perjantai 28. elokuuta 2015

Mies ja sisustus

Viime viikolla sattui sellainen eksoottinen tapaus, että Mr Vanha Jäärä kommentoi spontaanisti ja vieläpä positiiviseen sävyyn jotain kodinhoitoon ja sisustukseen liittyvää. Onko teillä koskaan käynyt niin? Hän marssi keittiöön pesemään käsiään hiljattain Tukholmasta ostetulla käsisaippualla ja totesi:"Mä en oikeastaan halua pestä käsiä enää millään muulla, koska tää haisee niin hyvältä!" Jos joku muukin innostuu ostamaan samaista saippuaa, Lagerhaus saisi kyllä maksaa meille pienen provikan! Tämä on siis ihan rehellisesti maksettu mainos, ei ole provikkaa näkynyt, vaan ihan itse maksoimme saippuamme Lagerhausin liikkeessä Tukholmassa. Samaa tavaraa saa nettikaupasta ilman, että tarvitsee Tukholmaan asti raahautua. 10,95 euron toimituskulut ovat pienenkin tilauksen yhteydessä halvemmat kuin kummankaan laivayhtiön Päivä Tukholmassa -risteily oheiskuluineen. Puhumattakaan niistä kasvihuonepäästöistä! (Pääsinpäs pitkästä aikaa sanomaan jotain ympäristöaiheista)


Valitsin tuon saippuan ihan puhtaasti (mahtava sanonta saippuan yhteydessä) ulkonäön perusteella. Mr Vanha Jäärä osallistui ostotapahtumaan vinguttamalla Visaansa. Puteli muistuttaa aika lailla "blogisaippuaa" (jonka nimeä en mainitse, koska en maksanut siitä), joka maksaa kolme kertaa enemmän kuin tämä versio. Mutta lopputulos oli siis se, että tällainen höperö naisellinen visuaalisiin sisustusaspekteihin perustuva ostos olikin myös miehen mieleen käytännöllisiltä ja hajullisilta aspekteiltaan.

Minun tuntemani miehet eivät juuri sisustamiseen osallistu - paitsi tarvittaessa veto-oikeutta käyttämällä. Joissain perheissä ei kaiketi tunneta edes sellaista. En itsekään haluaisi asua hempeiden kukkakuosien ja pitsiverhojen keskellä ja tunnen syvää myötätuntoa niitä miehiä kohtaan, jotka joutuvat sellaisessa ympäristössä asumaan. Tosin ehkä kyseiset miehet ovat täysin immuuneja ympäristölleen? Toivottavasti.

90-luvulla itsekin olin tosin hempeämpi sisustuksen suhteen ja silloin sattui se surullinen tapahtuma, että mies (nykyinen ex-mies) yritti osallistua sisustukseen.  Myöhempi avioeromme ei kuitenkaan johtunut tästä boordiselkkauksesta. Makuuhuone tapetoitiin 90-luvun muodin mukaan alaosasta yhdellä tapetilla ja yläosasta toisella saman sävyisellä, mutta eri kuvioisella. Väliin laitettiin boordi, mutta tämän onnettoman boordin valintaan mies halusi puuttua. Lopputuloksena seinässä oli vuoden verran kompromissiboordi, joka ei kummankaan mielestä ollut oikein hyvä. Lopulta mies luovutti ja käski minua valitsemaan haluamani boordin. Näin siis minun kokemukseni mukaan käy kun mies sisustaa. Tai ainakin heteromies ;-) Pahoittelen stereotypiointia!

Emme lomalla lähteneet Tukholmaan ostamaan erityisesti saippuaa, vaan katsomaan Nick Brandtin valokuvanäyttelyä. Hienoja kuvia. Asian olisi tosin voinut hoitaa vähemmillä päästöillä käymällä aikaisemmin katsomassa näyttelyä Salossa, mutta sitten ei oltaisi saatu saippuaa. Fotografiska museetin kaupasta tarttui myös mukaan jotain sisustustavaraa eli juliste.

