perjantai 14. marraskuuta 2014

Vastaisku joulufiileille


Eräs melko kuuluisa näytelmärepliikki on:"Jos kuulen sanan ‘kulttuuri’, poistan varmistimen Browningistani!" Vanhan Jäärän suussa se taipuu muotoon:"Jos kuulen sanan 'joulu' loka-marraskuussa, poistan varmistimen ilmakivääristäni!" Vähän laimeaa ehkä, mutta muutakaan ampuma-asetta ei Vanhalla Jäärällä ole joulufiilien hätistelemiseksi - ja hyvä niin. Nytpä sanoin itsekin tuon sanan: joulu. Jupisen sydämeni kyllyydestä nyt ja vaikenen ainakin ensi jouluun asti.

On pieni mutta äänekäs joukko ihmisiä, jota kutsun joulufiileiksi, ja joita palvelemaan kaupat ja media valmistautuvat hyvissä ajoin - joskus valitettavasti jo lokakuussa. Joulufiili alkaa suunnitella joulua heti juhannuskokon sammuttua, ensin toivottavasti salaa, mutta loka-marraskuussa jo koko maailmalle iloista joulunodotustaan julistaen.

Vaan on myös olemassa joukko (todennäköisesti joulufiilien joukkoa suurempi, mutta hiljaisempi) ihmisiä, joita joulun lähestyminen ahdistaa ja kaikenlainen ennenaikainen joulusta touhottaminen suoraan sanoen ketuttaa. Näiden ihmisten lapsuuden jouluista ei yleensä kerrota Reippahasti käypi askeleet -laulussa vaan ennemminkin Eppujen Murheellisten laulujen maassa.

 Kuvituskuva
 Kuva täältä

Fyysisen kirveen sijasta voi heilua myös henkinen kirves, joka ei kaunista joulumieltä tuo sekään. On myös yksinäisiä ihmisiä, jotka haluaisivat viettää perinteikästä joulua, mutta joilla ei ole ketään, jonka kanssa sitä viettää.

500x0 29942

Kuva täältä
.
Vanha Jäärä pyrkii rauhanomaiseen rinnakkaiseloon yrittämällä vältellä joulufiilien fiilistelyiden tuotoksia eikä todellakaan halua kieltää heiltä heidän iloaan vuosittain jokseenkin samanlaisena täsmälleen samaan aikaan toistuvan tapahtuman odottamisesta. Vanha Jäärä vain toivoo kainosti että joulufiilit ymmärtäisivät että suurin osa ihmisistä ei odota joulua yhtä tohkeisssan kuin he ja eräs osajoukko ajattelee aivan vastakkaisesti.

Noin. Nyt on vuodatettu eikä ollut tarkoitus pahoittaa joulufiilien mieltä. Edellinen vuodatus ei tarkoita sitä etteikö Vanha Jäärä viettäisi joulua siinä missä muutkin tapakristityt. Tässä vaiheessa vuotta Vanha Jäärä alkaa hiukan miettiä joululahjojen hankkimista, sillä sitä ei ole viisasta jättää aivan viime tinkaan. Tosin oma isäni meni lahjaostoksille aina aattoaamuna, kaupoissa (muualla kuin ruokaosastolla) oli kuulemma hyvinkin rauhallista silloin.

Mutta mitä ostaa kun haluaa välttää turhaa krääsää, joka vain turhaan kuormittaa maapalloa elinkaarensa jokaisessa vaiheessa?
Lämpöpupu, jonka vatsassa on mikrotettava lämpötyyny ei tietenkään ole turhaa krääsää vaan Mr Vanhan Jäärän lämmittävä älynväläys viime joululta. Käyttöohje tosin oli turhaa krääsää: "Ota lämpötyyny ulos pupusta. Lämmitä tyyny mikrossa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä"  Vinkki: Säästää sähköä jättää mikrotusvaihe väliin, jos kerran huoneenlämpöä kuumempaan tyynyyn ja pupuun ei saa koskea!

