tiistai 1. elokuuta 2017

JJ - In memoriam

Reilu vuosi sitten kirjoitin näin jälkikäteen ajatellen yllättävänkin koskettavan kirjoituksen YT-neuvottelujen aiheuttamista läksiäisbileistä, jotka järjesti ystäväni ja kolleegani JJ. Tänä aamuna sain toiselta ystävältä ja kolleegalta sydäntä kylmäävän viestin:"Ei helvetti, JJ on kuollut!" Helvetillä ei sinänsä ole asian kanssa mitään tekemistä, vaan JJ on siirtynyt taivaallisen konsulttitoimiston palvelukseen ja jättänyt ison aukon maalliseen IT-alan konsultointiin ja meidän entisten ja nykyisten työkavereiden sekä ennen kaikkea tietenkin ystävien ja perheen sydämiin.

JJ ei tehnyt töitä tai elänyt elämäänsä hammas irvessä vaan todellakin irvi hampaassa, kieli poskella ja pilke silmäkulmassa. Veijarimaisesta olemuksestaan huolimatta JJ oli rautainen alansa ammattilainen. Minä osaan vastata kun kysytään, mutta JJ osasi auttaa organisaatiota löytämään toimintansa ongelmakohdat ja korjaamaan ne. On vaikea ymmärtää että JJ:n alati nauravainen olemus on poissa. YT-neuvotteluiden lopputuloksesta on yleensä turha valittaa, Viikatemiehelle vielä turhempi. Hyvästi JJ, perästä tullaan!

Kun Viikatemiehen työkalu nappaa yllättäen vieruskaverin, keski-ikäistä kylmää. Normaalin surun ja ikävän lisäksi tulee ikävän henkilökohtainen pelko: Se olisin voinut olla minä. Tai puolisoni. Miksipä se ei osuisi kohdalle jos läheltäkin käyttää. Tällaisena hetkenä on hyvä muistaa pitää huolta itsestään ja läheisistään ja vaikeuttaa Viikatemiehen työtä. Mutta kohtuu kaikessa sillä elämä ja ennen kaikkea kuolema ovat myös sattuman kauppaa.  Olisipa ankeaa elää koko elämänsä askeetikkona ja joutua nelikymppisenä rattijuopon yliajamaksi. Eikä tarvita kuin pieni sähköhäiriö sydämeen, joka jääkin päälle ja se on menoa. Tai kriittinen suoni joko tukkeutuu tai repeää. Hei hei.

Siirtyä ajasta iäisyyteen on aika kaunis ilmaisu. Käytetäänpä aikamme viisaasti niin kauan kuin täällä ajassa olemme. Ei pidetä läheisiämme itsestään selvyyksinä, mutta ei kuitenkaan murehdita turhia. Olen joskus sanonut, että kaikki tarvittavat kirjalliset sitaatit löytyvät Tuntemattomasta sotilaasta sekä Keisarin uudet kuviot - ja Madagaskar-piirretyistä. Tähän loppuun sopii taas pätkä Tuntematonta: "Älä pelkää! Mennähän rauhas ei s'oo ihmises se on suuremmas käres."

2 kommenttia:

 1. Aina se koskee kun läheinen tai tuttu kuolee. Mutta me jotka jäämme tallaamaan vielä katuja, niin elettäväksi se on tarkoitettu.
  Mutta jokaisella on oma aika, koska meidät otetaan täältä pois. Onneksi emme sitä tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan emme tiedä milloin lähtö koittaa!

   Poista