Valokuvaa on vaikea valokuvata etenkin lasin läpi!

Mr Vanha Jäärä oli ainakin olevinaan samaa mieltä, että ostetaan juuri tämä juliste ja osallistui jälleen vinguttamalla Visaa (minä olin taktisesti jättänyt kaikenlaiset maksuvälineet laivaan). Suomessa kehyskaupassa hän ilmaisi mielipiteenään, että otetaan musta eikä hopeanväristä kehystä. Olin samaa mieltä. Näin meillä sisustetaan joskus yhteistyössä ja toivotaan, että juliste pysyy seinällä eikä Mr Vanha Jäärä joudu yöllä leijonan surmaamaksi kun kehys kolahtaa päänuppiin.

Vielä yksi eläimellinen asia löytyi samalta reissulta, tämän kinusin synttärilahjaksi. Olen kalliiden design-esineiden - etenkin tällaisten täysin turhien sellaista - hankinnan suhteen hyvin harkitsevainen. Nyt otin kuitenkin reippaan "Mennään miehet, kerran vain eletään!"-asenteen (tuo sitaatti on Keisarin uudet kuviot -elokuvasta) ja päätin, että kauan himoitsemani apina muuttaa vihdoin meille.


Mr Vanhan Jäärän spontaani kommentti apinan asetettua viidakkoonsa:"Sympaattisen näköinen kaveri."

Kyllä tuli todella shoppailtua sillä reissulla, harvinaista nykyisin. Taisin joskus aikaisemminkin todeta, että nettihuutokaupat ovat vähän liian helppo tapa päästä tavarasta eroon. Jotkut ihmiset ostelevat paljonkin hetken mielijohteesta, kyllästyvät nopeasti, myyvät pois ja ostavat jotain uutta tilalle. Minä en usko jatkuvaan talouskasvuun ja ankaraan shoppailuun, maapallo ei sitä kestä pidemmän päälle. Meidän apina ei joudu ikinä myyntiin nettihuutokauppaan!

Olisi hauska kuulla miten teillä mies osallistuu sisustamiseen!14 kommenttia:

 1. Näin ne miehet yllättää:) meillä juuri vaihtui takkahuoneen pöytä, ihan yllätyksenä itsellekin, käy kurkkaamassa romuaarteeni.blogspot.fi :)
  Harvemminhan näitä "väläyksiä" sattuu mutta hyvä, että edes joskus ilmaisevat mielipiteensä ihan aikuisten oikeesti
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno on teidän uusi pöytä, yhteistyöllä se sujuu! Meillä kans joskus tuunattiin yksi pöytä sahaamalla jalat lyhyemmäksi ja mies ihmettelee vieläkin, että millä ihmeen ilveellä hän onnistuikin sahaamaan kaikki jalat samanpituisiksi :-)

   Poista
 2. Hyvännäköisiä ostoksia! Ja mitä ilmeisimmin myös -hajuisia :) Vai pitäisikö sanoa ostosten sijaan sijoituksia, kuten itse nykyään sanamuotoilen. Koska ostan niin tosi, tosi vähän mitään, se on pitkän ajan iloksi tehty sijoitus, oli hinta sitten matala taikka korkea. Shoppailija minussa on kuopattu jo kauan sitten, turhaksi havaittu ominaisuus :)

  Nykyinen mieheni kyllä osallistuu sisustamiseen, mikä on sinänsä harvinaista. Tai siis osallistuu sillä lailla, että on aina kiinnostunut jo suunnitelmavaiheessa ja heittää omiakin ideoita. Ihan suunnittelematta ja kysymättäkin joskus. Minä sitten joko hyväksyn tai torppaan ne, että sopiiko kokonaiskuvaan vai ei :D Onneksi meillä on tosi samanlainen maku, ei ole koskaan tullut erimielisyyksiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa se on niin, että jos ihmiset tykkää toisistaan, on heillä todennäköisesti suht samanlainen maku sisustusjuttujenkin suhteen. Harvat pariskunnat on kuitenkaan aivan toistensa vastakohtia luonteenpiirteiltään.

