torstai 5. tammikuuta 2017

Kierrätysniksien kummitäti

Sain ystävältäni hauskan whatsapp-viestin jossa sanoi:"Sinä kierrätysniksien kummitäti, keksi jotain uusiokäyttöä metallisille tuikkukupeille!" Häpeäkseni vastasin tähän:"Litistä ja tee ittelles mitali!" Ei ollut Vanhalle Jäärälle koskaan tullut mielenkään tehdä tuikkukupeille yhtään mitään muuta kuin nakata ne suorinta tietä metallinkeräysastiaan. Ja miksi pitäisi?

Tuikkukupeista, jäätelötikuista ja kahvikapseleista ei vaan kertakaikkiaan saa tehtyä mitään järjellistä. Odotan kauhulla, että joku alkaa tehdä jotain käytetyistä hammastikuista ja nenäliinoista. Juomatölkkien avausrenkaat ovat sillä hilkulla - olen nähnyt ihan hienoja niillä koristeltuja laukkuja, mutta onko niiden kanssa nävertämisessä mitään tolkkua? Laiskan Jäärän logiikan mukaan kierrätysaskartelujen ja käsitöiden pitää olla suht helppoja ja nopeita toteuttaa. Logiikoita on toki monenlaisia...

Karkkipapereista tehty mekkokin on muistaakseni nähty Linnan juhlissa joskus. Ei mahda KissKiss-paperit olla mitenkään kaikkein joustavinta ja hengittävintä vaatemateriaalia. Epäilen myös onko mekon tekijä kaivanut karkkipaperit ihmisten roskapusseista vai saanut ne suoraan karkkitehtaalta. Jos kysessä ovat sekundapaperit, jotka olisivat muuten menneet roskiin, niin homma on ok, mutta tavallisen kierrätysniksien kummitädin ulottumattomissa.

Kun joulun alla kiertelimme erilaisissa myyjäisissä (nojoo, kaksissa, mutta olipa siinä kiertelyä kerrakseen) havaitsimme iloksemme, että kierrätyskäsitöihin on tullut jotain tolkkua. Muutama vuosi sitten kun oli kuuminta hottia väkertää jätteestä ihan mitä tahansa, ei uhrattu pienintäkään ajatusta tuotteen ulkonäölle saatikka sille, toteuttaako tuote jonkin funktion ja onko se siinä toimessaan alkuunkaan ergonominen. Eli suomeksi: tekeekö sillä yhtään mitään. Yleensä ei. Mutta nykyisin kyllä. Monet tekijät olivatkin kääntyneet suoraan karkkitehtaan puoleen. Tai jonkun muun tehtaan, ainakin muovimatto- ja kaakelitehtaan. Löytyi muovimaton paloista tehtyjä laukkuja ja kaakeleista tehtyjä pannunalusia. Pienemmässä mittakaavassa tällainen on piennävertäjänkin ulottuvilla omia remonttijämiä hyödyntäen.

Räknäsin, että meillä löytyy joka huoneesta jokin tämän kierrätysniksien kummitädin tuotos. Kantava ajatus on ollut tosiaan se, että tuotoksella pitää olla jokin virka ja sen pitää kestää katsomista. Ei tuikkukuppien virittelyä huvin ja rumuuden vuoksi. Tähän siis kuvakavalkadi, kierrätysniksi per huone. Osa on näkynyt blogissa ennenkin, ei minulla näitä sentään aivan rajattomasti ole...

Sauna: Verho suihkuverhosta


Kylppäri: Pohjapaperi kahvipusseista

 

KHH: Pyykkikori lakanasta


Keittiö: Taulu palkintolusikoista



Olkkari: Tyyny neuleesta


Sali 3: Lampunvarjostin suihkuverhosta



Pikkumakkari: Sisustustikkaat/vaaterekki karmeista verhotangoista



Vessa: Vessapaperisäilytin farkuista



Vieras/työhuone: Ompelukoneen päällinen kernipöytäliinan ylijäämäpalasta


Sisäeteinen: Farkkukassi (hihna nahkatakista ja sisäpohja kahvipussista)



Ulkoeteinen: Ikkunatähti Neuvostoliiton aikaisesta karttakirjasta



Iloisia kierrätyshetkiä vuodelle 2017! Loppuhuipennuksena hameen koristelu huomioliivin heijastinnauhalla. Sen ois tietty voinut toteuttaa niillä tuikkukupeillakin...jotenkin...





