lauantai 17. syyskuuta 2016

1001 asentoa itämaisella matolla

Älkää peljätkö. Nyt ei seuraa aikuisviihdettä (tai kauhua) kuten otsikon perusteella ehkä voisi kuvitella. Jääräpariskunta ei ole alkanut testata Kama Sutran oppeja olkkarin matolla.


Ostin uuden, hieman pienemmän itämaisen maton. Nimittäin piikkimaton. Talvella minulle useampikin ihminen suositteli sellaista selkäkipuihin ja yritinkin silloin etsiä sellaista kiihkeästi. Takavuosien hittituote oli vaan täydellisesti kadonnut kaikkien liikkeiden valikoimista. Hiljattain minun ja piikkimaton ystävä ja nuoremman kummipoikani äiti vihjasi, että sellaista on Hong Kongista saatavilla. Hong Kong on kuitenkin aika kaukana (no, oikeasti parin kilometrin päässä), joten piti odottaa, että Mr Vanha Jäärä sairastuu ensin flunssaan ja sitten poskiontelontulehdukseen, jolloin saatoin lähettää hänet toipilasvaiheessaan Honkkariin keskellä päivää piikkimattoa hankkimaan.

Nyt olen sitten muutaman päivän testaillut 1001 asentoa - tai ainakin kolmea - piikkimaton kanssa. Kiihkeimmät piikkimaton ystävät ovat yhtä vakuuttuneita suosikkinsa kaikkivoipaisuudesta kuin avantouinnin ystävätkin. Piikkimatolla makailu kovettaa löysän vatsan, pehmentää kovan vatsan, parantaa peräpukamat ja reumatismin, paikkaa vatsahaavan ja alkavan kaihin sekä ennen kaikkea tehoaa kaikkiin selkävaivoihin ja rentouttaa mielen ja kehon aivan totaalisesti. En ehkä aivan kaikkiin mainospuheisiin usko (eikä ihan tuollaisia mainospuheita oikeasti olekaan...), mutta avoimin mielin lähdin kuitenkin kokeilemaan.


Yhden netistä löytämäni ohjeen mukaan niskan alle asetettu matto auttaa "päänsärkyyn, huimaukseen ja sekavaanoloon, jotka aiheutuvat turhan paljosta ajateltavasta ja stressistä". No, sekavaolo tässä on viime aikaoina hieman ollutkin kun töissä on turhan paljon ajateltavaa. Mutta en kyllä pystynyt makailemaan matto niskan alla. Asento on vähän sellainen kuin korvaisi tyynyn patjan alle asetetulla tiiliskivellä. Joten sekavaolo pysyköön. Olen makoillut joka päivä matto selän alla ja testannut sitä myös vatsan ja jalkapohjien alla. Tuloksena päätin pitäytyä pelkässä selässä.

Tulokset: ei tapahdu mitään. Paitsi jälki ei kyllä ole kovin kaunista. Tässä pala selkää 10 minuutin makoilun jälkeen.

 
 Maton pitäisi aluksi kuulemma tuntua hieman epämiellyttävältä, mutta hetken kuluttua alkaa miellyttävä lämmön tunne. Ahaa. Ei muuten ala. Matto ei varsinaisesti satu, mutta kyllä se sen verran epämiellyttävältä tuntuu, ettei sen päällä varsinaisesti rentoudu. Tulkintani on se, että jotkut ihmiset ovat immuuneja akupunktiolle, johon maton tehon pitäisi perustua. Joitain kertoja fysioterapeutit ovat tunkeneet niskaani akupunktioneuloja väittäen niiden rentouttavan lihakset, mutta kertaakaan en ole huomannut mitään vaikutusta. Jos akupunktioneulat eivät minuun "pure", niin ehkei sitten piikkimattokaan. Aion kuitenkin sitkeästi jatkaa makailua. Tuskin siitä mitään haittaakaan on. Kaikki keinot on otettava käyttöön sekavanolon vaivatessa :-)

Jos joku ei muutama vuosi sitten vielä saanut "yllätys"joululahjaksi piikkimattoa ja olisi nyt innokas kokeilemaan, niin ei, täältä ei saa vähän käytettyä halvalla, vaan käyttämättömiä lienee edelleen tarjolla Hong Kongissa.


