perjantai 25. heinäkuuta 2014

Ainahan se on mielessä...

...loma! Ensin ajattelin että kätevää kun on se viime viikolle alunperin suunniteltu juttu jemmassa, niin voin julkaista sen tällä viikolla, jolloin koneen ääressä vietetty loma-aika tulee minimoitua. Mutta ei. Kell' loma on, se lomalla rehennelköön. Vanhoja suomalaisia sanontoja osa 247/896. Nyt Vanhoilla Jäärillä alkaa olla ensimmäinen lomaviikko takana. Monilla muilla on kuulemma loma jo kokonaan takana. Hähä. Mutta hymy hyytyy meillä kaikilla aikanaan eläkkeellä, pääsi sinne sitten 63- tai 83-vuotiaana. Eläkkeeltä ei pääse hetkeksikään lomalle, se on täysipäiväistä hommaa ja ilmeisen rankkaa ja kiireistä.

Mutta nyt olemme kuitenkin lomalla ja on:
 • vierailtu ystävien mökillä, nautittu hyvästä seurasta ja ruoasta sekä tiukan Quadralonin (noin me käänsimme neliottelun sianlatinaksi) tiimellyksestä. Ja muistuteltu mieliin kuinka loistava keksintö vesiklosetti onkaan.
 • Ommeltu tiipii. Jep, tiipii. Ei jurtta. Saatu kohderyhmään kuuluva 3,5-vuotias houkuteltua sinne muutamaksi sekunniksi parin valokuvan ottamisen ajaksi. Kukkien kastelu vesiletkulla oli inkkarileikkejä mielenkiintoisempaa. Toiveissa oli myös äidin kasteleminen, mutta äitinsä ei perhana mennyt lankaan eikä mennyt lähemmäs katsomaan kastelua vaikka sitä viattomalla naamalla pyydettiinkin.

 • Päivitelty ilmoja. Mutta emme valita kuumuudesta. Ei ei. No, emme valitakaan kun on ilmalämpöpumppu. Aina voi mennä sisälle viilentymään.
 • Parannettu parisuhdetta remontoimalla ja viihdytetty samalla naapureita. Pihavaraston kärsinyt katto vaihdettiin uudeksi huopakatoksi. Musta kattohuopa on muuten aika lämmintä auringossa. Tapahtui kaksi työtapaturmaa: Mr Vanhan Jäärän sormet paloivat ja työnjohtajan eli Mrs Vanhan Jäärän antiikkinen taukotuoli laukesi alta ja tipautti pomon persauksilleen. Oikein mulle vissiinkin...
 • Puolustettu kotiamme sokerimuurahaisten suurhyökkäystä vastaan. Niille taisi tulla liian kuuma ulkona. Koska muurahaiset haistavat pelon ja hyökkäävät iltasella aina teinin huoneeseen, on leikitty myös aivan sairaan hauskaa yöllistä sängynvaihtoleikkiä.
 • Käyty em. mökkeilevän rouvan kanssa terassikierroksella Helsingissä. Todettu että kerrankin tarkeni Kaivopuiston rannassa ja Tornin kattoterassilla palelematta.
 • Päivitelty ilmoja ja välillä jopa laitettu ilmalämpöpumppu hönkimään kylmää. Sisällä viilentyessämme ihmetelty että kuinka voi orkidea kukkia noin paljon. Tämä on loman lisäksi toinen varsinainen rehentelyn kohde. Kukkiikos teidän orkideat tuolla lailla, häh? Kukkia on yhteensä 38 jos oikein laskin. Tällainen hortonomi (vai hortologi?) täällä!
 • Katseltu laatuelokuvia telkkarista iltamyöhään. Se voi olla hyödyllistäkin. Katsellessaan parinsadan veren- (tai pikemminkin kalan-) himoisen pikku-godzillan riehumista teini totesi:"Oikeastaan muurahaiset ovat aika pieni riesa" ja meni omaan sänkyynsä nukkumaan ja pysyi siellä koko yön.
 • Ja hups meinasi unohtua eilisillan viihde: pesty terassi ympäristömerkityllä home- ja leväpesulla. Eilen näytti siltä että loistavaa, terassista on nyt normaalisköndä saatu irti, joten vihreät levälaikut erottuvat siitä entistä paremmin. Tuli mieleen ettei enää ikinä osteta mitään ympäristöystävällistä pesuainetta vaan ainoastaan sellaisia myrkkyjä, jotka pidetään kaupassa lukkojen takia ja joita ostaessa pitää esittää rikosrekisterinsä. Mutta tänä aamuna terassi näyttää paremmalta. Siinä on lähinnä valkoisia laikkuja. Ja vähänn vihreitäkin. No, on se ainakin puhtaampi.
Tässäpä ne tärkeimmät tähän asti. Pari vinkkiä kesäiseen energian säästöön. Älä rakenna puuttomalle tontille. Jos tontti on puuton, istuta puita, odota 50 vuotta ja rakenna vasta sitten. Puiden varjo pitää talon melko viileänä ilman ilmalämpöpumppuakin. Ja kun rakennat, rakenna tuulikaappi. Se estää paitsi kylmän ilman (talvella, mikä se on?) myös kuuman ilman karkaamisen ulkoa asuintiloihin. Vanha Jäärä on tapansa mukaan katsellut lehdestä asuntomessutaloja. Tuulikaapittomuus on hallitseva piirre. Kumma kun mesotaan kovasti nollaenergia- ja passiivitaloista ja energiatodistuksesta ja ties mistä (hömpästä), mutta samalla on poistettu sellainen hyvin yksinkertainen energiaa säästävä rakenne kuin tuulikaappi.

Siirryn jatkamaan lomailua.

2 kommenttia:

 1. Tämähän on koukuttava blogi :) Pakko lukea Jäärä-perheen kuulumisia viikottain. Hyvää loman jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Kiva kiva ja kiitos! Tervetuloa suunnattoman suureen (heko heko) lukijakuntaan :-)

  VastaaPoista