perjantai 27. helmikuuta 2015

Remonttiraija lomailee

Olen lomaillut tämän viikon yhdessä tamperelaisten kanssa. Mikään ei irrota arjesta yhtä hyvin kuin pieni remontti. Ei täällä yhtään Nääsvillen remonttireiskaa kyllä ole apurina ollut, viittaus tamperelaisiin koski vain koulujen hiihtoloman ajankohtaa.

Hankkeena oli maalata pari seinää yhdessä makuuhuoneessa. Niinkin pienestä hankkeesta saa käsittämättömän kaaoksen etenkin kohdehuoneeseen ja aikamoisen muuallekin kämppään. Telkkari olkkarin sohvapöydällä tietty saattaisi olla tosi kätevä vakituisestikin...
Maalaaminenhan on helppoa ja hauskaa, mutta kaikki esi- ja jälkityöt ovat käsittämättömän rasittavia. Muutamia havaintoja:
 • Ammattimaalareilla ja heidän apulaisillaan täytyy olla paremmat menetelmät ja välineet maalipesun kanssa lotraamiseen. Minä käytin sinipiikaa, vanhaa t-paitaa ja monitoimimoppia ja seinät vaahtosivat, lattiat lainehtivat ja päreet paloivat. Toisaalta epäilen, että ammattimaalarit eivät vaivaudu pesemään seiniä ollenkaan ennen maalaamista. Maalipesu on meille nössöille amatööreille, jotka noudattavat orjallisesti alan suurimman auktoriteetin Tikkurilan Maalilinjan ohjeita.
 • Hesarin tabloidikokoon siirtyminen herätti alunperin minussa lähinnä positiivisia tuntemuksia kunnes jouduin suojaamaan lattioita sillä. Pirskutarallaa että oli ärsyttävää repiä niitattuja sivuja irti toisistaan ja peittokykykin on puolet entisestään.
 • Kolojen kittaaminen on hauskaa, mutta ei kermavaahdolla. Jos ette halua kitata seiniä kermavaahtoa muistuttavalla aineellä, älkää ostako tätä merkkiä:
 • Aktiivisen remonttiraijan vasara on erittäin paskainen työkalu vaikkei sitä wc-tukosten avaamiseen käyttäisikään. Mikäli ei halua ovi- ja lattialistoihin mustia jälkiä repiessään listanauloja irti, kannattaa vasaran ja listan väliin laittaa vaikkapa rätti. Arvatkaa missä vaiheessa tajusin tämän...ehkä neljännen mustan tahran jälkeen. 
 • Remonttiraija kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin toimistotiina. Kokoajan oli nälkä, mutta toisaalta ei millään olisi malttanut pitää ruokataukoja kun oli täys tohina päällä. Flow sanovat jotkut. Remonttiraijalla pitäisi olla jotain pikasyötävää käden ulottuvilla. Maanantaina jouduin alkamaan kuoria ja pilkkoa punajuuria ja perunoita saadakseni punajuurisosekeittoa lounaaksi. Se ei ollut alkuunkaan kätevää ruokahuoltoa. 
 • Ei tässä enää olla 36-vuotiaita. Suomeksi: mä oon ihan paskana. Miten voi maalitelan painaminen seinään ja keittiöjakkaralle kiipeily olla rankempaa kuin mikään jumppa tai salitreeni? 
 • Remontointi on aika tylsää yksin. Ei voi purkaa aggressioitaan omaan remonttireiskaansa. Yksin ei oikein jaksa innostua kiroilemaan kovin värikkäästi homman edetessä jotenkin ihan muulla tavoin kuin Strömsössä. Tylsästi vaan mutisin sitä v-sanaa välillä itsekseni.
Lopputulos kuitenkin tekijäänsä kiittää ja Vanha Jäärää kiittää jotakuta sisustusbloggaajaa, joka oli linkittänyt blogiinsa kuvan samaan tyyliin maalatusta makkarista. En vaan yhtään satu muistamaan kuka bloggaaja mahtoi olla kyseessä. Kuvaustilanne on (hiki päässä) lavastettu. Meillä ei pedata sänkyä kuin jos on tulossa vieraita. Jos on tulossa tuttuja, levitämme vain peiton hiukan siistimmin. Ja tuolilla, jonka kulma juuri ja juuri näkyy ylemmän kuvan vasemmassa reunassa, on normaalisti kasa Mr Vanhan Jäärän vaatteita. Ei voi kuin ihmetellä sisustusbloggaajia, jotka jaksavat harva se päivä viritellä kotiaan kuvauskuntoon.
Seinän värin nimi on Tikkurilan väriopin mukaan Akaatti. Vanhan Jäärän mielestä se on sotalaivan harmaa. En kyllä erityisesti haaveillut sotalaivan värisestä huoneesta, mutta sellainen siitä sitten tuli. Kun itte tekee, saa sellaisen kun tulee. Kaikenlaiset tekstit seinissä ovat Vanhan Jäärän mielestä aivan pöljiä, mutta näissä seinissä jonkin tunnetun sotalaivan nimi esim. USS Saratoga tai kotoisammin vaikka Pohjanmaa näyttäisi aika hauskalta. Ehkä kuitenkin pitäydymme näissä nykyisissä seinäkoristeissa. Oveen pitäisi muuten varmaan laittaa kyltti: Laivasto.

Nyt on siis alkuverrytelty keittiöremonttia varten, viikon päästä alkaakin sitten vanhan keittiön purku-urakka yhdessä oman rakkaan remonttireiskan kanssa. Päästään sättimään toisiamme pitkästä aikaa oikein kunnolla. Maltan tuskin odottaa! :-)

2 kommenttia:

 1. Kivan näköistä rajata seinä noin! Ja hienosti urakoitu, hyvä sinä :)

  Mä olen maalipesun kanssa päätynyt hitaampiin menetelmiin, eli aineet suihkupulloon ja rätti käteen... Muuten kyllä lotraantuu kaikkialle sinnekin mihin ei pitäisi :) Tosin ihan kaikkea en ole maalipessyt alta, riippuu vähän pinnasta, ja hyvin on kuitenkin pysyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, seinä vaahtosi ja vaahtosi siihen malliin että arvelin ettei siinä pysy mikään maali enää koskaan, mutta on se ainakin muutaman päivän siinä kiltisti nököttänyt.

   Poista