keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Marinaa äitiystraumoista

Vanha Jäärä on mahdollisesti onnistunut hankkimaan itselleen uuden ja vaarallisen vihamiehen, nimittäin Anonyymit marittaja-äidit ry:n (tai olikohan se marisija-äidit...). Eräs bloggaajasuosikeistani kertoili aika hauskasti Mamma rimpuilee-blogissaan uhkaavista pyykkikasoista ja eikös jotkut marittaja-anonyymit julistaneet oitis, että asiaan on ratkaisu. Siis KonMari. Enpä malttanut sitten itsekin olla kommentoimatta asiaan jotain ja nyt odotan kauhulla, että nämä himomarittajat löytävät blogini ja alkavat riehua täällä anonyymisti kommenttikentät täyttäen. Hmm. Toisaalta kai kommenttikenttien täyttämisen turhalla tavaralla pitäisi olla yhtä tuomittavaa kuin vaatekaappien täyttämisen turhilla vaatteilla...mitähän se Marie Kondo siihen sanoisikaan...?

 T-paidan ostin minä. (Jos ihmettelet miten nää kuvat liittyy mihinkään, se selviää kyllä vielä...)

En ole itse lukenut KonMaria, mutta jostain olen saanut sellaisen käsityksen, että siinä mm. neuvotaan, että jos jokin tavara ei tuota sinulle iloa, nakkaa se menemään. Enpä usko, että paritkymmenet potkuhousut tuottavat suoranaista iloa kenellekään vanhemmalle, mutta niitä nyt vaan on pakko olla pyykkikasoiksi asti, koska muuten potkuhousuissa alkaa kehittyä sellaista pieneliöstöä, että ne alkavat potkiskella itsekseen. Muutenkin jos perheessä on pieniä lapsia tai koiria, joista kummallakin lajilla on tapana hinkata kakkaisia pyllyjään milloin mihinkin, niin pyykkikasoilta on vähän vaikea välttyä. Vaikka KonMari sanoisi mitä.

 Kato mitä ostin! (Tässä vaiheessa joku vois arvata, että äidillä ja tyttärellä on yhteinen harrastus...)

Minulle tuo KonMari nyt meni taas vähän näiden erilaisten vanhemmuusvaatimuksien kategoriaan ja otin ehkä vähän turhan herkästi herneet nenuuni. Jos et täysimetä n kuukautta ja käytä kestovaippoja ja istuta potalla x kuukauden iässä jne jne ja annat lapsen kasvaa pelottavien pyykkikasojen keskellä, niin oletpa ihan luuseri äiti. Onneksi nuo ajat ovat minulla jo kaukana takanapäin, mutta traumat pysyvät...
 Mun työkaverin koira.

Nyttemmin olen joutunut syyllistämään itseäni ihan uusista huonon äitiyden käänteistä. Missä on virallinen vaatimuslista kotoa poismuuttaneiden lapsien vanhemmille? Häh? Antakaas kuulua vaatimuksia. Yksinään on vaikea tietää mistä tässä pitäisi kulloinkin syyllistyä.

 Pystyisitköhän pienentään tätä mekkoa rinnan kohdalta?

Pääasiallinen ihmetyksen aiheeni on: kuinka usein ja millä medialla lapseen pitäisi pitää yhteyttä? Pitääkö tuntea syyllisyyttä jos ei ole viikkoon muistanut lapsen olemassaoloa? Entä jos on salaa tyytyväinen siitä, kun lapsella ei ole aikaa tulla käymään viikonloppuna ja minun ei tarvitsekaan yrittää kokata vegaaniruokaa? Jos noudattaisin jaloa:"Kohtele muita kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan"-sääntöä en voisi soittaa tai whatsappata lapselle koskaan. Sen verran nimittäin kaipasin (ja kaipaan edelleen) yhteydenottoja omalta äidiltäni. Mutta kuvittelen kuitenkin, että suhteeni omaan lapseeni on himppasen lämpimämpi kuin suhteeni äitiini. Eli joskus voisi ehkä lapselta vähän kuulumisia kysellä. Mutta kuinka usein ilman, että lapsesta alkaa joko tuntua siltä, että äiti hengittää jatkuvasti niskaan tai toisessa ääripäässä siltä, että äiti ei piittaa hänestä pätkän vertaa ja on vain tyytyväinen kun sai lapsen pois oman kattonsa alta?

