkustamattomuuden kuplassa. Aikoinaan tuli matkustuskiintiö niin täyteen, että minua ei saa kotoa pois enää millään. Mutta kyllä myös hyväosaisten kuplassa. Kiitos tästä muistutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä rupesin tarkoituksella rajoittamaan matkailua siinä vaiheessa kun alkoi mennä paikat ja nähtävyydet muistoissa sekaisin - ja tämä noin yhden matkan vuodessa tahdilla! Joku kestävän kehityksen matkasaarnaaja ehdotti juuri Hesarissa, että mitäpä jos tekisi sen lentoloman vain joka toinen vuosi. Kokonaan ei hänkään halunnut matkustamista kieltää. Mutta jos sitä on tehnyt jo tarpeeksi, niin hyvä niin :-)

      Poista
  4. Minä olin keskihyvätuloisten kuplassa, mutta siirryin kaikesta säästävien kuplaan, kun siirryin eläkkeelle ja tulot putosivat puoleen. En oikeastaan ihmettele, että eläkeläisten pikaluotto-ongelmat ovat kasvaneet, sillä on se aika ikävää nykyisin miettiä, voisiko tässä kuussa käydä toisenkin kerran kahvilla kahvilassa, kun ennen palkasta kaikkien pakollisten menojen jälkeen jäi monta sataa ihan vain itsen hemmotteluun. Nytkin toki olen sillä lailla hyväosainen, että kaikki pakolliset menot saa hyvin hoidettua - mutta kaikki nuo hauskuudet, matkat, kahvilassa, ravintoloissa, elokuvissa, hieronnassa käynnit joutuu jättämään väliin samoin kuin esim. vaateostokset, tukkavärjäykset ja kalliimmat kuntoilut. No, ylimääräisiähän nuo ovatkin elämässä, mutta jotenkin niihin vain oli tottunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti! Mitäs sitten kun kupla puhkeaa eläköitymisen tai työttömyyden seurauksena? Meidän alalla on hyvin todennäköistä jäädä työttömäksi ennen eläkeikää.

      Voishan sitä elää säästäväisesti nyt ja panna rahaa sukanvarteen eläkepäiviä varten. Mutta mä oon tullu siihen tulokseen, ettei se kannata, koska vanhempana saattaa olla niin sairas ettei edes jaksa käydä kahvilassa kahvilla. Tai kuollut. Joten mun strategia on käyttää rahaa niin kauan kuin sitä on ja elää niukemmin sitten kun tarvii. Saa nähdä ottaako se sitten aikanaan päähän ;-)

      Poista
  5. Erittäin hyvä kirjoitus. Jäin oikein pitkäksi aikaa miettimään, miten kommentoisin ja sen sijaan että tähän kai tulee nyt mitään järkevää, saimme tästä hyvän aamupalakeskustelun miehen kanssa aikaiseksi - kiitos! Joo, tuossa samassa kuplassa eletään ja tuttavapiiri kuuluu todellakin kuvailemaasi kuplaan. Olen kuitenkin huomannut, että olen hiljaa mielessäni alkanut pitää vähän junttina noita Malediivien kävijöitä. Ei sillä, kyllä itsekin tykkään matkustaa, mutta tänä päivänä olen jotenkin raivostuttavanskin tietoinen kaikista ilmastovaikutuksista, että ainakin sellainen "arkinen pröystäily", joksi somepäivittelyä kutsun, ja jossa malediivit ja muut vastaavat kuuluvat normistoon, vaikuttaa väistämättä juntilta. Omassa elämäntyylissäni yritän kovasti vähentää kaikkea epäekologista ja vaikka me hyväosaiset matkustelemme vastedeskin, on tässäkin asiassa varmaan viisasta miettiä matkansa vastuullisesti, eli vähentäen. Toisaalta hyvä uutinen kaikille matkafriikeille lienee se, että lentokoneet siirtyvät vähäpäästöisiin lähivuosina (muistaakseni 2020 ja niille tulee kai haittavero, jos eivät siirry). Moniulotteisia kysymyksiä kyllä nämä. Tuntuu itsestä siltä, että pyristelen tuosta Etelä-Suomen hyväosaisten kuplasta irti johonkin toisaalle, en osaa määritellä tarkemmin, mutta ihan siksikin, että monikaan niistä asioista, jotka siihen kuuluvat ei vain tuo itselle elämän täyttymystä. Suurta hyväosaisuutta on kyllä sekin, että voi tehdä tällaisia valintoja ja siitä olen toki kiitollinen. No, meillä onneksi ei ole ongelmaa liiallisen likvidin kassan suhteen, kun tehdään varsin järjetöntä ja hyväosaista elämänprojektia tuolla saaressa, mutta eipä tämän projektin ilmastovaikutukset ainakaan pahimmasta päästä ole... P.S. Pääsiäisenä lähdetään Riikaan: kehtaa mainita oman kuplan kavereillekin ilman, että näyttäytyy liian hippinä, vaikka moni minua sellaisena tässä viiteryhmässä pitääkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että te "hipit" saitte aamiaiskeskustelun aihetta ja kiitos pohdiskelevasta kommentista. Mun pääpointti lie se, että matkustakoon Malediiveille kuka haluaa, mutta eikös nyt tosiaan ole vähän junttia pröystäillä sillä?!

      Myönnetään että itse suhaan autolla niin paljon että monen arjessaan ekologisemmin liikkuvan maailmanmatkaajan päästöt jää kauas mun taakse :-(

      Poista
    2. Joo näinhän se on, kukin tehköön mitä valitsee - tuomita en minäkään halua, koska omissakin valinnoissa on tekemistä ja pohtimista ja myös parantamisen varaa. Lentomatkustaminen tosin taitaa olla lihansyönnin ohella se pahin, että en usko, että autoajelut nykypäästöisillä autoilla on pahin. Meidänkin saariprojektin epäekologisuutta lisää juuri sinne autolla karauttelu. Aina on joku synti listassa...

      Poista
  6. Herätti pohdintaa tuo hyväosaisuus. Meillä on konkurssin jäljiltä eletty käytännössä alle yhden ihmisen tuloilla kun osa siitä ja toisen vähäiset työttömyyskorvaukset kokonaan menevät velkoihin.

    Raha kuitenkin riittää kun tarkkana ollaan. Onko se hyväosaista? Ettei tarvitse seistä leipäjonossa, vaan tiukan budjetoinnin avulla voi vielä käydä kuntosalilla ja kampaajalla? Reissattu on aikanaan, nyt riittää hyvin siirtyminen kesäksi omaan mummonmökkiin rentoa kesäelämää viettämään.

    Hyväosaisuus taitaa olla aika paljon myös asennekysymys?

    Miettiipi yksi ajattelija ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, hyväosaisuus on osittain myös korvien välissä. Meilläkin on töissä ihmisiä, joiden perheissä on kaksi tulonsaajaa, jotka kumpikin tienaavat yli suomalaisten mediaanipalkan ja he saattavat itkeä että tili tuli, tili meni. Kas kun pitää päästä kaksi kertaa vuodessa johonkin kaukomaille ja sitten voivotellaan, kun ei ole varaa ostaa uusia auton renkaita tai lapsille suksia. Hooh! Eihän noista ihmisistä saa minun mittapuulla kovin huono-osaisia millään, mutta omasta mielestään he eivät ole kovin hyväosaisia kun raha ei riitä IHAN KAIKKEEN MAHDOLLISEEN.

      Poista