perjantai 21. lokakuuta 2016

Haaste: kellota suihkusi

Vanha Jäärä ei meinaa enää itsekään muistaa, että alun perin aloitti bloggaamisen tarkoituksella kirjoittaa jotain ympäristöasioita ja energiansäästöä liippaavaa. Siitä periaatteesta on harhailtu vuosien varrella vähän joka suuntaan, mutta nyt tuli pitkästä aikaa mieleen ekologinen aihe. Suihku.

LahtiEnergia nimittäin antaa tällaisen energian "säästö"vinkin:
 • Ota tavoitteeksi viiden minuutin suihku. Suurimmat erot kotitalouksien vedenkäytössä syntyvät peseytymiseen käytetyn veden kulutuksesta.
Vai viiden minuutin suihkuun pitäisi pyrkiä. Mr ja Mrs Vanha Jäärä ovat molemmat sitä mieltä, että siihen pyrkimisestä seuraa energian haaskausta eikä suinkaan säästöä. Olemme kellottaneet kuinka kauan normaali suihkussa käyminen kestää ja kummallakin suihku kestää noin kolme minuuttia. Hiukan jopa alle. 


Ilmeisesti suurin osa porukasta kuitenkin lotraa suihkussa huomattavasti viittä minuuttia kauemmin jos viisi minuuttia on jokin jalo tavoite - ainakin Lahden seudulla. No, eläkeläisten pitäisi sentään pystyä suoriutumaan nopeammin, sillä ET-lehti puhuu radikaalisti kahden minuutin suihkujen aikaansaamasta energian säästöstä. Saattaa siinä kankeammalla mummulla ja papalla tulla jo kiirus. Tosin tietysti jos pappa (tai miksei mummukin) on kalju, niin säästää toki hiusten pesuun kuluvan ajan.Tästä pääsemmekin itse asiaan - siis hiuksiin. Ratkaiseva tekijä suihkimisessa on hiukset. Pitkien hiusten pesu ja huuhtelu kestävät kauemmin kuin lyhyiden. Lisäksi pitkiin hiuksiin tarvitsee usein laittaa hoitoainetta - etenkin jos hiuksissa on jokin käsittely kuten väri tai permanentti. Eli siis oikea energiansäästövinkki onkin: pidä hiuksesi lyhyinä ja käsittelemättöminä. Tämä muuten myös vähentää lattiakaivojen ja viemärien tukkoisuutta. Ei mene meillä enää viemärit tukkoon kun Vege Jäärä ei ole enää tunkemassa hiuksiaan niihin. (Juu, lattiakaivoon voi hankkia myös sellaisen hiusverkon)

 
Mutta vaikka meillä suihkitaan nopeasti ja synkronoimme pissauksemme eli yhdellä vedolla hoidetaan molempien pienet hädät, niin silti lotraamme johonkin huomattavasti enemmän vettä kuin keskiverto-omakotiasukas. Kaikki suomalaiset käyttävät keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa (sanoo Motiva) ja me olemme suurin piirtein tässä luokassa, hiukan ylikin. Veden kulutus kuitenkin jakautuu ymmärtääkseni niin, että kerrostaloissa sillä lotrataan surutta ja omakotitaloissa pihistellään ja päästään tuota 155 litraa pienempiin lukemiin (tämän vahvistaa myös HSY). Meikäläisen järjenjuoksuun tämä yhtälö ei jotenkin mahdu, koska omakotitaloissahan vettä menee lisäksi usein myös puutarhan kasteluun ja mahdollisesti johonkin pihapaljuun tai porealtaaseen. Kerrostalossa ei ole tällaisia vesisyöppöjä. 


Meillä ei ole nurmikkoa, jota pitäisi kastella, pyykkikone- ja tiskikone ovat noin 5 vuotta vanhat ja runksuttuvat kolmen tunnin pesuja pikkutilkalla vettä, joten niistäkään ei pitäisi keskiarvot ylittävä veden kulutuksemme johtua. Joku viisas kohta sanoo, että teillä on vuoto. Vaan kun ei ole, vesimittari ei hievahdakaan kun hanat ovat kiinni. Väitän, että suomalaisten vedenkulutustilastoissa on jokin harha, joka ei ainakaan meikäläiselle aukea. Tai sitten kaikki suomalaiset pökeltävät tarpeitaan koko perhe samaan pytylliseen, joka vedetään vain kerran vuorokaudessa. En tiedä.

Mutta: kauanko sinä suihkit? Jos kauemmin kuin 5 minuuttia, niin olisiko mahdollista päästä siihen 5 minuuttiin? Ehkä jopa kolmeen? Kampaajan kautta tai muuten?