 Ois tämmönen naulakko vapaana. Kelpaako?

No, ei tämä oikeasti ole ongelma. Tai jos on, niin tämä kuuluu luokkaan  ns. ensimmäisen maailman ongelmia, joihin KonMarikin tarjoaa ratkaisuja. Tätä ei kyllä marittamalla ratkaista, marisemalla ehkä - "ei sulla kumminkaa oo aikaa tulla vanhaa äitiäs kattomaan." Tuo oli muuten myös turkulainen lähestymistapa, kuka tunnistaa "ei sulla kumminkaa..."-ilmaisun? Jos ette millään arvanneet, niin kuvat olivat sitten meidän äiti-tytär-whatsapp-kommunikaatiota.

Hyvää nimipäivää!

10 kommenttia:

 1. Mulle KonMari on niin helppo: kaikki tavarani tuottavat minulle iloa! Esimerkiksi kaikki 53 laatikossa olevaa virkkuukoukkua ja kaikki loputkin ympäri huushollia piiloutuneet virkkuukoukut. Ja kaikki vaatteeni! Oi, ne vasta iloa tuottavatkin, esimerkiksi vuonna 1962 teetetty vihreä kukkamekko, 1972 ostettu roosa röyhelöinen leninki ja vuonna 1976 hankittu kirkkaankeltainen mekko tuottavat aivan suunnatonta iloa aina kun heidät tapaan vintissä. Olen ymmärtänyt, miten onnekas ihminen olen, kun ympärilläni on niin paljon iloa tuottavia tavaroita. Sitä en ole oikein ymmärtänyt, miksi ihmiset ovat ehdoin tahdoin aikanaan hankkineet tavaroita, joista eivät pidä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet muuten harvinaisen oikeassa! Miksi ihmeessä ihmiset ostavat niin paljon vääriä tavaroita? Olen aikaisemminkin sanonut, että nettikirpparit ovat huono homma, koska niillä on turhan helppo päästä hutiostoksista eroon. Jos tavaraa olisi vaikeampi myydä eteenpäin, ihmiset joutuisivat alunperin harkitsemaan ostoksiaan huomattavasti tarkemmin.

   Poista
 2. Voi, tuo on niin tuttua! Tuo kotoa-pois-muuttaneen-lapsen-tapaus. Ettei liikaa tuppaisi toisen elämään, muttei kuitenkaan liukuisi pois. Tulevat kyllä (syömään) kun kutsutaan, mutta itse eivät kutsu (syömään) koskaan...;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löytyi kohtalotoveri! Enpä ole tosin ihan varma haluaisinko lapseni kutsuvan mua syömään ;-) Ostin sille kyllä yo-lahjaksi keittokirjoja, mutta epäilen, että se kokkaa aina yhtä ja samaa tomaatti-soijarouhe-papu-kastiketta...

   Poista
 3. Olisi ehkä pitänyt kommentoida anonyymina… ;) No ei vaiskaan, myönnän ihan avoimesti, että lukaisin KonMari -läpyskän kesällä ja olin jo muutenkin aloittanut nurkkien läpikäynnin, joten siitä sain vähän lisäpontta. Luulen, että jokaisessa ensimmäisen maailman kodissa on turhaa tavaraa ja paljon sellaista, mitä ihmiset säilövät ns. velvollisuudesta. Niiden hävittämiseen tuollainen metodi auttaa, millä saa synninpäästön vaikkapa perintökalleuden tai lasten päiväkotipiirustusten hävittämisestä ;)).

