perjantai 4. joulukuuta 2015

Ilmastolupaus

Pitkästä aikaa oikein tukevaa blogin luvatun teeman mukaista asiaa. Meillä on töissä menossa jokin toimiston viherpesu. Sen myötä tuli sähköposti, jossa kehotettiin allekirjoittamaan ilmastolupaus. Vanhalle Jäärälle kävi taas kerran vanhanaikaisesti - menin allekirjoittamaan jotain lukematta kunnolla mitä oikein allekirjoitin. Ilmastolupauksessa luvataan vähentää omia hiilidioksidipäästöjään vähintään 50%:lla kymmenen vuoden aikana. Näprätessäni lupaukseen linkitettyä päästölaskuria havaitsin tämän melko mahdottomaksi ellen sitten muuta luolaan asumaan ja asenna sinne maalämpöä. Ja käytä ravinnokseni lähinnä mustikoita ja ketunleipiä. Ennen kaikkea minun pitää pysyä luolassani eikä lähteä sieltä ainakaan autolla mihinkään. No, tarjolla oli myös pienellä präntätty porsaanreikä, johon on pakko vedota. Jos päästöt ovat jo nyt huomattavasti kansallista keskiarvoa pienemmät, voi hyvällä omatunnolla allekirjoittaa lupauksen myös.



Kansallinen CO2-päästökeskiarvo per lurjus on 8 700 kg/v. Nimenomaan lurjus, sillä mihin pirskattiin te ihmiset oikein tärväätte sähköä? Siinä suurin ero Jäärähuushollin ja keskivertosuomalaisen välillä. Vanhan Jäärän henkilökohtaiset CO2-päästöt ovat olevinaan 7 127 kg/v. Meillä ei todellakaan eletä pimeässä ja kylmässä, päin vastoin meillä pidetään kämppä selkeästi suositusten mukaista 20-21 astetta lämpimämpänä. Tuossa sisälämpötilassa palelevaisen Vanhan Jäärän täytyisi pitää rukkasia kädessä, pitkiä kalsareita housujen alla ja jalassa huopatossuja. Kävisihän sekin - mutta en tarkenisi käydä suihkussa tai vessassa ollenkaan, mikä laskisi henkilökohtaisen hygienian tasoa epämiellyttävällä tavalla.


Meillä on suora sähkölämmitys ja ilmalämpöpumppu. Meillä kuluu vuodessa noin 15 000 kWh. Laskurin mukaan samana vuonna rakennetussa saman kokoisessa kahden aikuisen asuttamassa omakotihuushollissa kuluu keskimäärin 25 600 kWh. Jotain häikkää tuossa laskurissa kyllä on, ei se vähennä tarjoamaansa laskennallista sähkönkulutusta ollenkaan vaikka laittaisi raksin ilmalämpöpumppu-ruutuun. Ilmalämpöpumppu säästää Mr Vanhan Jäärän statistiikkojen mukaan vuodessa noin 5 000 kWh. Joten ihmiset yleensä käyttävät silti vielä yli 5 000 kWh enempi sähköä vuodessa kuin me. Mihin?? Edes saunomalla joka päivä ei tuollaisiin lukuihin pääse.




Onko tuo nyt "huomattavasti" vähemmän kuin keskivertosuomalaisen 8 700 kg? Vai pitääkö yrittää pusertaa se 50% vähennys kymmenessä vuodessa? Tuo asumisen pikkuruinen palkki johtuu myös siitä, että sähkömme on vihreää. Tiedättehän sellaisen pistorasiaan laitettavan suodattimen, joka suodattaa pois kivihiilellä tuotetun sähkön ja päästää vain vesivoimalla tuotetun läpi? Sellaiset meillä on joka tökkelissä. Taisi olla jossain lehdessä joskus aprillipäivänä tuollaisia tarjolla.


Saadakseni selville onko mahdollista vähentää päästöjään 50%:lla tein joitain selkeitä nihilistisiä karsintoja, jätin kaikki matkat (2 vuodessa laivalla Tallinnaan, kerran Tukholmaan ja kerran lentäen Euroopan sisällä) pois, jätin lihan pois ja vaihdoin auton bussiin. Sain aikaiseksi 23% vähennyksen nykyisestä. Ei lähelläkään 50%:ia.