Aineettomia lahjojahan aina suositellaan: lahjakortteja erilaisiin palveluihin - palveluntarjoajana joko jokin yritys tai lahjan antaja itse ("lupaan hoitaa tiskit ja koiran aamupissatuksen puolen vuoden ajan") tai erilaisia hyväntekeväisyyskohteita (vuohi, lapsen koulutus, rokotuksia, malarialääkkeitä...). Kyllä kyllä, nämä ovat ehdottoman kannatettavia ekologisia vaihtoehtoja, mutta Vanha Jäärä on sen verran lapsenmielinen että tunnustaa masentuvansa jos pukinkontista paljastuisi vain kortteja, joissa lukee:"Nimissäsi on ostettu afrikkalaiskylään vuohi" tai "Sinun ei tarvitse huolehtia vessanpönttöjen kuuraamisesta vuonna 2015". Kaikken pahin olisi lahjakortti kosmetologille! Inhoan sitä kun vieras ihminen käpälöi naamaani ja puristelee siitä mustapäitä ilman minkäänlaista puudutusta. Hammaslääkärikin on toisinaan miellyttävämpi kokemus. Hmmm...lahjakortti hammaslääkäriin joululahjaksi...epämieluisalle anopille?
Älkää lähettäkö minua Afrikkaan! T. Sami


Joku myi tällaisia käsintehtyjä kynttilöitä töissä lapsensa leirikoulun hyväksi. Vanhan Jäärän ystävät muistavat sitten näyttää aidosti yllättyneiltä jos sattuvat saamaan tällaisen kouraansa kutsuttuaan Jäärät jouluglögeille!

Eräästä mieltä ja jossain määrin myös luontoa kuormittavasta joulutoimenpiteestä Vanha Jäärä luopui jo vuosia sitten: joulukorttien lähettämisestä. Joulukortit ovat kuin Facebook, jossa Vanha Jäärä ei tietenkään ole. Ne, joiden kanssa olen tekemisessä säännöllisesti, saavat minulta jouluntoivotukset muutenkin. Ne, joiden kanssa minulla ei ole muuta kanssakäymistä kuin joulukorttien lähettäminen, pärjännevät ihan hyvin ilman sitäkin. (Edellisiin lauseisiin voi vaihtaa joulukortin tilalle sanan Facebook soveltuvassa muodossa.) Jos joulukorttiin ilmaantuu uusia nimiä ja pitää arvuutella onko kyseessä koira, lapsi vai kenties hylje, onko tällaisessa yhteydenpidossa mitään järkeä? Hylje? Onneksi meidän tuttava- tai sukulaispiirissämme ei kukaan ole erehtynyt nimeämään minkäänlaista perheenjäsentä Kuutiksi. Ja jos on, ei taida lähettää meille enää joulukorttia tämän jutun luettuaan ;-)

Tämä kuutti syntyi viime talvena ihmisten tekemään apukinospesään. Apupesiä kolattiin vähäisen lumen takia avuksi saimaannorpille. Kuvan on ottanut tutkija Mervi Kunnasranta. Copyright: MERVI KUNNASRANTA. Kuva: MERVI KUNNASRANTA.
 Kuva täältä

Eikä kukaan joulufiili taida lukea Vanhan Jäärän juttuja enää koskaan...tässäkö nyt oli bloggarin ammatillinen itsemurha jos KAIKKI blogilukijat ovatkin joulufiilejä? Hauskaa joulunodotusta kuitenkin niille, jotka siitä nauttivat, ja muille oikein synkkää, vesisateista ja syksyistä marraskuuta!

4 kommenttia:

 1. Hih. Hyvää päivää ja kirvesvartta vaan sullekin! Viisi ensimmäistä kappaletta olisivat voineet olla suoraan minunkin kynästäni, tai siis näppiksestä :D

  Älä huoli, en usko lukijoiden häipyvän takaovesta. Kokemusta on, itse jo vissiin parikin kertaa kaiken joulutouhotuksen lynkanneena.

  Kiitos samoin, marraskuuta sinne!

  VastaaPoista
 2. Hiki nousi hattuun kun huomasin että joku oli kommentoinut jotain...odotin jotain "haista sinä vaan tortuntäyte" -tyyppistä palautetta. Mutta heh, kiitos Taru! Kiva kuulla että kaltaisiani on muitakin. Ja jostain syystä tänään on kaikkien aikojen päivän katseluennätys...?!? Outoa,mutta ilmeisesti sattumaa.

  VastaaPoista
 3. Minusta sait kyllä uuden lukijan,senverran hauskasti kirjoittelet!
  t yks keski-ikäinen ilman jouluhössötystä

  VastaaPoista