  Mielenkiintoista lukea tuosta syyllisyydestä, jos ei ole koko ajan kaipaamassa lastaan. Meillä lapset ovat ihan hurjassa itsenäistymisvaiheessa ja ai että kun nautin siitä, ettei ole enää napanuora kiinni. Hauskat viestit pojilta perhewhatsupissa lämmittävät kuitenkin aina mieltä ja kirvoittaa ajatuksen: "jee, siellä ajatellaan isää ja äitiä". Eli luulen, että mullakin sitten, kun pojat muuttavat kotoa, ei jatkuva yhteydenpito tai näkeminen niinkään ole se juttu vaan se, että on hyvät välit ja arkista välittämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä vaan on hassua että ihmiset tarttee jonkun kirjoittaman oppaan tavaran hallintaan! Mitä se kertoo ihmisten elämänhallintakyvystä? Mua hiukan pelottaa! Itse osasin heittää appivanhempien häälahjaksi antaman susiruman suolakivi-tuikkukupin roskiin ihan ilman KonMarin lukemista ;-) Ja samaan sarjaan kuuluvan saunatontun myös (se oli kyllä huopaa eikä suolakiveä) :-)

   Kyllä munkin mielestä isompi ja itsenäisempi lapsi on parempi. Sitä suurempi ilo kun se joskus oma-alotteisesti soittaa tai viestittää äidille :-) Mutta eikös se kuulu kansanperinteeseen tuntea aina varmuuden vuoksi vähän syyllisyyttä jostain? ;-)

   Poista
 4. Kyllä meillä varmaan tosiaan on liikaa tavaraa kaikilla. Itse sain myös sellaisen oranssin suolalampun joskus lahjakasi. En muista enää mihin sen hävitin, mutta olen päässyt siitä eroon :)
  Minuun iskee aina tasaisin väliajoin tavaran hävitysvimma. Viimeksi eilen. Tulee ihan pakottava tarve päästä turhasta tavarasta eroon. KonMaria en ole lukenut, mutta periaate kuulostaa ihan hyvältä, että pitisi tosiaan vain ne tavarat, jotka tuottavat mielihyvää. Oli niin tai näin, pyykkivuoriongelmaa lapsiperheessä se silti tuskin ratkaisee. Eikös pyykkiä ole pestävä ihan yhtä usein riippumatta siitä kuinka paljon vaatteita on? Paitsi tietysti jos on vain kaksi paitaa, niin sittenhän sitä konetta pitää pyörittää melken tyhjillään ja joka päivä, että ei tarvitse hikisessä kulkea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muhunkin iskee ajoittaisia tavaran hävitysvimmoja. Mutta esim eteisen kaappi, jossa on sähköjohdon pätkiä, sekalaisia ruuveja jne jne ei alkuunkaan tuota mulle mielihyvää, mutta jos nakkaisin sen sisällön pois, niin täytyisi joka kerta pyörähtää rautakaupan kautta kun yrittäisi korjata tai nikkaroida jotain. Enpä tiedä mikä on KonMarin kanta sekalaisten ruuvien lajitelmaan ;-)

   Poista
 5. Tuo poismuuttaneen lapsen juttu...meillä saattoi mennä yhden lapsen kanssa jopa muutama kuukausi, ettei kuulunut mitään...pojat ovat taas sellaisia, että kuuluu ja näkyy jos kuuluu tai näkyy. Mitä vanhemmiksi käyvät, sen useammin näkyvät. Alkuun minäkin stressasin, ettei vain tule liikaa häirittyä, vaan en enää. Kyllä se tasapaino löytyy :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama kuukausi...jaa, hällä ei sitten vaan ollut mitään asiaa ;-) Kukin löytää omanlaisensa kauhun tasapainon :-)

   Poista