sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Uusi mattoprojekti

Piikkimatto (ainakin halpamalli, pro-versiota ei kokeiltu) on humpuukia. Tai ainakin minulla on sellaiset geenit, että kehoni ei reagoi selän rei'ittämiseen toivotulla tavalla. Koska piikkimatosta ei siis seurannut nirvanaa, päätin laittaa vähän enemmän rahaa vähän isompaan ja sileämpään mattoon. Meitä on alusta alkaen nyppinyt kodinhoitohuoneen lattian hempeä väri.Helpointa asia olisi ollut fiksata tänne muuttaessamme kylpyhuoneremontin yhteydessä, mutta budjettimme oli silloin venytetty sen verran äärimmilleen, että päätimme, että pystymme elämään pinkkien lattiakaakelien kanssa. Kuusi vuotta niiden kanssa onkin eletty. Vessan vastaavat pinkit kaakelit peitettiin heti aluksi muovimatolla, mutta koska kyseisestä matosta alkoivat kaakelien saumat kuultaa melko nopeasti läpi, emme halunneet samaa ratkaisua kodinhoitohuoneeseeen. Kesti kuusi vuotta ymmärtää, että on olemassa eri paksuisia muovimattoja - myös niin paksuja, että kaakelien saumojen ei pitäisi alkaa ajan saatossa paistaa läpi.Havaitsimme jälleen kerran, että rakennusmiehet ovat erittäin taitavia välttelemään 90-asteen kulmia. Huoneen seinät olivat vähän joka suuntaan vinksallaan ja kahden saman suuntaisen seinän etäisyys ei ollut sama mistään kahdesta eri pisteestä mitattuna. Tämä aiheutti hieman päänvaivaa ja Jääräpariskunnan remonttihankkeisssa tyypillistä kiroilua ja melskausta. Lopulta päätimme leikata suorakulmaisen matonpalan ja tunkea sen paikalleen vaikka väkisin.  Olkkarissa oli onneksi tilaa leikellä. Siirrettävä muovimaton pala olisi muutenkin kätevä breakdance- ja flamenco-harjoituksia varten.


Ennen melskaamista piti kodinhoitohuone tietenkin tyhjentää. Pyykkikoneen siirto sujui kätevästi naapurilta lainatuilla nokkakärryillä. Naapurit suuntavasivat itse mökille ja lupasivat, että saamme lainata kaikkea mitä heidän pihaltaan löytyy. Tässä projektissa ei kuitenkaan ollut tarvetta lumilapiolle, rattikelkalle, sahapukille, 10 eriväriselle ämpärille eikä kottikärryille. Pyykkikone keittiön pöydän vieressä olisi ehkä muutenkin kätevä perheissä, joissa on tapana tiputella ruokalista paidalle.


Lopputulos on silmiä ja sielua hivelevä. Kyllä rauhoittaa mielen paljon paremmin kuin piikkimatto! Ei ehkä aivan heittämällä istunut suorakaiteen muotoinen matto vinoneliön muotoiseen huoneeseen, mutta tällaisiin tilanteisiin löytyy onneksi rautakaupoista mittava valikoima erilaisia listoja, joilla epämääräiset kohdat peitetään.
Mr Vanhan Jäärän nakutellessa listoja paikalleen (ja sahatessaan järjestelmällisesti jokaisen jalkalistan palan 0,5 cm liian lyhyeksi ja pitäessään sen mukaista melskettä) meikäläinen nylkytti ylijäämäpaloista tabletteja. Vähän ehkä ysärityyliä, mutta sopii hyvin lattiaan ja pöytätasoihin.Mr Vanha Jäärä antoi tunnustusta ja alkoi funtsata voisiko mattotableteilla rikastua. Montako tablettia mahtaa syntyä neliöstä mattoa? "Minkä kokoisia nuo tabletit on?" hän kysyi. Minä annoin eksaktin vastauksen:"Snoopy-tarjotin plus 1,5 cm joka suuntaan."Mattoa jäi aika paljon....taitaisi saada tabletteja leikattua kaikkien ystävien ja sukulaisten tarpeisiin. Mutta älkää peljätkö, en aio kiusata ketään ysärityylisillä mattotableteilla. Ylijäämämatto on nyt turvallisesti ulkovarastossa odottamassa seuraavaa projektia. Nyt ei muuta kuin odotellaan sitä lihasrentoutta ja unta, jota piikkimatto ei tuonut.

9 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää! Täälläkin jo mietitään seuraavien laattojen peittämistä, keino on vielä hakusessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me harkittiin aluks mikrosementtiä, mutta se on vaikea laittaa itse ja sikakallis ammattilaisen laittamana. Sä varmaan sitt blogissa raportoit jahka keksitte keinon ja toteutatte sen :-)

   Poista
 2. Ai on vaikeaa? Oon monta päivää kävellyt I. Sännän perässä uusin Koti ja keittiö-lehti kädessä ja hehkuttanut mikrosementtiä. Lehden jutussa ei (ihme kyllä) puhuta vaikeudesta mitään ja mä jo mietin mikä sävy olis hyvä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa muussa jutussa on kyllä sanottu, että on aika haastava materiaali. Mutta onhan teidän I. Säntä toisaalta aika kätevä kaveri, joten rohkeasti vaan :-) (Älkääkä haukkuko mua jos menee pieleen ;-) )

   Poista
 3. Todella kauniin näköistä. Toi nokkakärry on hyvä apuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu, ei ois pyykkikone hievahtanu mihinkään ilman nokkakärryä!

   Poista
 4. Tämä matto oli varmasti kannattavampi hankinta kuin piikkimatto :) Vaaleanpunaiset laatat voivat tosiaan viedä yöunet.
  Nyt on parempi :)
  Meillä isäntä itse levitteli muuten ne mikrolaastit keittiöön, en tiedä sitten onko jotenkin vaikeampi laattojen päälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On parempi joo! :-) Varmaan se mikrosementti on sitä vaikeampaa mitä isompi ja epätasaisempi pinta on alla. No, saas nähä jos sun kommentin rohkaisemana Jaanakin saa rohkaistua heilläkin isännän sitä levittelemään :-)

   Poista
  2. Niinpä, jos pistäiskin I. Sännän mikrosementöimään keittiön lattian ja konttais itse maalisudin kanssa kylppärissä.....samalla toteutuis se remonteille niin tuttu rönsyily, kun ei keittiön lattian uusimiselle ole niin tarvetta ;) samalla vauhdilla menis varmaan laminaatit (tai unelmien lautalattia) olkkariin ja makkariin.... :D

   Poista