perjantai 25. syyskuuta 2015

Läskin häviämättömyyden laki

Muistattehan koulun kemian tai fysiikan tunneilta aineen häviämättömyyden lain: suljetussa systeemissä ainetta ei synny eikä häviä, vaikkakin se voi muuttaa muotoaan. Lähes puolen vuosisadan empiiriset kokeet omalla keholla ja muiden ihmisten tarkkailu, on saanut Vanhan Jäärän laatimaan läskin häviämättömyyden lain: Läski ei katoa, se vain siirtyy ihmisestä toiseen. Kun yksi laihtuu, toinen lihoo.

 Mitä sapuskaa pitää valita, jotta a) laihtuu tai b) lihoo?

Läski (siis aine, ei lihava ihminen, joskin pätee tämä tosi lihaviin ihmisiinkin) ei jaksa ilman kantajaa liikkua kovin kauas, joten laihtuvasta ihmisestä se siirtyy johonkin laihtujan tuntemaan ihmiseen. Tällä kertaa Vanhan Jäärän pudottaman muutaman kilon uhri näyttää olevan eräs samalla hiphop-tunnilla käyvä naisihminen, jonka pylly näyttää hieman levenneen. Laihdutettu läski on kuitenkin demokraattista, se voi jakautua enemmän tai vähemmän tasaisesti useammankin ihmisen kesken.

Havaitsin tämän ilmiön jo itseasiassa noin 15 vuotta sitten, jolloin tuli laihdutettua lähemmäs 30 kg. Ystäväni meinasi tukehtua Belmontiinsa, kun selitin tämän lain tupakkapaikalla ja hän vaati todisteita:"Okei, mihin sun läskit sitten on muka siirtyneet?" Onneksi läskieni kohde sattui juuri ilmaantumaan näköpiiriin, nyökäytin vaivihkaa hänen suuntaansa ja mutisin lakonisesti:"Arja Miettusen perseeseen."(Nimi yllättäen muutettu)

Nykyisin sentään ymmärretään, että pullea/vanttera/lihava/pyylevä ihminen ei automaattisesti ole mikään tuleva taakka yhteiskunnalle. Terveellisesti (mutta paljon) syövä ja runsaasti urheileva punkero voi olla terveempi kuin laiha, mutta kevytlimsalla ja pizzalla elävä sohvaperuna. Asiassa tietenkin on jonkinlainen ekologinenkin aspekti: mitä kevyempi olet, sitä vähemmän tarvitset energiaa ja sitä vähemmän siis kulutat luonnonvaroja. Toisaalta taas yli 180 senttinen normaalipainoinenkin mies kuluttaa automaattisesti enemmän energiaa kuin hieman pulskakin alle 160 senttinen nainen. Ehkä emme siis ehdota nykyhallitukselle mitään elopainon mukaan määräytyvää energiaveroa. Stubbin mielestä idea olisi kyllä varmaan mainio, Soinin mielestä vähän vähemmän mainio...

Majakka ja perävaunu. Kuva täältä.

Köyhät kyykkyyn -puoluetta kannattava herttainen äitimuorini (tuo naurattaa kaikkia, jotka tuntevat äitini) on sitä mieltä, että lihavien ihmisten lihavuudesta johtuvat sairaanhoitokulut eivät kuulu yhteiskunnan maksettavaksi. Maksakoot punkerot itse verenpainelääkkeensä, mitäs ovat mäyssyttäneet itsensä sellaisiksi! Onhan niin huutava vääryys, että selkärankareumaa ilman omaa syytään sairastava köyhä vanhus (jolla superkarttumalla kerrytetty työeläke, lesken eläke ja vuokratuloja yksiöstä Helsingin keskustassa) ei saa yhteiskunnalta kaikkiin lääkkeisiinsä täyttä korvausta. Ei tarvitse ihmetellä, että minulla on jonkinlaisia painonhallintaongelmia, kun teinistä asti olen saanut kuulla tällaisia lausuntoja ja samalla keskivartaloani on mulkoiltu syyllistävästi. Nuorena en muuten edes ollut yhtään lihava...en vaan ollut alipainoinenkaan, mikä on ainoa äidilleni ja monelle muullekin kelpaava naisen mitta.

