Ei etene näköjään mun kirjoitukset remontista, mutta kerrotaanpa nyt tuosta asunnon vuokraamisesta kun se on vielä tuoreena muistissa. Ja koska olen viime aikoina omaksunut näköjään besserwisserin roolin lääketiedettä myöten, niin tehdäänpä tästäkin elämänopas-tyyppinen ratkaisu. Tässä siis ohjeita vuokra-asunnon hakijalle vuokranantajan näkökulmasta.
1. Lue mitä siinä perhanan asuntoilmoituksessa sanotaan ja yritä sisäistää lukemasi. Kaikkea ei valitettavasti voi vääntää rautalangasta. Esim "Luottotiedot tarkistetaan" tarkoittaa suomeksi:"Luottohäiriöiset älkää vaivautuko". Alan perusterminologiaan kannattaa siis perehtyä.
2. Lue myös millä keinolla sinun halutaan ottavan yhteyttä. Jos ilmoituksessa lukee esim "Kerro itsestäsi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen xxx" niin jos tee sitten niin ja KERRO ITSESTÄSI. Itsestään kertomista ei ole pelkkä "Olen kiinnostunut tästä kohteesta" tms napin painaminen ja yhteystietojen täyttäminen eikä sähköposti, johon kirjoitat itsevarmasti:"Haluaisin tulla katsomaan asuntoa. Käykö huomenna?" Ymmärrä että hakijoita on muitakin. Vaikka olisit omasta mielestäsi automaattisesti erinomainen, maksukykyinen ja luotettava vuokralainen, vuokranantajan on vaikea havaita sinua kymmenien muiden napinpainajien joukosta jos et kerro itsestäsi mitään.
3. Kun kerrot itsestäsi joko oma-aloitteisesti tai vastailemalla vuokranantajan kysymyksiin, mieti mikä on olennaista ja mikä uskottavaa. Ole rehellinen. Jos poltat tupakkaa, myönnä se. Näytössä jäät kuitenkin kiinni tupakanhajusta. Pienet kirjoitusvirheet eivät maata kaada, mutta katso nyt vähän mitä kirjoitat. Itse hihitin varmaan 15 minuuttia hakijalle, joka kertoi:"Olen taksinkuljettaja, ajan siis ammatikseni taksia."
4. Googlaa itsesi. Vuokranantaja googlaa sinut varmasti jos herätät hänen kiinnostustaan vähääkään. Kannattaa siis pitää kaikenlainen poliittisesti epäkorrekti toiminta poissa julkisesta internetistä. Ei ole ollenkaan pahitteeksi jos sinusta löytyy edes jonkinlainen järjellinen LinkedIn-profiili tai edes Facebook-tili. Jos sinusta ei löydy netistä yhtään mitään tietoa ja olet alle 60-vuotias, niin olet todennäköisesti vuokranantajan mielestä epäilyttävä yksilö.
5. Älä ghostaa tai muuten katoa yks kaks kun olet jonkinlaiseen yhteyteen päässyt. Voi olla että tulit siihen tulokseen, että et sittenkään halua sitä asuntoa. Selvä, mutta kerropa se sitten äläkä vain häviä savuna ilmaan. Suomi on pieni maa. Voi olla että törmäät ghostaamaasi vuokranantajaan myöhemmin vaikka työpaikkaa hakiessa. Taannoinen katoamistemppu ei ole meriitti työnhaussa tai missään muussakaan tilanteessa.
6. Hanki suosittelijoita. Äitiä ei lasketa. Entinen/nykyinen vuokranantaja tai työnantaja ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Mieti etukäteen miten voit todistaa olevasi tietyssä työpaikassa töissä
7. Jos et osaa suomea, kokeile englanniksi. Jos et osaa sitäkään, voit yksityisten vuokranantajien kyseessä ollen unohtaa koko jutun. Paitsi tietenkin tietyissä tapauksissa ruotsi on validi vaihtoehto. Itse en tosin osaisi hoitaa vuokra-asioita ruotsiksi.
8. Kun olet katsomassa asuntoa kehu sitä. Jos tykkäät siitä ihan vilpittömästi, anna sen kuulua. Jos et erityisemmin välitä keittiön tyylistä ja lattiamateriaalista, mutta kuitenkin tarvitset ja haluat juuri tämän asunnon, kehu jotain muuta, esimerkiksi sijaintia tai näkymiä. Vuokrananataja mieluiten vuokraa asunnon jollekulle, joka oikeasti vaikuttaa arvostavan sitä ja pitävän siitä.
Tuollaisiin ohjeisiin päädyin katseltuani hiukan alle viikon yhteydenottoja Oikotieltä. Tiistaina julkaistiin ilmoitus, sunnuntaina ilmaantui se henkilö, jolle asunto lopulta vuokrattiin. Suurin osa ihmisistä - etenkin ilmeisesti maahanmuuttajataustaisista - vain painoi Ota yhteyttä ilmoittajaan -nappia ja täytti nimensä, puhelinnumeronsa ja sähköpostiosoitteensa. Voin kertoa, että 90% näistä napinpainajista päätyi suoraan roskakoriini koska ei kertakaikkiaan ollut resursseja ottaa yhteyttä kaikkiin. Ja sanotaan nyt rehellisesti että jos napinpainajan nimestä en edes osannut päätellä onko se miehen tai naisen nimi ja minkä maan alueelle mahtaa viitata, niin roskakoriin päätyminen oli todennäköisempää, kuin sellaisella, jonka nimen tunnistin viittavan johonkin ns. länsimaahan.
Tämänkin tarinan opetus on se, että aina on poikkeus, joka vahvistaa säännön. Eli napinpainajat menevät roskakoriin - paitsi se, jonka kanssa tehtiin vuokrasopimus. Nimen perusteella päättelin, että kysessä lienee kantasuomalainen ei-aivan-nuori nainen, joten googletin vaikka hän painoikin vain nappia kertomatta itsestään mitään. Mutta Facebook-profiilinsa näytti niin asialliselta ja lupaavalta, että vastasin hänelle. Pari tuntia myöhemmin hän olikin jo kämppää katsomassa ja asia oli aika lailla selvää. Jos tämän vuokralaisen kanssa menee homma jotenkin puihin, niin sitten laitetaan kämppä myyntiin, koska teoriassa vaikuttaa niin hyvältä. Ans kattoo. Joku kerta kertoilen sitten vinkkejä vuokranantajalle.
No nyt löytyy asiantuntemusta :). Täytyypä vinkata nuorisolle, jos joskus hakevat vuokra-asuntoa, että täältä löytyy parhaat vinkit vuokraemännän tai -isännän narraamiseksi.
VastaaPoistaLuin myös nyt edellisen juttusi. Oletpa rohkea! Palaan kai sitten jossain vaiheessa itsekin tänne tuon toisen kirjoituksen pariin :). Antibioottiohjetta ehkä vähän karsastan, ja toivon toki ainakin vielä, että pääsen vaihdevuosioireista helpolla. Yritän kasvattaa hyvän ja hoitavan bakteerikannan elimistööni ennen kuin nämä vaivat ilmaantuvat ;). Mahtaako onnistua?
Toivotan onnea vaihdevuosiin! :-D Mäkin haluan normaalisti välttää antibiootteja mahdollisimman paljon, mutta tässä asiassa on ollut pakko nöyrtyä.
PoistaJa vinkithän on siis vuokranantajan vakuuttamiseksi - toivottavasti ;-) Nähtäväksi jää narrattiinko meitä...