sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Kotitöistä eli suomalaisten pitkä vuorokausi

Tämän aamun Hesarissa oli juttua kotitöiden jakamisesta ja niihin käytetystä ajasta. Tämä aihe saa aina Jäärä-pariskunnan riehaantumaan. Me nimittäin koemme kaiketi jonkinlaista alemmuudentunnetta koska emme ole läheskään niin kotityöteliäitä kuin suomalaiset keskimäärin. Suomalainen nainen käyttää kotitöihin keskimäärin 3,5 tuntia vuorokaudessa ja suomalainen mies 2,5 tuntia. Oikeasti??!!

Lasketaanpa. Työpäivä kestää 8 tuntia, siihen keskimääräiset työmatkat päälle = 9 tuntia. Unta palloon 8 tuntia. Aamutoimet 0,5 tuntia (toisilla enemmänkin, toisilla vähemmän). Kotitöitä 3,5 tuntia. Televisiota katsotaan muistaakseni 3 tuntia. Suomalainen harrastaa ankarasti kävelylenkkeilyä tai muuta liikuntaa ja käy sen päälle myös suihkussa = 2 tuntia. Jaa juu, syödäkin pitäisi = 0,5 tuntia. Kännykkää räplätään maltilliset 0,5 tuntia. Suomalaiset ovat myös lehtiä ja kirjoja lukevaa kansaa, sanotaanpa 0,5 tuntia. Tästä tulee yhteensä 27,5 tuntia vuorokaudessa. Eipä ihme, että joistakin tuntuu, että vuorokaudessa ei ole tarpeeksi tunteja. Yleensä kai sitten karsitaan nukkumisesta. Mutta hei, mitä jos karsisitte niistä kotitöistä? Mitä ihmettä kaikki oikein puuhaavat nuo 3,5 tai 2,5 tuntia päivässä?

 Pyykkikone tekee enemmän kotitöitä kuin minä!

Itse emme ole koskaan yrittäneet sekuntikello kädessä mitata kotitöihin kuluvaa aikaa, mutta todella isoilta nuo keskivertosuomalaisen lukemat kuulostavat. Laitoin esimerkiksi juuri pyykkikoneen päälle. Sen täyttämiseen ja käynnistämiseen meni noin kaksi minuuttia. Kone ilmoitti hyrskyttävänsä pyykkiä noin 1,5 tuntia. Laskevatko jotkut tämän pyykkikoneen tekemän työn omiin kotitöihinsä vai mistä noihin lukemiin päästään? Koneen tyhjentäminen vie noin 5 minuuttia. Pyykit kuivuvat itsekseen ilmankosteudesta riippuen useita tunteja. Onko tämäkin kotitöihin käytettyä aikaa? Niiden viikkaaminen kaappiin vie kymmenisen minuuttia. Lakanoiden vetäminen ja mankelointi ovat melko aikaaviepä operaatio, mutta se tapahtuu noin kerran kahdessa kuukaudessa.

Tämä osuus hoituu ihan itsekseen.

Ilmeisesti myös koirien ulkoiluttaminen ja muiden elikoiden hoito (poislukien maanviljelijöiden hyötyeläimet) ovat tilastojen valossa olevinaan kotitöitä. Toki on vaikeaa erotella koirankarvojen aiheuttamaa imurointiajan pitenemistä, mutta lemmikit ovat kuitenkin nähdäkseni harrastus, eivät pakollisia kotitöitä. Koiran aamulenkki voi tuntua tuskastuttavan pitkältä kun hauva ei suostu vääntämään torttua ja töihinkin pitäisi ehtiä, mutta onko se kotityötä? Ei ole.

 Minäkö muka aiheutan kotityötä? Minähän vaan näytän söpöltä.

Vaikeaa on myös erotella paljonko lastenvaatteet pidetävät pyykkihuoltoon käytettyä aikaa, mutta onko lapsen vaipan vaihtaminen tai läksyissä auttaminen kotityötä? Eipä ole sekään, anteeksi vaan ruuhkavuosissa rimpuilijat. Ja kyllä, been there, done that ja tuntenut laiminlyöväni sekä lapsen, kodin että duunin, mutta lastenhoito ei ole kotityötä vaan vanhemmuutta.