 Miksi mikään terveellinen ei maistu yhtä hyvältä kuin jäätelö (tai edes melkein)?

Nyt kun tunnet läskin häviämättömyyden lain, voit alkaa tarkkailla itseäsi ja kanssaihmisiä uudella silmällä. Jos itse tunnut yks kaks lihovan pelkästään kakkupalaa vilkaisemalla, voit olla varma, että lähistöltä löytyy joku, jonka dieetti puree ja pylly kapenee kohisten. Ja jos itse olet saanut painon lähtemään iloiseen alamäkeen, voit huvitella etsimällä tutuistasi sitä, jonka reunoille karistamasi läskit ovat alkaneet tarttua. Se onneton löytyy kyllä, usko pois. Joskus - itse asiassa aika useinkin - läski tekee bumerangit ja palaa alkuperäiseen kohteeseensa. Se on valitettavaa, mutta vääjäämätön osa läskin ikuista kiertokulkua.

6 kommenttia:

 1. No nyt ymmärrän! Olen ollut syömättä makeaa koko kesän ja silti läski on siirtynyt isännästä minuun. Minusta on kerta kaikkiaan epäreilua, että isäntä on herkutellut kesäherkut jäätelöineen ja minä kannan seuraukset. Etkö voisi vielä harkita tuota lakia? Onko sen nyt ihan pakko olla noin?!
  Vaikka voinhan tosiaan laittaa toivoni tuohon bumerangi-teoriaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se noin on. Valitettavasti ihan oikea luonnonlaki on, että miehet kuluttaa ihan älyttömän paljon enempi energiaa kuin naiset. Mä aina väitän, että se johtuu siitä, että miesten aivojen hyötysuhde on niin huono ja miehinen ajatustyö kuluttaa kamalasti energiaa, mutta oikeasti se taitaa johtua enemmästä lihasmassasta :-(

   Poista
 2. Hehhee, mikä kirjoitus tästä arkaluontoisesta aiheesta. Lihavuus on yksi niistä aiheista, joista ei oikein ole sopivaa lausua mitään kriittistä, mutta miksi? Äärikannat nyt ovat aina vähän liian mustavalkoisia (että terveisiä vaan äidillesi), mutta onhan lihavuus monilta osin itse aiheutettua ja epäterveellinen elämä kasvava ongelma yhteiskunnan harteilla. Ehkä joku pieni omavastuuosuus voisi olla paikallaan vaikkapa huonoilla elintavoilla hankituilla seurannaissairauksilla. Varmaan siinä kohtaa alkaisi miettiä, maksaako vai lähteäkö lenkkipolulle. Teoriaasi pohjaten tuli mieleen kysymys, että missäköhän päin maailmaa ollaan aiempaa solakampia, kun lihavuus tuntuu kasautuvan länsimaihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hankala juttu...mikä laskettaisiin itse aiheutetuksi ja mikä ei? Toisaaltahan alkoholismikin on kai sairaus, joten ihminen on jossain määrin syytön omaan viinanhimoonsa, joka on perinnöllinen ominaisuus. No, onneksi ei tarvitse tehdä itse mitään terveydenhuollon kulukorvausten päätöksiä.

   Mä oon taas ihmetellyt, että missähän päin Suomea ne kaikki lihavat suomalaiset on, kun yli puolet kai on jossain määrin ylipainoisia ja oliko se että joka viides on jo reilusti lihavan puolella (painoindeksi yli 30). Pulleat suomalaiset eivät nimittäin liiku alkuunkaan samoissa ympyröissä kuin meikäläinen. Etenkin jumppa- ja tanssitunneilla tuntuu siltä, että olen maailman ainoa punkero. Onneksi kuitenkin ketterä sellainen :-)

   Poista
 3. Heh. Joo, Twiggyä ja vastaavia luiperoita nuorena ihannoineet eivät kait koskaan pääse asenteestaan. Kokemusta on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyisin on kai niin että "fit is the new skinny" ja parempi niinkin. Miksköhän ne on aina naisia (ainakin mun kokemuksen mukaan), jonka mielestä naisen pitää muistuttaa kukkakeppiä? En ole tavannut koskaan yhtään alipainoisista naisista tykkävää miestä.

   Poista