19 kommenttia:

 1. Meillä jos kylmää vettä lorottaa kaikki hanat täysillä, se maksaa 0,15€/tunti, siinä ei tartte pihtailla.
  Mulla menee peseytymiseen, kun kunnolla pesen itteni, 10 litraa vettä ja joskus jää hiukkasen jälellekki, että pyrkikää siihe. :D

  Tiski-, tai pyykkikonetta ei mun tartte käyttää ku kerran viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 10 litraa on jo aika kiitettävän pieni määrä. Voitit :-)

   Poista
 2. Me ollaan opittu alusta asti veden nuukuuteen. Meillä oli oma kaivo, jossa ei ollut riittävästi vettä tuhlailuun. Nyt täytyy tosin myöntää, kun on kaupungin vesi tulee tuhlattua vettä, mutta en liruta suihkua koko ajan auki kun ole pesulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kyllä tasan tarkkaan vesi juoksee koko ajan kun oon suihkussa, koska muuten mä palellun (myös kesällä).

   Poista
  2. Niin mullakin juoksi ennen, samasta syystä kunnes keksin...
   Pese ittes istuviltas. Vatiin 5 litraa niin kuumaa vettä kun iho vaan kestää ja se saippua sinne kanssa. Sitten alat pestä ittees ja aina kun alkaa paleleen niin suti vatiin ja sudillinen vettä keholle ja taas tarkenee. Loput 5 litraa saat käyttää huuhteluun. Sen mä otan suihkusta. 15 sekunnissa ittesä huuhtelee jo hyvin.

   Poista
  3. Kuulostaa toimivalta menetelmältä, jota taatusti testaan jos joudun vielä joskus johonkin jossa ei oo juoksevaa vettä! Toistaiseksi taidan kuitenkin pitää 3 minuutin suihkun kestoa ihan kelpo saavutuksena ja pitäytyä siinä :-)

   Poista
  4. No on se hiton hyvä aika!
   Teinit, jotkin heistä, viettävät julmetun pitkiä aikoja suihkussa.

   Poista
  5. Jaaha, sitä on palattu bloggaajien kirjoihin! Kiitos linkistä!

   Poista
 3. Mun suihkutus kestää 10min ja aikaa en pienennä , spa ammeessa silloin kun huvittaa ja amme kuumaa vettä täyteen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää että joskus talvella kun läskit on ulkoilun jäljiltä umpijäässä, minäkin kaipaisin kylpyammetta!

   Poista
 4. Kellottanut en ole, mutta me käydään aina yhdessä suihkussa :) Tarkemmin ajateltuna sekin (ehkä?) säästää vettä. Toinen pesee tukkaa ja toinen huuhtelee, ei valu vesi turhaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehän symbioottisia olette :-) Meillä menisi kyllä tappeluksi - kuten menee myös samalla peitolla nukkuminen, johon joskus hotelleissa joutuu.

   Poista
 5. Mulla kyllä menee suihkussa aika kauan, vaikka kellottanut en olekaan. Pikasuihku lenkin tai muun puuhastelun jälkeen on minuutti tai pari, mutta jos pitää pestä ja hoitoaineistaa tukka niin kyllä siihen aikaa saa kulumaan. Toisaalta sitten käyn kunnon suihkussa arviolta kerran viikossa, niin että kai sillä jotain saa anteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukkahan se on tosiaan, joka aikaa vie. Vaan eipä se sulla sitten kaiken kaikkiaan paljoa aikaa vie jos noin harvoin tarvii pestä. Mä alkaisin näyttää ihan kammottavalta jos en pesisi hiuksiani vähintään joka toinen päivä.

   Poista
  2. Pitkän tukan hyviä puolia onkin se, että sen saa kiinni. Puolilikainenkin tukka menee ranskanletillä tai nutturalla vielä ihan täydestä.

   Poista
  3. Tuo on varmaan totta. Osais vaan tehdä sellaisen :-) Joskus kun mulla on ollut lyhyitä pitkän tukan kausia, en osannut muuta tehdä kuin ponnarin. En mä osaa kenenkään muunkaan päähän tehdä kuin ponnarin ;-) En oo todellakaan kampaaja-ainesta...

   Poista
 6. Minä lotraan sitä vettä niin kauan, että tulen puhtaaksi. Joskus menee pitempään, joskus riittää huuhtelu. Riippuen ihan työpäivän paskaisuudesta ja mihin olen pitkäkarvaisen pääni sen aikana työntänyt. Koskaan ei tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paskaisuuden asteestahan ja hiusten pituudestahan suihkun kesto melko lailla riippuu. Itselläni ei ole kauheasti tarve koskaan pesemällä pestä itseään kuin joskus jonkun remontin yhteydessä. Siistin sisätyön tekijä ei paljoa likaannu.

   Poista