perjantai 20. maaliskuuta 2015

Palvelukseen halutaan: hiljainen puurtaja

Päästän itseni ja teidät irti keittiöremontista vähäksi aikaa. "Huh huh" huokaavat lukijat helpotuksesta. Kirjoitan jostain ihan muusta - nimittäin yhdestä syystä siihen miksi kirjoitan. Olen introvertti ja yksi introvertin piirteistä on halu ilmaista itseään mieluiten kirjoittamalla. Taru pohti blogissaan taannoin introverttiyttä ja rupesin itsekin perehtymään asiaan tarkemmin ja sain monta ahaa -elämystä.
Aamun torkku -lisäominaisuudella varustettu introvertti, kuten Vanha Jäärä, ei ole ihan parasta juttuseuraa ennen kello yhdeksää.


Jos termit introvertti ja ekstrovertti eivät ole tuttuja, niin KVG. Eli katso ystävällisesti googlesta.

Haloo Helsinki laulaa:"Maailma on minun, maailma on sinun, maailma on tehty meitä varten!" mutta tämä on totta vain, jos laulun minä ja sinä ovat ekstroverttejä. Maailma on ekstroverttejä varten - mutta pitkälti introverttien tekemä, koska useat parhaat tiedemiehet, tutkijat ja ideanikkarit ovat introverttejä. Miten tässä näin on käynyt? Mars barrikadeille introvertit!

Itse sain joskus muinoin jollain työpaikan piinaavalla "teemme paljon ryhmätöitä ja olemme koko ajan yhdessä" -kurssilla tehdyssä persoonallisuustestissä tulokseksi että olen introvertti. Kolleegat ihmettelivät että "Miten sä voit muka olla introvertti kun sä puhut niin paljon?" Kolleegat ja minä emme silloin liiemmälti perehtyneet introverttiyden ytimeen, mutta nyt olen perehtynyt siihen enemmän ja ymmärtänyt monestakin asiasta miksi toimin kuten toimin. Täältä löytyvä testi listaa 20 introvertin piirrettä, joista 16 sopii Vanhaan Jäärään aivan täysin. Testaapa itse!

Saa nähdä miten seuraavissa YT-neuvotteluissa käy kun nyt tunnustan julkisesti että olen aikoinaan valehdellut työhaastattelussa mm. olevani hyvä tiimityöskentelijä. No, taitaa olla että olen jäänyt kiinni siitä valheesta jo ajat sitten ja täällä sitä edelleen ollaan noin kymmenen YT-kierroksen jälkeen...

Mutta kuinka usein näette tällaisia työpaikkailmoituksia, joihin hakiessaan introvertti voisi olla aivan absoluuttisen rehellinen?

Palvelukseen halutaan: Hiljainen puurtaja


Hiljaisen puurtajan perikuva siestalla vieressään ansaittu "Kuukauden köllöttäjä" -pokaali

Oletko etsimämme hiljainen puurtaja staattiseen tiimiimme, jossa tiimin jäsenet karttelevat toisiaan parhaansa mukaan? Saatat olla, jos täytät useimmat seuraavista tunnusmerkeistä: Et saa suutasi auki palavereissa ennen kuin on liian myöhäistä, sen sijaan kerrot mielipiteesi useissa monisanaisissa sähköposteissa myöhemmin. Et verkostoidu helposti etkä ole kiinnostunut tapaamaan uusia ihmisiä. Runsas palaveeraaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen ajanee pidemmällä aikavälillä sinut työuupumukseen. Konfliktitilanteet saattavat viedä sinut nopeastikin Diapam-purkin äärelle.

Et ole kiinnostunut etenemään urallasi, vaan olet tyytyväinen kunhan olosuhteet, ihmiset tai organisaatiot eivät vain muutu ja saat keskittyä töihisi rauhassa. Puhelimeen vastaaminen ei sinulta suju, odotat että soittaja lähettää sinulle sähköpostia myöhemmin. Tiimityöskentely on sinulle yleensä täyttä tuskaa, mutta mikäli muut suostuvat toimimaan juuri niin kuin sinä haluat kysymyksiä esittämättä, homma saattaa sujuakin. Työt sujuvat parhaiten kun saat tehdä yhtä asiaa kerrallaan ja yksin.

Jos kuvaus sopii, ota yhteyttä tiimin esimieheen Erkki Eristysjohtoon. Jos olet etsimämme henkilö, ymmärrät itsekin olla soittamatta ja lähetät hakemuksesi suoraan sähköpostilla turhia puhelimessa lötisemättä.