12 kommenttia:

 1. Mä taidan olla sen verran paksunahkainen etten piikkejä edes tunne ;) ehdoton unentuoja, max 5 min ja jo tuhina käy ja helposti vierähtää 2-3 tuntiakin. Meillä on myös piikkityyny, ihanuus niskan alla. Mukavia piikittelyhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just samaa sanoo em. ystäväni, joka antoi Honkkari-vinkin. Uni tulee kuulemma joka kerta. Mä en tajuu :-)

   Poista
 2. Niin oli lahjavillitys osta piikkimatto. Meilläkin isäntä kokeili....mutta nyt se on ollut useita vuosia paikassa jossa se on aina tiellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih :-) Jos mä kyllästyn piikittelemään, tungen kyllä maton sellaiseen paikkaan, jossa se ei ole tiellä. Kuten roskikseen... ;-)

   Poista
 3. Tuossa matossa on piikkejä aivan liian vähän, siks sen päällä köllöttely sattuu eikä se auta mihinkään.

  Oikeen piikkimaton teho perustuu siihen, että piikkejä on noin 6x enempi kuin honkkarin vastaavassa, silloin sen päällä makoilu ei satu vaikka pitempäänkin niitten piikkien päällä loikoilis ja siihen, että kun piikit pistää ihoon, niin hermostolle tulee niin kiire viestittää siitä pistelystä ettei se ehi "vanhaa" särkyä ilmoitteleen.

  Kunnon pikkimattoja saa apuvälinelainaamosta tai kaupasta. Levyt ovat 10 x 20cm kokoisia ja niitä voi liittää yhteen.

  Jos haluat tietää enempi niin kirjottele.

  Nimim: Tyytyväinen piikkimatolla loikoilija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että olet tasan tarkkaan oikeassa. Mysteeri on, että miksi nuo Honkkarin ym halpamatot vaivuttavat kuitenkin jotkut ihmiset unten maille.

   No, mun mielestä tennispallon kanssa veivaaminen auttaa aika hyvin lihasjumeihin ja on mulla nykyisin omahierojakin, kun tytär opiskelee urheiluhierojaksi. Ja mitä taas rentoutumiseen ja nukahtamiseen tulee, niin muhun ei taida mitkään kallon ulkoiset konstit auttaa. Tarttis vissiin akupunktioneulan suoraan mantelitumakkeeseen ;-) Niin että en taida kuitenkaan tuollaista kunnon piikkimattoa lähteä etsiskelemään, se ei luultavasti ole silti se hopealuoti, jota mä kaipaan.

   Poista
 4. Ilmeisesti on eroja sekä ihmisissä että matoissa (vrt. edellinen kommentti). En myöskään ole maton omistaja - jotenkin takavuosien villitys meni minulta sivu suun - mutta monesti olen miettinyt, että pitäisikö kokeilla. Luulen, että pitäisi sitten hankkia tuo ns. oikea piikkimatto, mutta toisaalta omat jumitukseni ovat yleensä niin kertaluonteisia ja hetkellisiä, eli kun mitään ns. pysyvää kipua tai vammaa ei kerran ole, ei tule näitä juttuja sitten ehkä kokeilleeksi. Jos joudun jumitukseen, otan kuuriluonteisesti muutaman urheiluhieronnan ja yritän käydä salilla punttia nostamassa. Yleensä nämä auttavat. Mutta, tekisi mieli tietää, olenko piikkimatolla nukahtaja vai en!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, 20 euron investoinnilla selviäisi oletko piikkimatolla nukahtaja vai et ;-)

   Poista
 5. Jaaha, sellainen kokeilu. Itse en koskaan ole sellaista harkinnutkaan. Kipukoukku sen sijaan minulla on ja vaikka se on aivan loistava kapistus, niin huomaan nyt silti unohtaneeni kaappiin. Toivottavasti saat selkääsi apuja muualta. Kätevää kun tulee hieroja perheeseen 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tennispallo ajanee about saman asian kuin kipukoukku. Tennispallo on mun suosikki ja se ei ole unohtunut kaappiin. Tosin kaapissa on muuten vain kymmenkunta tennispalloa lyhyen ja lennokkaan tennisurani ajalta ;-)

   Joo, hieroja on huomattavasti hyödyllisempi perhepiirissä kuin jonkun sortin insinööri...niitä meillä löytyy joka lähtöön, mutta insinööristä ei ole varsinaisesti mitään hyötyä missään käytännön asiassa. Jos insinööri osaa jotain korjata ja remontoida, niin se on täysin insinöörikoulutuksesta huolimatta :-)

   Poista
 6. Omistan halvan piikkimaton , toimii! Uni tulee ja lihakset rentoutuu. Lapset(ovat aikuisia) käyttävät sitä myös ja toimii .....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ois kyllä mielenkiintoista tehdä jokin laajamittaisempi testi, että kuinka suuren osan väestöstä halvat piikkimatot vaivuttavat unten maille. Tämän pienen otannan perustella tuntuu melkein että puolet, mutta otanta voipi olla hieman painottunut ;-)

   Poista