torstai 26. lokakuuta 2017

Urospuolinen nainen on mies

Eilen illalla sängyssä nukkumaan mennessä lähti taas ajatusmopo käsistä. Ei ihme että minulla on nukahtamisongelmia, kun joka ilta pärähtää jokin tämäntapainen ajatuskulku käyntiin. Pitäisi varmaan näyttää tämä lääkärille. Anyway, näin se meni:

Tuli mieleen, että voisi joskus kokeilla tehdä itse tomaatti-vuohenjuustokeittoa. Sitten aloin ihmetellä, että miksi tuohon keittoon tulevaa ranskalaista juustoa kutsutaan vuohenjuustoksi, mutta saman eläinlajin maidosta tehtyä suomalaista juustoa kutsutaan lajin naaraan nimellä kutunjuustoksi. Vuohista tulivat mieleen lampaat, mutta en todellakaan alkanut laskea niitä, vaan mietin, että jokin juusto on lampaanmaitojuustoa, lieneekö manchego. Miksei se ole uuhenmaitojuustoa? Tästä siirryin ihmettelemään mitä eläinlajia on lehmä. Eikös lehmä ole naaraspuolinen - mikä? Nauta? Vai onko tämä maitoa tuottava eläinlaji nimeltään lehmä? Jolloin naaraspuolinen lehmä on lehmä ja urospuolinen lehmä on sonni. Tässä vaiheessa teki mieli kaivaa kännykkä esiin ja alkaa googlettaa, mutta eihän niin voi tehdä koska kännykän sininen valo sotkee melatoniinituotannon. Hah, ikäänkuin se ei olisi jo niin sekaisin, että yksi googlailutuokio siihen vaikuttaisi. (Aamulla varmistin, että lehmä on eläinlajia nauta) Mutta ihmettelin kuitenkin sitä, että puhutaan lehmänmaidosta siinä missä kutunjuustostakin eikä naudanmaidosta. Ostaisitko litran rasvatonta naudanmaitoa? Ostat kuitenkin naudanpaistin, muttet lehmänpaistia.

Tämän eläimen uros voisi olla kundi koska eläinlaji on gundi.

Kirjoittaessa kappaletta on hyvä vaihtaa siinä vaiheessa, kun siirrytään sorkallisista nisäkkäistä lintuihin, päänsisäisessä myllerryksessä ei tietenkään mitään kappalejakoa tapahtunut. Lehmästä tuli mieleen kana. Vaikka kuinka pinnistin ja ponnistin, en keksinyt kanalle eläinlajina mitään muuta nimeä kuin kana. Muistin, että on olemassa myös esimerkiksi helmikana ja nokikana (jota monet tekevät tavallisesta kanasta kesällä grillissä), joten kyllä kanankin täytyy olla kana. Wikipedia tämän loisteliaan päättelyni vahvisti tänä aamuna. Kana on lintulaji, jonka naaraspuolista edustajaa kutsutaan kanaksi ja urosta kukoksi. Tästä seuraa loppuhuipennus. Jos ihminen olisi kuin kana: Nainen on aivoiltaan kehittynyt, mutta huonosti puissa kiipeilevä apinalaji. Urospuolista naista kutsutaan mieheksi. MOT. (Uni ei kyllä tullut sittenkään)

 Nokikoira ja lumikoira. Ei vaan kelpie ja kääpiösnautseri.

Pakko ottaa lopuksi vielä hiukan kantaa somessa ja kaikkialla velloneen MeToo-kampanjan tiimoilta. Olen ollut ihan silmät ja huuli pyöreinä että mitäääähhh!!?? Vaikkei alkoholi olekaan mikään lieventävä asianhaara, niin saatan kuitenkin ymmärtää, että kännipäissään jotkut urospuoliset yksilöt saattavat syyllistyä asiattomaan käytökseen naaraspuolisia kohtaan. Sanoisin kuitenkin, että edellisessä lauseessa voi vaihtaa myös sukupuolet toisin päin. Mutta ihmisten kertomusten perusteella ihan päiväsaikaan selvin päin tapahtuva seksuaalinen häirintä tuntuu olevan hyvinkin yleistä esimerkiksi työpaikoilla. Mitääähh??!! Aivan matelijamaista toimintaa! Tai ei niin kai saa sanoa, etteivät matelijat loukkaannu.