Itse käytän ehkä 30 minuuttia viikossa viherkasvien hoitoon. Mutta kukas piru minun käski sellaisia hankkia riesakseni? Ei kukaan, joten kyseessä ei ole kotityö vaan harrastus. 

Kuka käski hankkia orkideoja riesakseen?

Jos arkisin käytetään kotitöihin vähän vähemmän aikaa, niin viikonloppuisin pitäisi sitten pukertaa kotitöiden parissa lähes koko valveillaoloaika. Ettette nyt kuitenkin kyselyihin vastaajat hieman liioittele?

Meillä käytetään viikossa siivoamiseen enintään kaksi tuntia, yleisemmin noin tunti. Siis viikossa. Pari kertaa vuodessa siivotaan tarkemmin, mutta siitäkään ei montaa minuuttia per päivä tule kun sen jakaa tasaisesti joka päivälle. Ja otetaanpa huomioon Vege Jäärän kaltaiset ihmiset, jotka käyttävät siivoamiseen viikossa noin 0,5 minuuttia. Otanta ei nähdäkseni ole kattava jos huithapelit eivät ole mukana tilastossa.

Arkena ruoanlaittoon menee 3-30 minuuttia. 3 minuuttia on valmisruoan tai itse aikaisemmin tehdyn ruoan lämmittäminen mikrossa. Ja tätä rataa. Ei hohhoijaa, kyllä olisin todella pahasti burn outin partaalla jos minun naisena pitäisi palkkatyöpäivän päälle tempaista vielä puolen työpäivän setti kotitöitä. 
 Tässä valmistellaan lasagnea, jonka lämmittäminen vie huomenna 3 min per annos.

Kuinkas teillä? Kuulostavatko nuo keskivertosuomalaisen huikeat lukemat tutuilta? Entä onko lemmikkien ja lasten hoito mielestänne kotityötä?

12 kommenttia:

 1. Lastenhoito käy kyllä työstä mutta en sitä koskaan ole työksi mieltänyt :D Siivoamiseen menee juuri se aika kun menee, saattaa mennä viikko luistaen kaikista mahdollisesta ja vain pakolliset tehden ja seuraavalla viikolla koitetaan kiriä ja tehdään niin paljon kuin mahdollista. Arki on erilaista, mutta sanotaan näin että ei kukaan siihen kuole jos pari päivää menee imuroimatta ja pyykkäämättä. :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, äitiys- tai isyysLOMA on kyllä vähän hassu käsite ;-) Pari viikkoakin menee tarvittaessa imuroimatta, mutta parin viikon katko pyykkäyksessä aiheuttaisi jo visiitin vaatekauppaan.

   Poista
 2. No huh huh, taitaa olla joku tutkimus, johon on joku keksinyt vastaukset ihan hatustaan ;) Ei todellakaan mene kolmea ja puolta tuntia vuorokaudessa. En oikein osaa sanoa paljonko, mutta paljon vähemmän ainakin :D

  Karvakaverit aiheuttavat sen verran kotitöitä, että imuroida pitää vissiin paljon useammin kuin keskiverrosti. Jos tahtoisi, että oikeasti olisi aina siistiä, niin joka päivä. Mutta ei me kyllä ihan joka pvä jakseta / viitsitä / ehditä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset taitaa aina liiotetella tutkimuksiin vastatessaan oli sitten kyse seksikumppanien määrästä tai kotitöistä ;-) Tutkimusten perusteellahan suomalaiset miehet harrastaa aika lailla seksiä keskenään, koska miehillä on ollut paljon enempi seksikumppaneita kuin naisilla ;-) Noniin, tää ei nyt liittynyt mitenkään mihinkään...

   Poista
 3. Raataisko joku viikonloppuna kellon ympäri? Ja jos ei ole mukana työelämässä, tuleeko käytettyä enemmän aikaa? Tilastollinen keskiarvo on aika kaukana yksittäisen ihmisen elämästä. Ja jos koiranulkoilutuskin lasketaan kotityöksi, sitä vähän ihmettelin jutussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos mä joskus jään työttömäksi, niin tuskin tulen käyttämään lisääntynyttä "vapaa-aikaani" imurin varressa ;-) Mutta meitä ON moneen junaan. Mutta kun on paljon sellaisia, jotka ei siivoa juuri koskaan ja jos noi luvut on keskiarvoja, niin on sitten tosi paljon mahdollisesti työttömiä ja eläkeläisiä, jotka on aina imuri tai paistinlasta kourassa.

