tiistai 20. kesäkuuta 2017

Masentuneen arkiveisu

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito - eikä sekään ole kovin tärkeää. Näin sanoi muistaakseni joku muinainen kiinalainen. Uskon viimeaikaisten kokemusteni perusteella, että sanonnan isä (kaikki muinaiset jotain sanoneet tuppaavat olemaan miespuolisia) oli masentunut. Sitä minäkin olen viime aikoina ollut ja fiilis on ollut todellakin kuin entisellä kiinalaisella. Eipä tässä mitään maailmaa mullistavia huolia ole, vain perinteinen työuupumus iski jälleen ja suisti meikäläisen raiteiltaan. Mutta onneksi on puutarha.Kirjoitukseni introverteistä oli kaikkien aikojen hitti kun se päätyi jakoon johonkin introverttien nettisivulle. Katsotaanpa jos tästä tulee vaikka samanlainen hitti masentuneiden keskuudessa. Vaarana tosin on, että masentuneet eivät jaksa puutarhanhoidon lisäksi kauheasti jakaa nettilinkkejä kun taas introvertit eivät juuri muuta teekään kuin mellastavat netissä.

Nyt pahin on jo selätetty - sen huomaa sivullinenkin siitä, että tämä kirjoitus on ylipäätään syntynyt. Oikein tarkkaavainen sivullinen saattaa huomata, että jotain ennusmerkkejä oli ilmassa jo viime talvena ja keväällä, kun Vanha Jäärä lipsui viikottaisesta julkaisutahdistaan pahasti. Masentuneena ei jaksa edes lukea, paitsi päivän lehteä, saatikka kirjoittaa.


Aamulla herättyäni käyn pitkän neuvottelun itseni kanssa: noustako vai eikö nousta. Miksi nousta, mitä iloa tästä päivästä on minulle ja mitä iloa minusta maailmalle? Vaikka vastaus molempiin kysymyksiin on melko lähellä "ei mitään", olen aina saanut viimeistään tunnin kamppailun jälkeen kammettua itseni pystyyn järkeilemällä että jossain vaiheessa on kuitenkin pakko nousta kun tulee nälkä (ja pissahätä, mutta vessassa käynnin jälkeen voi kyllä sujuvasti köllähtää takaisin sänkyyn). Minun onneni lie, että masennus ei kovin herkästi vie ruokahalua. Testattua valitettavasti on, että siihen tarvitaan läheisen ihmisen kuolema tai (kuviteltu) vakava sairaus.


Ylösnousemuksen jälkeen alkavat päivän vaativat tehtävät kuten aamupesu, aamiaisen valmistus, kaupassa käyminen jne. Jokaista tehtävää edeltää sisäinen kamppailu. Mene nyt sinne kauppaan! Ja hei, vaihda ne verkkarit pois ja voisitko mitenkään kammata myös hiuksesi. Kaikki on hyvin vaikeaa ja uuvuttavaa. Eikös vaan sairaslomalla olisi kiva käydä vaikka shoppailemassa ja museoissa vähän piristämässä itseään? Hah, hyvä kun ruokakauppaan saa itsensä raahattua.


Mutta onneksi on puutarha. Ja onneksi sattuu olemaan kesä. Enpä tiedä missä jamassa olisin, jos asuisin kerrostalossa. Aluksi kaikenlaiset pihatyötkin sujuivat vain hammasta purren. Mutta jonkin ajan kuluttua ei tuntunut hassummalta mennä pihalle nyppäämään muutama valikoitu rikkaruoho. Haluaisin tarjota kaikille masentuneille mahdollisuuden kellahtaa kotiovelta suoraan omalle pihalle. Juu, voihan masentunut kaupunkiasukki kävellä bussipysäkille ja hurauttaa lähimpään korpeen samoilemaan, mutta tuollainen suoritus on huomattavan korkean kynnyksen takana. Ja muutama viimeaikainen surullinen tapaus osoittaa, ettei masentuneita ole hyvä päästää korpeen yksinään ollenkaan, koska matka saattaa muuttua yksisuuntaiseksi.

