perjantai 6. maaliskuuta 2015

Viruksen anatomia

Nyt ei kuulkaa oikein irtoa. Mikään. Olin eilen ensimmäistä ja ainoaa kertaa tällä viikolla koko päivän töissä toimistolla. Se tuntui aivan lomalta. Kukaan ei luonut keuhkotautiparantolamaista ääni-ilmastoa yskimällä hakkavaa, räkäistä yskää. Kukaan ei niistellyt nenäänsä 5 sekunnin välein. Kukaan ei ollut vaarassa alkaa yks kaks vuotaa runsaasti verta nenästään (paitsi Reiska, mutta se on ihan normaalia ja kuuluu asiaan meidän toimistossa). Kukaan äänensä menettänyt ei ojennellut minulle lappusia, joissa lukee:"Voitko keittää kaakaoo" tai "Lisää mustikkakeittoa". Kukaan ei kaivanut välillä kainalostaan kuumemittaria, joka näyttää 40 astetta.

Jep, Jäärä Juniorilla on influenssa. On nyt kahdeksatta päivää. Keskiviikkoiltana tauti alkoi saada jo ebolamaisia piirteitä, kun toisesta sieraimesta alkoi suihkuta runsaasti verta. Siinä vaiheessa harkitsin jo sairasauton kutsumista - nimittäin viemään itseni hermoparantolaan. Kohta mennään kuitenkin lääkäriin, koska vaikka kuume on laskusuunnassa, tauti vaikuttaa aiheuttaneen poskiontelontulehduksen. Positiivinen asia on se, että Mrs ja Mr Vanha Jäärä ovat aivan (fyysisesti) terveitä (joskin henkisesti rasittuneita) ja kykeneviä alkamaan tänään purkaa keittiötä. Influenssarokote näköjään suojaa tältä taudilta.

Katsoessa Jäärä Juniorin tuskaista oloa, ei voi kuin ihmetellä mikä on virusten funktio maailmassa. Jotkut bakteerit - kuten vaikka suolistossamme elävät - ovat hyödyllisiäkin, mutta onko edes olemassa hyödyllisiä viruksia? Onko virukset lähettänyt jokin korkeampi voima (kutsukaa sitä miksi haluatte) pitämään ihmiskunnan lisääntymishalut aisoissa? Kunnon räkätaudissa ei tee mieli ryhtyä lisääntymispuuhiin ja vaikka tekisikin, kukaan ei halua muhinoida räkänokan kanssa. Sairasta lasta hoitaessa järkevä ihminen taas alkaa miettiä että miltähän tuntuisi hoivata kahta, kolmea tai neljää samassa kunnossa olevaa pienokaista. Aika rankalta vastaa toinen järkevä ihminen.

Ihmiskunta on käynyt kuussa, kuten Mr Vanha Jäärä sanoo vähän joka asiaan minun rajattomaksi "riemukseni", mutta ei ole onnistunut kehittämään lääkkeitä nuhakuumeeseen ja influenssaan. Jospa Suomessa lakattaisiin vaatimasta arkipyhien siirtämistä viikonlopuille tuotannon tehostamisen nimissä ja käytettäisiin sama aika ja energia viruslääkkeiden kehittämiseen. Kyllä tuotanto tehostuisi jos kaikki flunssa- ja influenssasairaspäivät jäisivät pois. Voitaisiin vaikka lisätä arkipyhiä ja viettää helatorstaita koko viikko! Nykyisessä hallituksessa on ainakin kaksi lääkäriä. En tiedä mihin Laura Räty ja Päivi Räsänen käyttävät työpäivänsä, mutta tuskin mihinkään viruslääkkeiden kehittämistä tärkeämpään. Hehän voisivat alkaa vetää lääkekehitystyöryhmää. Flunssan ja influenssan parantavilla lääkkeillä olisi rajattomat markkinat ulkomaillakin ja Suomen talous ja vienti lähtisivät mahtavaan nousuun.

Näin tällä kertaa. Pahoittelen että ei ollut kuvia lukuelämystänne piristämässä, olisin tietysti voinut laittaa sekaan kuvia erilaisista viruksista, mutta se ei olisi ehkä ollut varsinaisesti piristävää. Tekstiä minulta irtoaa vaikka toinen jalka haudassa, mutta kuvien kanssa pelaaminen on se rasittava rasti.

Toivottavasti olette ottaneet influenssarokotuksen, jos ette, niin onnea vaan...

2 kommenttia:

 1. No voihan *sensuroitu*. Influenssan joskus kokeneena ei voi kuin todeta että karsea tauti. Voimia sinne.

  Mulla ei olekaan ollut edes normiflunssaa muutamaan vuoteen (kop kop..), mitä ihmettelen suuresti. Ennen oli tyyliin jatkuvasti jonkun sortin räkätauti päällänsä. Taino, mitä sitä ihmettelemään, kun ei ole kovinkaan paljon ihmisten kanssa tekemisissä, niin ei tartu viruksetkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakaan ei ollut normiflunssaan pariin-kolmeen vuoteen kunnes se salakavalasti iski tuossa jokunen viikko sitten, taisin siitä jossain postauksessa mainitakin. Itselläni flunssattomuus johtunee innokkaasta käsien pesusta. Joskus kun töissä oli jokin vatsatautiepidemia, innostuin saippuoimaan käsiäni joka käänteessä ja tämä saippuointi-into jäi päälle. Se näköjään todella toimii tautien väistelyssä.

   Mutta Jäärä Juniorilla todettiin perjantaina bonustautina vielä poskiontelontulehdus ja lauantai-iltana antibiootit olivat pudottaneet lämmön jo hiukan yli 37:een, joten kyllä se "pienokainenkin" vielä vissiin paranee :-)

   Poista