16 kommenttia:

  1. Voi kun on vaikka mitä tehty uusinta juttuja paljon. Kaikki monikäyttöisiä, hienoa !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Enemmänkin löytyy, mutta aattelin ettei nyt ihan kaikkia jaksa kukaan katsoa kerralla ;-)

      Poista
  2. He-hee... Kuukkeloi miniatyyrisivuja, ja siis nimom nukketalojen rakentamista!
    Jäätelötikuista tehdään seinäpanelointeja ja huonekaluja, niin ja jätskitikkujen pyöreistä päistä katkotaan kattopaanuja! Nenäliinoista, tosin kankaisista, tehdään lakanoita ja vaatteitakin nukketalojen vaatekomeroihin ja pyöreistä hammastikuista tehdään kynttilöitä. Sitten nuo tuikkujen alumiinikupit, niillä vasta onkin käyttöä minimaalimassa! Koska alumiini on ohutta ja saksilla leikattavaa, niistä saa suurinpiirtein mitä vaan, mikä 1:1-maailmassa on peltiä tai terästä.
    Joten eikun nukketaloa rakentamaan :-D

    - Maritta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa! No tietenkin! Lihottava harrastus tuo nukkekoteilu jos kovasti innostuu paneloimaan ;-) Litran muovisesta jäätelöpurkista saisi uima-altaan nukkekodin pihalle!

      Poista
  3. "Litistä ja tee ittelles mitali" :D :D Toihan on ihan mahtava :D Polttelee vaan paljon tuikkuja ja jakelee itelleen joka päivä kirkkaimpia mitaleja, niin kyllä tulee ihmisestä pollea, oikeen voittajafiilikset :D

    Tosi kivoja kierrätystöitä! Peukutan kympillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäiskö ottaa yhteyttä tuikkuvalmistajiin ja kysyä eikö niitä kuppeja vois tehä jostain kullanvärisestä metallista?! Sais kirkkaampia mitaleita :-) Ja kiitos peukutuksesta!

      Poista
  4. Heh! Mitaleita sitten vaan tuikkukipoista :) Olet kyllä keksinyt kierrätysideoita kiitettävästi. Suosikkejani ovat nuo farkuista tehdyt kassit ja pussukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Farkut onkin mun suosikki kierrätysmateriaalina, silputtuja farkkuja on mukavasti jemmassa....ei vaan viitsis täyttää niillä koko taloa ;-)

      Poista
  5. Vanha nillittäjä iskee jälleen ja kirjailee asian vierestä. VOISKO JOKU PÄIVITTÄÄ VANKILOIDEN YM. PAJOJEN MALLISTON. Kiitos ja anteeksi että huusin. Samaa mallistoa on pyöritetty jo 40 vuotta tai jotain. Vois joku teollinenmuotoilija ottaa asiakseen.

    Totta, useimmat kierrätysideat ovat ihan hanurista, Näinä konmarinoinnin aikoina tuntuu paremmalta laittaa poistettava rehellisesti asianmukaiseen kierrätysastiaan kuin väkisin väkertää jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot muuten ihan oikeassa vankiloiden mallistosta. Eiköhän kaikilla, jotka haluaa kärpässienijakkaran, ole jo sellainen! Ja niitä voi kierrättää kirppiksillä aika lailla loputtomiin.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Vähän ne on huterat, mutta toistaiseksi pysyneet kasassa :-)

      Poista
  7. Et ikinä usko, mutta käytin uutenavuotena tuikkukynttilän metallikuorta pienten alkupalaleipien tekemiseen. Painoin tuikkukupin saaristolaislimppuun saadakseni pieniä pyöreitä, suupalan kokoisia leipiä aikaiseksi. Kaikki muut keittiön tarvikkeet tai piparimuotit olivat liian isoja tai väärän mallisia :). Nojoo, tähän tosin riitti yksi muotiksi ja muut hylsyt menivät roskiin, kuten tämä yksikin lopuksi.

    Hauska postaus ja kaikenlaista kivaa olet tehnyt! Osan noista muistankin aiemmista postauksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyipä jotain käyttöä! Niillä vois tehdä minipipareitakin :-)

      Poista
  8. Hienoja kierrätystuotteita! Ensi vuonna sitten joulutorille itse myymään. Tulee nuo säilötyt farkutkin käyttöön ;)
    Toivottavasti mukana on tuikunkuppituotteitakin siihen mennessä. Nukkekotiin siitä saisi kyllä väännettyä monenmoista alkaen metallisesta pöydästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vois kai niitä nukkekodin kalusteitakin myydä, mutta oiskohan niille kysyntää. Vähän arvaan, että nukkekotiharrastajat haluaa värkätä kalusteensa itse. Ja mun nakkisormilla ei todellakaan värkätä mitään lilliputtien sohvapöytiä ;-)

      Poista