   Arvomaailman on väkisinkin oltava aika samanlainen jos aikoo saada suhteen toimimaan ja arvomaailma vaikuttaa kovasti myös ostosten tekemiseen ja sisustamiseen.

   Poista
  2. Niin totta! :)

   Vaikka "hutejakin" tapahtuu. Niistä seuraa yleensä ero :)

   Poista
  3. Niinpä, huteja ja niitä seuraavia eroja tapahtuu aika useinkin ja vieläpä niin, että ne keskittyvät tietyille ihmisille kerta toisensa jälkeen. Jotkut ei vaan koskaan opi...yhtään mitään ;-)

   Poista
 3. Mä pääsen sisustamises helpolla. Ei tartte ku tehä ja maksaa!!

  Mukavan näköin kuva susta tullu näkyville!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemis- ja maksupuolesta tuo meidänkin isäntä useimmiten huolehtii :-)

   Jee, joku huomas mun kuvankin! Eipä kestänyt kuin reilu vuosi saada se otetuksi...olipa kauhea homma ;-)

   Poista
 4. Ihana apina! Olen sitä jossain muuallakin ihastellut. Hyvät ostokset.
  Että osallistuuko isäntä sisutamiseen. Kyllä osallistuu omalla tavallaan. Remonttien ja muutosten toteuttajana ja suunnitteluvaiheessa on mukana ideoimassa. Yrittää joskus tosi harvoin käyttää kuvittelemaansa veto-oikeutta. Minä meillä kuitenkin teen lopulliset päätökset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai kuvittelemaansa veto-oikeutta, hih ;-) No, ilmeisesti kuvitelma vs. todellisuus ei ole aiheuttanut teillä kuitenkaan pahoja sisutuksellisia konflikteja!

   Poista
  2. No ei onneksi, loppupeleissä meillä on hyvin samanlainen maku. Suurin kriisi tässä talossa taisi tulla, kun uudelleen istutettiin pihaan pensaita ja isännän mielstä 5 cm ei pensaiden istutuksessa ole merkittävä mitta. Pensas on edelleenkin minun mielestä 5 cm väärässä paikassa! (Matemaatikon luonteelle ei mitään mahda.)

   Poista
  3. Tuleepa tuosta mieleen pensaiden istutustalkoot entisessä taloyhtiössä. Miehet olivat istutustöissä ja pähkäilivät, että mihinkäs kohtiin kuoppia kaivetaan. "Aivan sama" sanoi vanhempi miesasukki. "Laitetaan ne nyt vain johonkin, koska joudumme kuitenkin kaivamaan ne kertaalleen ylös, koska Tuula haluaa asetella ne uudestaan."

   Poista
 5. Aah, tuo on niin totta: veto-oikeutta kyllä käytetään! No jaa, minun puoliskollani on myös valofetissi. Se ei suinkaan tarkoita sitä, että lampun pitäisi olla ulkonäöltään kaunis vaan sitä, että kauniskaan lamppu ei kelpaa, jos siinä on huono valo. Välillä on siis hieman haastavaa etsiä lamppuja, kun mikään kivannäköinen lamppu ei oikeastaan päihitä työmaavalaisimen tehoa ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kyllä kans valofani, fetissiksi en sitä myönnä. Lampusta pitää saada kaikki valotehot ulos, mitäs virkaa sillä muuten on! :-) Paitsi tunnustan, että on meillä myös esim Block-valaisin, joka on muuten tyylikäs, mutta ei siitä valaisimeksi ole. Nythän on muodissa ne sellaiset työmaalaisimen näköiset roikkalamput, sopii myös miehiseen makuun ja valotehon kaipuuseen!

   Poista