perjantai 18. joulukuuta 2015

Tähteitä...eiku tähtiä (sama asia)

Pakkohan Vanhan Jääränkin on tonttuilla vaikken mikään suuri joulun ystävä olekaan mutta en myöskään Joulun Arkkivihollinen #1. Siihen olen tottunut, ettei hommat mene kuten Srömsössä, mutta ois nyt mennyt edes niin kuin Tuulentuvassa! No, minkäs teet kun ei ollut minkäänlaista pikku apulaista antamassa henkistä tukea kuten Tuulentuvan Saaralla. Innostuin Saaran mallin mukaan tekemään tähtiä vanhasta karttakirjasta, jossa esiintyy sellaisia eksoottisia paikkoja kuin Itä- ja Länsi-Saksa sekä Neuvostoliitto.


Lopputulos muistuttaa ehkä enemmän kannanottoa Nato-jäsenyyden puolesta kuin joulutähteä vai mitä sanotte? Johtuu vissiin tuosta karttapohjasta, ei Saaran tähdistä tullut Nato mieleen.


Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan...

Vaatisi korkeamman asteen avaruusgeometristä hahmotuskykyä, että saisi tähden puolikkaista pohjastaan litteät eikä kärjillään seisovat.Tajusin askarrellessani, että kuten nikkaroinnissa on olemassa ruuvi- ja naulaihmisiä, on askartelussa olemassa liima- ja teippi-ihmisiä. Minä olin alunperin naulaihminen, mutta Mr Vanha Jäärä on aivan totaalisen ruuvi-ihminen ja saanut minutkin enempi ruuvien kannalle (ruuvien kannalle, hehhhee, olipas osuva sanavalinta). Askartelun suhteen olen teippi-ihminen, teippasin tähtien sakarat kiinni, mutta tähden puolikkaiden kiinnittämiseen oli jokseenkin pakko käyttää liimaa ja sekös oli melkoista suhraamista etenkin siksi, että tähdet olivat kaikki tuollaisia varvistavia eivätkä tasapohjaisia. Tietysti olisi voinut kieputtaa teippiä tähtien ympärille, taatusti olisivat pysyneet kasassa, mutta lopputulos olisi ulkonäöllisesti aika susiruma.

Minun geometrinen hahmotuskykyni rajoittuu kaksiulotteisiin kappaleisiin. Olin oikein ylpeä itsestäni kun onnistuin selvittämään ympyrävirkkauksen salaisuuden ympyrän kehän kaavan avulla. Kuka tahansa käsityömummo varmasti tietää, että ympyrää aletaan ketjusilmukkarinkulan päälle virkatun alkuympyrän (kierros 1) jälkeen kasvattaa menetelmällä:
 • Kun X>=2 niin kierroksella X: virkkaa X-2 silmukkaa ja seuraavaan silmukkaan kaksi silmukkaa. Toista tätä koko kierros. (Tuli takauma jostain opiskeluaikaisesta koodausharjoitustyöstä, tuohan on jonkinlainen while-do -lause, huh!)
Mutta mummo ei ehkä tiedä, että tämä oli pääteltävissä kaavasta 2*Pii*r kun ympyrän sädettä kasvatetaan aina r:n verran kerrallaan ja fundeerataan paljonko ympyrän kaari kasvaa edelliseen kierrokseen verrattuna. Ja lapset vielä ihmettelevät mihin matematiikkaa tarvitaan! Ei koskaan voi tietää, milloin joutuu virkkaamaan ympyrän! Tällainen työtuolin lämpöpefletti syntyi. Tämä kyseinen kuuluisa design-tuoli on mielestäni hyvin mukava, mutta pirskatin kylmä pyllylle. Siispä pefletti omalle pyllylle pikkujoululahjaksi. Taas säästyi lampaantaljan hinta!Säästyneet rahat käytin jo etukäteen hyväntekeväisyyteen. Osallistun joka vuosi Joulupuu-kampanjaan. Tällaisia paketteja saa neljä minulle tuntematonta teinityttöä tänä vuonna, toivottavasti se tuo iloa heidän jouluunsa.Kovasti suosittu näyttää tuo Joulupuu-kampanja olevan, meillä on viime vuosina töissä ollut pakettien keräyspisteet. Onhan toki paljon hauskempaa ostella oikeita lahjoja oikeille ihmisille kuin vain antaa rahaa johonkin. Harjoitan toki sitäkin, mutta se on paljon tylsempää hyväntekeväisyyttä.