Minäkö sovinistisika?

Itse olen nyt aika lailla tasan 30 vuotta häärännyt erittäin miesvaltaisessa ensin opiskelu- ja sitten työyhteisössä. Näissä yhteisöissä miehet (ja suuri osa naisistakin) ovat pääasiallisesti jonkinlaisia insinöörejä (tai tulevia sellaisia). IKINÄ en ole töissä tai koulussa kokenut minkäänlaista seksuaalista häirintää enkä ole kuullut muidenkaan naisten sellaisesta kertovan. Ok, myönnetään että yksi poikkeusyksilö työpaikallamme oli muinoin. Hän onneksi joutuikin YT-neuvottelujen uhriksi. Mutta kaikki muut kohtaamani tuhannet miehet eivät todellakaan pidä tissejä (tai pyllyä) naisen tärkeimpänä ruumiinosana. Eli HYVÄ INSINÖÖRIT!!! Mutta mikä ihme kaikkia muita miehiä vaivaa - etenkin elokuva-alalla ja politiikassa?? Olisi taas mukava kuulla tässäkin asiassa ahdistelijoiden kannanottoja - miksi he katsovat asiakseen voida käyttäytyä sillä lailla? Jaapa, hiljaista on ollut sillä puolella.
6 kommenttia:

 1. Hehee, mielenkiintoista pohtia noita nimeämisjuttuja. Eläinmaailma on siis paljon feministisempi, kun ihmislajissa jonkin asian tuottajat yleensä nimetään miehen mukaan.

  Jännä juttu, että mietin ihan samaa tämän kampanjan kohdalla, että vaikka olenkin joutunut henk koht kohtaamaan elämäni aikana häirintää (välillä lievempää ja harmittomampaa, mutta myös loukkaavaa sellaista) ei se ole ikinä 20 vuoden uran aikana tapahtunut työpaikalla. Ilahduin tästä havainnostani suunnattomasti ja siitä saa kyllä olla kiitollinen, että on saanut tehdä työnsä rauhassa. Sovinismia yleisesti ottaen on ikävä kyllä joskus ollut, mutta jos häirinnästä puhutaan, ainakin minun työkaverini ovat olleet aina asiallisia! On siis muitakin asiallisia miespuolisia työntekijöitä kuin insinöörit :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että on muitakin kunnon miehiä kuin insinöörit!

   Poista
 2. Kokemuksen syvällä rinta-äänellä voin sanoa, että kyllä naisissakin on todella pahoja "sovinisteja", ämmiä kimpussa joka nurkan takana. Se ei todellakaan ole mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin on! Itse olen viime aikoina ravintoloissa ja risteilyillä nähnyt enempi sellaisia tapauksia, joissa naiset häiriköivät miehiä. Tuo metoo-kampanja on siksi ollut minusta turhan yksipuolinen.

   Poista
 3. Jaahas, eipä ole ihme, ettei uni tule. Toivottavasti en itse pohdi nyt sitten ensi yönä noita samoja juttuja. Yöllä kun tuntuu pienikin yksityiskohta paisuvan jättimäisiin mittasuhteisiin. Ongelmat ja dilemmat ovat lähes ylipääsemättömiä yön pimeinä tunteina. Kunnes aamulla, kun pikkuhiljaa alkaa järki luistaa, tajuaa ettei oikeistaan mitään ongelmaa ollutkaan.
  Olen miettinyt samaa, että millaisilla työpaikoilla niitä häiriköitsijöitä oikein on. Olisin suorastaan tyrmistynyt jos joku joskus yrittäisi työpaikalla jotain edes etäisesti häirintää muistuttavaa... Vai olenko niin sinisilmäinen, että en vain huomaa mitä ympärillä tapahtuu - voipi olla niinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin, tärkeitä asioita pohdin minä iltaisin ;-)

   On kyllä olemassa kamalia työpaikkoja, kun työpaikkakiusaamistakin on tutkimusten mukaan vaikka kuinka paljon. Sellaiseenkaan en ole itse törmännyt. Jossakin muualla on siis paljon aikuisia ihmisiä, jotka käyttäytyvät kuin huonosti kasvatetut varhaisteinit :-(

   Poista