Ensi viikon jälkeen olisi tarkoitus palata takaisin töihin, aluksi kolmeksi viikoksi osapäiväsairaslomalla. Sitten onneksi koittaakin kesäloma. Valoa näkyy tunnelin päässä ja kuvittelen jopa, että se ei ole juna. Kyllä tämä tästä - mutta pidemmällä tähtäimellä täytyy kyllä miettiä uusiksi mitä aion tehdä isona. Tätä rataa ei voi jatkaa eläkkeelle asti tai radalla todellakin tulee juna vastaan. Mutta tätä eksistentiaalista kriisiä käsittelemme ensi kerralla. Tai jollain kerralla. Siihen asti Ilkka Kanervaa mukaillen: Hoitakaa puutarhaanne! Ja mukavaa Juhannusta!

8 kommenttia:

 1. No voi perse. Voin vain kuvitella, että taatusti on / on ollut hemmetin raskasta. Sitkeä sissi oot ❤️

  Toi sun toisaalta tuttu rikkaruohokuva on ihku :) Mää en yhtään ymmärrä, miksi vain tietyt kasvit saisivat olla kauniita.

  Kaikkea parhautta tulevaksi sinne myös, oikein paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kaikkea hyvää teille ja teidänkin puutarhaan! :-) Rikkaruohojen kitkennässä ei tosiaan saa olla liian innokas.

   Poista
 2. Onneks on puutarha.
  Niin ja tervetuloa takasin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks ja kiitos, yritän pysyä takaisin-olotilassa :-)

   Poista
 3. Onneksi tosiaan on puutarha! Hassua, vaikka emme ole koskaan tavanneetkaan kasvotuksin, osasin olla sinusta huolissani. Postausten puuttuminen on tietysti syy huolestua, mutta muutenkin. Olen siis miettinyt mitä sinulle mahtaa kuulua. Kiva, että olet takaisin postailemassa, mutta siitäkään ei kannata ottaa paineita. Toivotan mukavia puutarhahetkiä ja paranemista (pikaistakin, mutta tiedän, että jotkin asiat ottavat aikansa). Myös hyvää juhannusta!
  Ps. jos kommenttini tulevat moneen kertaan se johtuu siitä, että jostain syystä näytti, että pari edellistä ei lähtenyt mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vooi, sä olit huolissas musta <3 Onneksi on IG, mä oon koittanut hillua sentään siellä sen verran että käy ilmi, että olen hengissä :-) Kiitokset kaikista toivotuksista ja oikein ihanaa juhannusta teidän perheelle!

   Poista
 4. No voi ei, onpa ikävä kuulla :(. Huomasin kyllä, että blogi ei ole päivittynyt normitahtiin, mutta ihan näin vakavaa psykologisita diagnoosia en osannut siitä vetää. Nyt toivon vain, että puutarha terapoi ja aurinko näyttäytyy ja nostaa D-vitamiinitasosi huippuun. Ainakin sinulle tyypillinen sarkasmi voi hyvin, joten se lienee hyvä merkki ;).

  On tuo viheliäinen olotila tuo uupumus. Syy pitäisi selvittää ja ratkaisuja tehdä, ettei mene pelkäksi oireen hoidoksi kerta toisensa jälkeen! Nyt kuitenkin mars sinne puutarhaan ja parempaa vointia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. D-vitamiinia pitää kyllä edelleen tempoa purkista vaikka mä oon kyllä jopa hieman ruskettunut kun olen yrittänyt hyökätä pihalle aina kun vähänkin paistaa! Ja jos sarkasmi häviää, niin sitten mä oon luultavasti kuollut, aina jaksaa kaikelle vähän virnuilla vaikkei sitä jaksaisi tekstiksi pukeakaan ;-) Oikein mukavaa juhannusta teille!

   Poista