Joten ei onnistu. Kulutusta pitäisi vähentää vielä radikaalisti. Siinä minä olenkin keskivertokansalaista tuhlaavaisempi.


Kodin hankinnoilla ei ollut mitään käytännön merkitystä päästöjeni kannalta, koska ne laskettiin Asuminen-osastoon, mutta mitä olette mieltä näistä laskurin antamista keskivertosummista?






Omakotitalossa 4 euroa vuodessa remontointiin on totaalinen vitsi. Nämä luvut ovat kuitenkin keskiarvoja kaikenlaisista asumismuodoista. Vuokrayksiössä tulee harvemmin satsattua remontointiin ihan kauheasti. Mutta huonekalut ja matot 600 e/vuodessa tuntuu vitsiltä myös. Jos ostat kerran kymmenessä vuodessa sängyn  ja sohvan, niin niistähän tulee jo jokunen sata euroa per vuosi. Plus mitä muuta nyt aina toisinaan tulee ostettua.

Entäpä miksei työnantajan maksamia matkoja tarvitse ottaa huomioon laskurissa?? Saanko jollain logiikalla vähentää autoni päästöjä, koska työnantaja maksaa puolet autoni leasing-hinnasta? Liikenteen päästöissä voisin säästää huomattavasti siirtymällä kokonaan etätyöhön, mutta en usko, että se on hyväksi edes tällaisen introvertin mielenterveydelle olla näkemättä työkavereita ollenkaan.


Elikkä (hahaa, lempi-ilmaisuni) en ole ihan vakuuttunut tuosta laskurista. Enkä ilmastolupauksestakaan. Tulipa nyt allekirjoitettua. Mutta 10 vuoden päästä olen 10 vuotta vanhempi ja vastaavasti raihnaisempi. En usko, että tunnen siinä vaiheessa suurta hinkua vaihtaa autoa bussiin saavuttaakseni henkilökohtaiset päästötavoitteeni. Tai alkaa opetella kokkaamaan maukasta ja proteiinipitoista vegaanisapuskaa. Tällaisia me ihmiset olemme - täynnä suuria sanoja, mutta kun itse pitäisi jostain luopua, niin...

Kokeilkaapa tuota laskuria ja allekirjoittakaa ilmastolupaus jos siltä tuntuu. En ole ihan varma miltä minusta tällä hetkellä tuntuu...

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Testi piti vääntää, tottakai. Ilahduttava tulos: 5216 kg. Jes! Ei ole turhaan ponnistettu esim. sähkönkäytön kanssa. Muutokset ei vaan ole tapahtuneet ihan hetkessä, muutamia vuosia on mennyt, mutta näköjään on kuitenkin jotain merkitystä :)

    Kiitos tästä! Lupausta en arvaa allekirjoittaa, kun en tiedä mitä uskallan luvata :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo lukema on kyllä jo niin selkeästi alle kansallisen keskiarvon, että voi hyvillä mielin hyödyntää lupauksen porsaanreikää ja allekirjoittaa ilman sitoutumista päästövähennyksiin! En tosin tiedä mitä hyötyä siitä ois...mutta hyvä sinä ja miähes joka tapauksessa! :-)

      Poista
  2. Yritin myös tehdä testin, mutta sain koko ajan vain jonkun virheilmoituksen, joten tulosta en ainakaan vielä saanut. Valitettavasti tulokseni ei taitaisi olla häävi. Meillä on kyllä maalämpö, mutta lämmitettäviä neliöitä on 100/henkilö meidän taloudessa. KAikkea pientä on kyllä yritetty, mutta kokonaiskuva on varmaan nolostuttavan huono. Kaksi autoa, joilla joka päivä kaupunkiin töihin, kahdella on mentävä, työn kuva ja aikataulut eivät käy yksiin. Yritän vielä tehdä testin, jos onnistuisi myöhemmin paremmin. Mielenkiintoiset ovat tosiaan oletusarvot monessa kohtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin oisin luullut että mekin ollaan hiilidioksidin himotuottajia, mutta ei sitt kovin pahoja kuitenkaan. Jotenkin me ei osata tärvätä sähköä eikä harrastaa kaukomatkailua. Mä mieluummin säästän yli tunnin aikaa joka arkipäivä käyttämällä autoa bussin sijaan ja jätän Thaimaan käymättä :-) Moni kai valitsee molemmat.

      Poista