Meidän oma teinityttökin saa joitakin paketteja, joista yhden käääre pääsee osaksi ilmeisen päättymätöntä Papatusta pakkauksista -sarjaa. Jäärä Junior toivoi joululahjaksi sporttialusvaatesettiä. Tilasin sen netistä. Yleensä olen käyttänyt mittatikkuna kaljatölkkiä, mutta tällä kertaa ei ollut yhtään sellaista. Kai te tiedätte minkä kokoinen leivontamargariinipakettikin on?


Zalandolla ei kai sitten ole pienempiä laatikoita tai minkäänlaisia kirjekuoria ollenkaan. Pöksyt olivat kaiken huipuksi string-malliset, ne olisivat mahtuneet vaikka tulitikkurasiaan. Voi tätä pakkaamisen riemuvoittoa taas kerran!


Viikon päästä onkin sitten joulu jo ohi, kuten äitini ja moni muukin hullua etukäteishössötystä harjoittava joulufanaatikko toteaa joulupäivänä. Höpsis, siitähän joulu vasta alkaa kun on enemmän tai vähemmän vapaata töistä tai koulusta ja saa uppoutua lahjakirjoihin ja suklaaseen! Stressitöntä joulunalusviikkoa toivottavat jo tänään joululomalle (tai itseasiassa kesälomarahavapaalle) siirtyvät Jäärät, jotka iloitsevat siitä, että kesä on taas yhden mustikkapiirakan verran lähempänä!


Unohdettiin leipoa marraskuun piirakka, joten voimme keväällä nopeuttaa kesän tuloa tekemällä jossain kuussa kaksi piirakkaa! :-)

4 kommenttia:

 1. Eikö ollutkin koukuttavaa? Minulta on lähtenyt tähtiä eteenpäin kaikenmaailman paketeissa työkavereille, päiväkodin täteille, ystäville,...
  Omasi näyttävät hienoilta :) Hauska idea käyttää karttakirjan sivuja. Itsekin temppuilin tuon yhteen liimaamisen kanssa. Mitä suurempi tähti, sen hankalampaa.
  Vastaavia suuren suuria postipaketteja on joskus tullut mellekin, ei voi kuin hämmästellä.
  Olemme itsekin osallistuneet useana vuonna tuohon Joulupuu-keräykseen. Saamattomuuteni huipennus tänä jouluna on varmaan se, että unohdin tuonkin täysin. Voi sentään :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä koukuttavaa, isäntä katseli touhua hieman huolissaan:"Niitä vaan tulee ja tulee!" Onneksi karttakirjasta loppuivat sivut :-)

   Poista
 2. En kyllä ymmärtänyt tuosta käsityöosiosta yhtään mitään! Mutta täytyy kai todeta, etten ole sitten tähtienaskartelija sen enempää kuin ympyränvirkkaajakaan. Mutta ihailen kyllä kaikkia, joiden matemaattinen hahmotuskyky moiseen yltää. Ja hienot tähdet! Geopoliittisuus ei välittynyt mitenkään häiritsevästi tänne asti :). Me menemme hyvin niukoilla lahjoilla taas. Nuorukaiset ansaitsevat toki muutamat lahjansa. Hyvä niin. Kivaa joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vaiheessa toivotan takaisin jo hyvää joulua! Täälläkin on kuusi pystyssä ja latvassaan itse askarreltu tähti 🌟

   Poista