Eihän näistä johtotehtävistä selviä Erkkikään tuumaa karhu.


Asiaa kun oikein pohtii, niin introverttiyshän on ympäristöystävällisyyttä. Kun valta, raha ja status eivät erityisemmin kiinnosta (eräs introverttien ominaispiirre), ei tarvitse haalia näiden asioiden ulkoisia tunnusmerkkejäkään kuten bensasyöppöä autoa ja uusia sisustusta ja garderoobia aina kulloisenkin sesongin mukaan. Eikä tarvitse lentää kymmentä tuntia toiselle puolelle maapalloa laittaakseen sieltä FB-taimitäkaikkianiitäsomejuttujaonkaan -päivityksiä, jotta kaikki 765 FB-kaveria näkevät että sinulla on varaa matkustaa hevonkuusen tuolle puolen.

Tällainen perus-introvertti kuten Vanha Jäärä ei muuten ymmärrä kännykkäaikana syntynyttä puhelunaloitusrepliikkiä "Oletko pahassa paikassa?" Kysymys on yhtä älytön kuin jokin aika sitten paljon keskustelua synnyttänyt "Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin?" Mikä on paha paikka? Helvetti? Vessa? Bussi? Anoppila? Teho-osasto? Työpaikka? Jos on sellaisessa paikassa, jossa ei voi puhua, niin pitääkö p*r*kl* siihen puhelimeen sitten vastata??!! Itse small talkia hallitsemattomana aiheutan yleensä hämmennystä vastaamalla tuohon kysymykseen:"Kyllä. Töissä." Mitäs kyselevät mokomat ekstrovertit hölmöjä!


11 kommenttia:

 1. Tämä oli äärimmäisen piristävää. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, kiva kun piristi näin aamutuimaan (kello on jo yli 9, joten meikäläinenkin on melkein hereillä ja pirteä)!

   Poista
 2. Oon tällä hetkellä siinä tilanteessa, että joudun elämäni ensimmäistä kertaa yli viisikymppisenä hakemaan tosissani töitä. Olet niin oikeassa, että työpaikkailmoituksissa ei todellakaan haeta introverttejä, vaan aina hyvän tiimityöskentelytaidon omaavia, ulospäinsuuntautuneita ja dynaamisia persoonia, Kukaan ei halua tavallista työmuurahaista, joka jaksaisi puurtaa ne omat työnsä tunnollisesti ja tarkasti. (Kunhan saa siihen oman rauhan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehen kanssa just juteltiin asiasta ja tuumittiin että oisko introvertin paras laittaa työhakemukseen että "Jos haluat jonkun joka pitää isoa meteliä ja verkostoituu sinne tänne, palkkaa joku muu. Jos haluat jonkun joka hoitaa nämä hommat ja hoitaa ne hyvin, palkkaa minut"

   Oikein paljon onnea ja tsemppiä työnhakuun!

   Poista
 3. Hehhee, osuvaa taas. Entäs sitten me, jotka ei olla näistä kumpaakaan tai ollaan molempia..? Ihan totta huomaan että minussa on yhtä paljon intron kuin ekstron piirteitä, eli ihan aito väliinputoaja. ;). Kummallekaan ominaisuudelle en voi mitään, eli ahdistun joistain tekopirteistä tykyleikeistä ihan tosissani ja mieluummin hoidan asiat kirjallisessa muodossa sun muuta. No, välillä taas ekstrovertti minussa nostaa päättään ja sekös hämmästyttää, mutta sitä ei voi kanavoida esimerkiksi em. tilanteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on ihan selvä homma ettei kenenkään luonteen kuvausta voi mistään oppikirjasta lukea. Kaikissa on vähän sitä sun tätä. En itsekään ole missään nimessä mikään 100% introvertti.

   Poista
 4. Piti sitten vielä kuukausien jälkeen jakaa fb:ssa. Juttu on klassikkoainesta kun vieläkin jaksan naureskella sitä. Jaettu siis ryhmässä Tietoisesti introvertti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää onkin kaikkien aikojen suosituin Vanhan Jäärän postaus. Se meni aikoinaan jakoon myös introvertit.net fb-ryhmässä. En olisi itse arvannut että tästä tulee kaikkein suurin hitti.

   Poista
  2. Juuri näin. Sitä ei tosiaan ikinä tiedä mikä ottaa tulta, ja vaikka tietäisikin niin ei näitä loistosuorituksia kuitenkaan pysty toistamaan. Tutkimattomat ovat jne.
   Mutta tuo työpaikkailmoitus on kyllä rautaa :-)

   Poista