lauantai 8. lokakuuta 2016

It's a jungle in here!Nyt on taas se aika vuodesta, kun yksi kotimme suosikkitiloistani pääsee täyteen arvoonsa. Nimittäin kuisti, veranta, ulkoeteinen tai valoisa jättiläistuulikaappi - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joskus aikaisemmin olen tainnut pohtia, että on olemassa sisä- ja ulkoviherpeukaloita. Minä olen sisäviherpeukalo. Minulla on teini-iästä asti ollut viherkasveja sisällä. Harrastus alkoi lähinnä siitä, kun pelastin äitini lahjaksi saamia henkitoreissaan viruvia sisäkasveja omaan huoneeseeni. Äitini on nimittäin ulkoviherpeukalo ja kaikkien sisäkasvien kauhu. Hänelle ei pidä antaa traakkipuuta sen enempää kuin kanarialintua ihmiselle, joka on määrätty eläintenpitokieltoon.

Useat kasvit toki viihtyvät huoneenlämmössä kesät talvet, mutta joskus sitä kaipaa vähän enemmän haasteita ja kasveja, jotka vaativat talveksi viileämmät olosuhteet. Ja olisihan mukava saada myös joitain kesällä pihalla viihtyviä kasveja selviämään talven yli hengissä. Näihin puuhiin meidän jättiläistuulikaappimme tarjoaa kohtuulliset mahdollisuudet.


Pelargoniat selviäisivät luultavasti vielä pitkään ulkona kuten muratitkin, mutta hätäännyin ensimmäisen pakkasyön uhatessa ja kiikutin pelakuut sisään. Samalla vaivalla roudasin myös muratit. Olkootpa nyt sisällä kun kerran ovat. Kuisti on hieman liian lämmin pelargonioiden talvehtimiseen, lämpötila on noin 15 astetta. Siksipä pelakuut saavat lisävaloa kasvilampusta, jonka ostin alunperin oliivipuuta varten. Oliivi ei ollut varsinainen menestys. Lisävalosta huolimatta se tiputti joka talvi melkein kaikki lehtensä, mutta koska se kasvatti joka kesä runsaasti uusia lehtiä pihalle päästyään, en raaskinut heittää sitä poiskaan. Vuosi vuodelta se muuttui pidemmäksi ja harvemmaksi. Ja nyt oliivipuu saa luvan tulla tiensä päähän. Ei ole enää talvisäilytyspaikkaa hänelle, paleltukoot ulkona.

Monelaista viritelmää on...Kekkilän taimihyllyhän on kuuluisa viime hetken ostokseni Anttilasta - nettikaupasta kaksi tuntia ennen konkurssia. Yllättäen sain sen sitten loppujen lopuksi vaikka luulin jo rahojeni kadonneen konkurssipesän syövereihin vailla vastinetta. Toivosta luopuneena kerkesin ostaa pystynaulakon, johon oli tarkoitus ripustella muratteja. Uusin käänne naulakkoasiassa on kuitenkin, että lahjoitan naulakon ripustustilan puutteesta kärsivälle Vege Jäärälle ja toinen muratti saatiin ripustettua suoraan seinään. Mutta mikä ihmeen astia on valesypressin alla? Kyllä, se on potta. Ei sattunut muutakaan koroketta löytymään ja kun meillä kuitenkin on sisävessa, niin potta jouti uudenlaisiin tehtäviin.Kaktukset ostin kesäkukiksi kun kyrvähdin oravaan, joka kävi aina peuhaamassa yhdessä kukkalaatikossa. Eipä peuhannut sen jälkeen kun orvokit vaihtuivat kaktuksiksi.

Syksy on rehevää aikaa sisätiloissa muutenkin. Orkideat aina innostuvat kukkimaan syksyllä ja koska ne kukkivat useamman kuukauden, seuraa jouluna pienoinen evakuointioperaatio joulukuusen tieltä. Kukkiva orkidea ei tykkää hyvää joulukuusen erittämästä etyleenistä. Perhosorkidea on kyllä ehkä hinta-vääntö-helppohoitoisuus-suhteeltaan ihan paras kasvi.


Eikä tässä vielä kaikki mikä kukkii. Tiistaisella ruokakauppareissulla tarttui mukaan harvinaisen komea ruusukimppu hintaan 2,95. Mahtava hinta-vääntö-suhde tässäkin.


Ruusukimpun katveessa kelpaa juoda kahvia ja mussuttaa mustikkamuffinsseja viikonlopun kunniaksi. Raskas työ vaatii raskaat huvit - tässä siis kahden ihmisen viikonlopun muffinssiannos! Lupsakkaa viikonloppua kaikille!


4 kommenttia:

 1. Ihan kivasti teillä noita muffinsseja kahdelle :)
  Voikos tuo peukalo muuttua sisäpeukalosta ulkopeukaloksi vuosien varrella. Luulin ennen olevani hyväkin sisäkasvien kanssa mutta tätä nykyä tuntuu, että orkideat ovat ainoat, jotka selviävät käsittelyssäni. Siinä olet kyllä oikeassa, että orkideat ovat helpoimmasta päästä sisäkukkia - ja näyttäviä. En ole kyllä koskaan ymmärtänyt evakuoida niitä jouluna pois. Enkä ole huomannut että jotenkin kärsisivät erityisesti joulukuusesta(?) Onko huonekuusella sama vaikutus? Minulla nimittäin on huonekuusi tällä hetkellä samassa huoneessa kaikkien orkideojen kanssa :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä huonekuusesta - ehkäpä sillä ei ole mitään vaikutusta jos sulla kerran orkideat pärjää samassa huoneessa. Ei se joulukuusikaan mitään tee jos orkidea ei kuki, mutta kukkiva orkidea alkoi mulla pudotella kukkia ja nuput jäi jotenkin jumiin eivätkä auenneet. Googletin ja netti vahvisti havaintoni, ei kantsisi kuulemma pitää MITÄÄN kukkia kasveja samassa tilassa joulukuusen kanssa, kuten hyasintteja, amarylliksiä jne...HAH! Meni vaikeeks. Mutta ei mulla esim amaryllikset oo joulukuusesta pahastuneet.

   Mä oon odottanut, että ulkopeukaloni alkaisi vihertää, mutta ei...

   Poista
 2. Kiva määrä muffinseja :)))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiset korkkaa viikonloppuna kossupullon, toiset mussuttaa muffinsseja ;-) Mulla on oma mielipiteeni siitä, kumpi on järkevämpää :-)

   Poista