   Poista
 4. Kiinnostava postaus ja pohdinta. En kyllä minäkään laske koiran tai lasten hoitoa kotitöiksi, mutta silti välillä tuntuu, että näännyn kotitöihin työpäivien jälkeen. Kaupassa käynti on minusta kotityö ja siihen menee ruuhka-aikaan helposti tunti. Toinen tunti voi mennä ruuanlaittoon ja puoli tuntia paikkojen järjestelyyn jne. 2,5 t siis voi hyvinkin joskus kulua arkipäivänä. No okei, eihän nämä kaikki yksin mun hommaa ole ihan joka päivä. Mutta jos päätän siivota vaikkapa liinavaatehyllyt (tms) sitten lauantaina, imuroida ja sun muuta kaupassakäyntien lisäksi, voi tuo keskimääräinen tuntimäärä ylittyäkin. Tuntuu, että ruuanlaittoon menee eniten aikaa, vaikka sitä meillä kyllä harjoittavat muutkin. Kolme aikuisen kokoista miestä taloudessa (+ minä) vaan syö koko ajan ihan sikana…

  Ja kaikesta huolimatta näyttää siltä, että meillä esim. siivotaan ihan liian harvoin, kun vaikkapa imuroidaan vaan kerran viikossa, mutta ei kiitos, ei yhtään enempää kotitöitä tänne!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupassa käynti on ehdottomasti kotityö - ja usein vieläpä siitä v-mäisemmästä päästä. Meillä sen hoitaa arkisin yleensä mies kotimatkansa yhteydessä ja räknäsimme ettei siihen puolta tuntia enempää mene. Lauantaisin me käydään sitten yhdessä isommalla kauppareissulla, johon menee kyllä 1,5 tuntia.

   Mutta ei enempää kotitöitä tännekään, vaikka me laahataankin jäljessä tilastoista :-)

   Poista
 5. No, minähän olen siisteysfriikki. Rätti kädessähän minä olen vähän väliä ja järjestelemässä paikkoja. En kyllä ole koskaan laskenut paljonko aikaa kotitöihin kuluu. Vähän varmaan riippuu mikä lasketaan kotitöiksi. Jos harrastuksesta tosiaan kukkia kastelen tai järjestelen huonekaluja uuteen järjestykseen, tuskin voi puhua kotitöistä. Nurmikon ajoon sen sijaan menee minulta useampi tunti viikossa (ei kuitenkaan päivässä), mutta sitäkin tykkään tehdä. Olisiko ne kotityöt sitten niitä, mistä ei niin kauheasti tykkää: ruuanlaitto esim. Onneksi meillä mieskin on alkanut laittaa ruokaa (pakon sanelemana, itse yritän vältellä sitä viimeiseen asti). Tuon luvun saaminen on kyllä ihan kokonaan tulkintakysymys. Mikä lasketaan kotityöksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin, että jos asunnossa on piha, niin sitten on tavallaan velvollisuus pitää siellä jotain rehuja (vähän niinkuin asunnossa sisällä on tapana pitää joitakin huonekaluja) ja ulkorehujen hoitamiseen käytetty aika on kotitöitä. Mutta sisäkukkien hoitamiseen ei. Mutta ahaa, mitäs kun nostaa niitä ulkorehuja sisälle talvehtimaan?? Meni vaikeeks ;-)

   Muhun pitäisi kyllä vähän saada siisteyskärpäsen puremaa...rätti ei todellakaan ole usein mun kädessä nähtävä esine :-(

   Poista
 6. Minä imuroin ja siivoon vessat ( niitä on 2kpl) kun katon tv:tä, nimittäin mainoksien aikana . Yksi mainois kestää noin 5min ja silloon kerkee tehdä jo aika paljo , ja koko asunnon imurointiin menee 2 mainosaikaa mulla.:))

  VastaaPoista