keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Pissalla päivystyksessä

Otsikko viittaa edelliseen juttuuni yksityisestä ja julkisesta terveydenhuollosta. Siinä viuhdoin lähinnä risuilla, mutta täytyy kai sitä ruusujakin antaa kun siihen on aihetta. Vaikka se onkin joskus kovin vaikeaa meille suomalaisille.

 Tästä yli kolme viikkoa vanhasta kimpusta riittäisi vielä kiitosruusuja jaettavaksi.

Maanantai-iltana klo 21 maissa VegeJäärä soitti ÄPP:hen (äidin palveleva puhelin) ja kuvaili oireita, jotka kuulostivat yhdistetyltä virtsatieinfektiolta ja sappikivikohtaukselta tai umpisuolen tulehdukselta. Jos olisi ollut kyse vain virtsavaivoista, olisin sanonut tylysti, että ota buranaa, laita lämpöhaude virtsarakon päälle, yritä nukkua ja mene aamulla lääkäriin. Mutta äkisti alkanut ja jo tunnin tauotta kestänyt kova kipu ylävatsassa oikealla saivat minut arvelemaan, että saattaisi olla syytä mennä lääkäriin. Vaikka äitinä olenkin kaikkien alojen erityisasiantuntija ja ÄPP osaa hoitaa useimmat ihmiselämän ongelmat, lääketieteellinen tietämykseni sisätautien osalta on hiukan rajallinen. Niinpä kehotin soittamaan terveysneuvontapuhelimeen. Siellä ei kommentoitu vatsakipuun juuta eikä jaata, mutta kehotettiin menemään todennäköisen virtsatieinfektion kanssa päivystykseen.

 Lupiinejakin näköjään voisi vielä jaella kiitoskukkina. Kuva on siis otettu tänään, 26.10.

Niinpä lähdimme oikein porukalla suorittamaan tutustumiskäynnin Haartmannin sairaalassa toimivaan terveyskeskuspäivystykseen. Tunnelma oli rauhallinen lukuunottamatta yhtä itämaista naista, joka nyyhkytti hysteerisesti poikaystävänsä kaulassa roikkuen. Käytöksen perusteella olisin arvioinut, että naisella on keskenmeno menossa, mutta lopulta osoittautuikin, että hänellä oli reikä päässä - kirjaimellisesti. Side päässä hän tuli hoitohuoneesta hihitellen siinä vaiheessa niin yli-iloisesti, että taisi olla reikä päässä kuvaannollisestikin.

VegeJäärä ei saanut sidettä päähän, sen sijaan hän tietenkin pääsi pissaamaan purkkiin. Jonotus ilmoittautumiseen ja sen jälkeen sairaanhoitajan vastaanotolle kesti puolisen tuntia, vastaanotolla meni ehkä 15 minuuttia. Hoitaja kävi joltain lääkäriltä pyytämässä antibioottireseptin ja niinpä lähdimme kohti lähes kulman takana olevaa päivystävää apteekkia. Vatsakivusta hoitaja ei kuitenkaan sanonut juuri mitään. Niin että hooh, sen takiahan MINUN arvioini mukaan päivystykseen lähdimme. Vatsakipu oli kuitenkin myöhemmin seuraavana päivänä mennyt ohi, joten mitä lie akuuttia ruoansulatusvaivaa ollut. Terveydenhuollon ammattilaiset olivat ilmeisesti oikeassa ollessaan reagoimatta siihen mitenkään.

 Ei aihetta risuihin tällä kertaa, mutta tästä niitä saa jos tarvetta ilmenee.

Yhteenvetona siis sanon, että olin hyvin tyytyväinen päivystyksen toimintaan. Henkilökunta oli asiallista ja homma hoitui sangen nopeasti. Asiakaskuntakin oli rauhallista, poislukien outo itämaan elävä. Paikalla näytti olevan myös vartija valmiina tarttumaan toimeen jos asiakaskunta olisi vähemmän rauhallista. Hyvin hoidettu Haartmannin päivystys!

8 kommenttia:

 1. Hienoa, että saitte nopeasti avun! Just niinhän se pitäisi aina toimiakin. Mulla ei ole kyllä valittamisia, vaikka olen nyttemmin tutustunut aika paljonkin kunnallisiin. Lähinnä läheisten kautta ja mukana tosin.

  P.s. Sulle on yks palkintopytty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin karmeita tarinoita on mediassa ollut päivystyspalveluista, että vähän hirvitti etukäteen. Ei pitäis uskoa kaikkea mitä lukee :-)

   Vai pokaalin pukkas :-) Kiitos kiitos!

   Poista
 2. Minulle juuri ajankohtainen kirjoitus. Onneksi ei sen pahempaa ollut. Mulla jo kolmas kuuri meneillä kahden viikon sisällä. Katsotaan sanoi tohtori, vai katsooko ??

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että apua ei tarvinnut pitkään odottaa! Suihkupostaukseen viitaten tunsin eilen (viiltävän) piston sydämessäni, kun junnu suihkusta tultuani totesi "et sulkenu hanaa saippuoinnin ajaks".... no en mutta onneks junnu niin tekee, mähän ehtisin siinä paleltua :D muuten en voi kehua vaikken pitkiä aikoja lutraakaan, vesi kun on aina (ah niin ihanan tuli)kuumaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei suihkua voi sulkea saippuoinnin ajaksi, hyrrrr! Mutta onneksi on valveutunutta nuorisoa :-)

   Poista
 4. Hyvä, hyvä, julkinen terveydenhuolto :)

  VastaaPoista