torstai 7. elokuuta 2014

Kuva-arvoitus

Aivan poikkeuksellinen torstaipostaus!

Viikko sitten jutun aiheena oli Hangon musiikillinen matkailumainos. Minäpä nyt mainostan erästä aluetta kuvallisesti vaikka kuvallisuus ei suinkaan ole ydinosaamisaluettani. Sinne matkamme suuntautuu huomenaamuna muutaman vuoden tauon jälkeen ja joillain aikaisemmilla matkoilla sattui olemaan kamera mukana. Vanha Jäärä lie entisessä elämässään ollut sfinksi (tai Klonkku), koska hänen mielestään arvoitukset ovat niin hauskoja. Arvatkaa tai tietäkää mistä paikasta on kyse. Ja arvuutelkaa vaan ihan keskenänne, koska minä en muutamaan päivään ole linjoilla kommentoimassa osuvatko arvaukset oikeaan. No osuuhan ne, tämä on ihan lällärikamaa.

Aloitetetaan helpolla vinkillä, sillä kuvassa esiintyvän kaltaisia rakennuksia ei Suomessa montaa ole. Tämä lie alueen tunnetuin ihmisen tekemä nähtävyys. Sen vieressä on toinen suosittu kohde: golf-kenttä. Eipä taidettu olla kolopalloa vielä keksitty 1300-luvulla kun tätä pytinkiä alettiin rakentaa.


Näin joskus lapsille suunnatun kielitestin, jossa oli kuvassa monia tavanomaisia asioita kuten sammakko. Olisin kaiketi reputtanut kyseisen testin, koska minulla ei ollut aavistustakaan että sammakko on ruotsiksi groda. Olen melko varma ettei sammakko kuulunut 80-luvun peruskoulun ja lukion B-ruotsin opetussisältöön, koska ainoa stipendi, jonka olen koskaan saanut, tuli koulun parhaasta ruotsinkielen pistemäärästä yo-kokeessa. Tosin jossain ruotsin harjoituskuuntelussa ihmettelin pitkään mikä on kysymyksissä esiintyvä sana, jonka tavutin mielessäni bio-dling. Lopulta tajusin että sanan osat ovat bi ja odling. Niin että Vanhan Jäärän ruotsinkielen taito ei ole ihan kauhean loistava vaikka se yo-arvosana laudatur olikin...Mutta muistanen lopun ikäni että sammakko = groda.


Sammakoihin ei tuolla alueella nyt varsinaisesti kompastu, mutta näihin seuraaviin elukoihin ei voi olla törmäämättä. Kuinka kukaan voi syödä karitsan lihaa tällaisia paijailuaan? Mrs ja Mr Vanha Jäärä kyllä voivat, mutta pitää kuvitella syövänsä vanhaa ja rumaa lammasta.


Palokuntamuseo, jossa lipunmyyjä kehoitti sulkemaan oven etteivät lampaat vaella museoon, villitsi nykyisen teinin, silloisen esiteinin, aivan täysin kun selvisi että paloautoihin saa mennä sisälle ja sammutusvälineistöllä leikkiä. Tässä on tiukka tilanne päällä. Jos teillä on lapsosia ja tuolla päin maailmaa liikutte, menkää ihmeessä!


Luonto on hämmästyttävän monimuotoista. Siellä tulee aina hortoiltua pitkin metsiä ja rantoja enemmän kuin koko loppuvuotena yhteensä. Löytyy myös pirunpeltoja. Vanha Jäärä oli taas ihmeissään kun yritti googlettaa enemmän tietoa pirunpelloista. Ensimmäisenä tuli tyrkylle linkkejä samannimiseen kotimaiseen tv-sarjaan, joita Vanha Jäärä karttelee kuin ruttoa. Tässä siis OIKEA pirunpelto, jonka virallinen nimi on muinaisranta. Ja en todellakaan tiedä mitä se on ruotsiksi...


Mr Vanha Jäärä ei tosin taida tietää vieläkään mitä laastari on ruotsiksi, vaikka joutui sitä ostamaan leirintäalueen kioskista vailla yhteistä kieltä myyjän kanssa, kun silloinen esiteini haavoittui näillä raunioilla, joilla aikoinaan käytiin vähän isompi taistelu ja haavoittumisiin ei tainnnut laastari juuri auttaa etenkään kun laastaria ei oltu Krimin sodan aikoihin vielä keksittykään. Tuli muuten helkkarin pitkä lause. Enpä korjaa sitä vaan jätän sen tuleville abiturienteille esimerksi lauseesta, jonka kaltaista ei kannata kirjoittaa yo-aineeseen.Vehreistä lehdoista karuihin rantamaisemiin:Parin ihmisen tekemän nähtävyyden ja yleisen luonnossa toikkaroinnin lisäksi uiminen on oikeastaan ainoa viihdemuoto. Siksi kenties silloinen esiteini totesi muutama vuosi sitten että "ens kerralla saatte tulla tänne ihan keskenänne" ja näin nyt sitten teemme pienen tauon jälkeen.


Luonnossa toikkaroidessaan pitää olla varovainen ettei putoa ja katoa ikuisiksi ajoiksi kallionkoloon!Alueella asuu ilmeisen luovaa porukkaa. Minusta tämä on aivan mahtava istutus - hehe, yleensä istunto/istutus tuon esineen päällä on vähän erilainen...


Ja jos et millään arvaa, sanon suoraan sulle sen. Tässä lepää eräs alueen tunnetuimmista ihmisistä. Toinen tunnettu saman alueen saman ammatin edustaja ei onneksi vielä lepää vaan voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2012 aivan mahtavalla kirjalla.

Me siis häippäsemme tuonne ja jätämme teinin isänsä huomaan odottelemaan innokkaana koulun alkua. Ainakin teiniin pitkä ja tylsä kesäloma on tehnyt tehtävänsä ja kouluun palaa iloisena hän. Hej så länge!


2 kommenttia:

  1. Ei tarvitse arvata, kun tietää. Veneilijä-/ruuvimaitoystävät kävivät ko.saaristomaisemassa 2013 kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ruuvimaitoystäväni! Ei tarvinnut arvata keitä olette kun tietää :-) (Vanhan Jäärän veneilevät ystäväperheet on laskettavissa yhdellä sormella)

      Poista