perjantai 19. kesäkuuta 2015

Lapsen tärkein äppsi on ÄPP

Ensin tärkeä tiedote: Tekniikan ihmelapsi on onnistunut lisäämään Lukijat-täpän sivupalkkiin. Joten sinne vaan klikkaamaan itseänne Vanhan Jäärän lukijoiksi kaikki Bloggerin käyttäjät!

Sitten asiaan. Jokaisen lapsen tärkein "appsi" on ÄPP. Mikä parasta, se ei vaadi edes älypuhelinta, se toimii jopa lankapuhelimessa! ÄPP = Äidin Palveleva Puhelin. On toki olemassa myös IPP. Jäärä Junior alkaa olla jo niin iso, että soitot ÄPP:hen ovat huomattavasti harventuneet, mutta töissä saa kuunnella kollegoiden pienempien lapsien puheluita, jotka saavat kyseisen ÄPP/IPP-palveluntarjoajan verenpaineen ja äänenvoimakkuuden nousemaan ja sivullisen kuulijan hihittelemään itsekseen.

Aihe on taas kerran kuvallisesti haastava. En edes yritä kuvittaa juttua puhelimessa huolestuneen näköisenä puhuvilla lapsilla vaan sekalaisilla kesäkuvilla ja vähän muullakin.

 Vähän muullakin juu...alkukevennys sanamuunnosten ystäville :-)

Kukapa ei tietäisi tunnetta (no, lapseton ihminen ei tiedä mutta voinee kuvitella), kun kesken tärkeän palaverin soi puhelin, Ville-Verneri 8 v siellä soittaa ja ryntäät hädissäsi vastaamaan kuvitellen, että nyt se onneton on leikannut leipäveitsellä sormeen ja vuotaa kuiviin, mutta Ville-Vernerillä onkin paljon akuutimpi ja tärkeämpi asia:"Saanks mä sitt talvella mennä Pietu-Eetvartin perheen kaa lasketteleen?" Ja nyt eletään kesäkuuta.

 Lapsi ei juuri nyt kaipaa ÄPP:n palvelua

Keksin eräänä iltana taas yhden business-idean ajalle, jolloin olen saanut kenkää nykyisestä duunista. Perustan maksullisen ÄPP:n muiden ihmisten lapsille. Tästä hallituskin tykkää. Suomi lähtee nousuun, kun vanhemmat pystyvät täysillä keskittymään pidemmän päivän painamiseen töissä ja yksityinen palveluntarjoaja hoitaa lasten aamu- ja iltapäiväpulmat.

Pienellä automaatiolla voin hoitaa todella monen lapsen ÄPP:tä.

"ÄPP:n äiti täällä hei! Valitse ensin mikä hätänä."

"Jos olet satuttanut itsesi fyysisesti tai olosi tuntuu sairaalta, valitse 1."
Tällöin vastaan puhelimeen ja annan ensiapuohjeita.

"Jos haluat mennä kaverin luokse, valitse 2."
Tällöin automatiikka astuu peliin ja kysyy: "Onko läksyt tehty? Jos kyllä, valitse 1, jos ei valitse 2." Jos lapsi valitsi kyllä, automaatti varmistaa: "Oletko nyt aivan varma? Onko kaikki läksyt todella tehty ja huolellisesti myös?" Jos lapsi edelleen vastaa kyllä, automaatti vastaa: "Saat mennä. Lähetä (oikealle) äidille/isälle tekstiviestillä tieto kenen kaverin luona olet. Mainitse myös kaverin sukunimi tai muu yksikäsitteinen tunniste" (niitä Veetejä ja Olivioita kun on yleensä tuttavapiirissä useampi). Jos lapsi vastasi alun perin  ei - mikä on hyvin epätodennäköistä, koska voimakkaat rehellisyyden puuskat ovat hyvin harvinaisia, automaatti tietenkin kehottaa tekemään läksyt ensin ja soittamaan sen jälkeen uudestaan.

 Ei kuki hän vielä, kuva on parin vuoden takaa (viime vuonna iski vattukärsäkäs ja sitten rankkasade).

Muita automaattisesti hoituvia kysymyksiä ovat:
Haluat kysyä lupaa johonkin, joka ei tapahdu tänään eikä huomenna.
Automaatti vastaa: "Keskustellaan siitä illalla. Et saa lupaa yhtään mihinkään juuri nyt. Älä paiskaa puhelinta seinään."

Lapsi saattaa hyvinkin kinuta reissua paikkaan, josta löytyy näin hempeä naisten wc. Itse olen juhannusperinteemme mukaan menossa sinne tänään.

Sinulla on tylsää.
Automaatti antaa vinkkejä kodinhoitohommiin, jotka voisi joutessaan hoitaa kun koiran ulkoilutus, marsun häkin siivoaminen, roskiksen tyhjennys, oman huoneen siivoaminen jne. Puhelu päättyy melko nopeasti siihen, että lapsi keksii itselleen jotain paljon siivoamista viihdyttävämpää tekemistä.

Kysymyksiä, joihin ÄPP:n äiti vastaa livenä ovat:

Haluat keskustella metafyysisistä aiheista.
Näistä asioista keskusteleminen tuo hupaa ÄPP-palveluntarjoajan joskus tylsään päivään: Miksi vesi on märkää? Montako on monta? Miksi yö on olemassa? Miksi naapurin setä ei käy töissä? Miksi pippeli on hassun näköinen? Miksi kalassa on ruotoja?


Tarvitset apua läksyissä.
Heko heko. Tällaista puhelua ei ole omaan ÄPP:heni vielä koskaan tullut. Läksyjä ruvetaan tekemään keittiön pöydän ääressä jupisten ja puhisten vasta illemmalla kun on ihan pakko ja nukkumaanmenoaika lähestyy uhkaavasti (tai pahimmassa tapauksessa jo loittonee). Iltapäivällä kun vanhemmat ovat vielä töissä, ei tällaista pakon tunnetta normaalilapselle koskaan ilmaannu. En taida uskaltaa tarjota ÄPP:tä niin erityisille erityislapsille, jotka tekevät läksyjä ihan vapaaehtoisesti heti koulun jälkeen, siihen minulla ei ole pätevyyttä.

Noh, nyt koittaa Juhannus ja ÄPP:lle ei useimmissa perheissä ole tarvetta, koska äidit ja isät ja lapset kärvistelevät vesisateessa kaikki fyysisesti samassa paikassa. Mukavaa jussia, muistakaa...syödä!

Ja muistakaa olla varovaisia vesistöjen läheisyydessä.4 kommenttia:

 1. Haa, hyvä idea! Meillä on tuo vaihe, missä ÄPP:tä tarvitaan vasta tulossa, mutta otan yhteyttä sinnepäin, kun tarvitsen tuuraajaa.
  Karakukka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oukei, täytyy hioa palvelukonsepti kuntoon siihen mennessä!

   Poista
 2. ÄPP, joko sen maksullisen sovelluksen saa tilata? :D Juuri noinhan se toimii.
  Mummoni "opetti" minut sanamuuntajaksi, tuonkin kukkasen väänsin jo ennen kuin tekstisi luin ;)
  Kiva, että pääsin kirjautumaan lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkakauppiaat ovat joko sanamuunnosummikoita tai sitten kakkahuumorin ystäviä, koska on myös Kukkakaari-niminen kauppa, peräti ketju.

   Nykyinen työnantaja ei taitais tykätä jos mä vaan vastailisin ÄPP-puheluihin kaiket päivät, joten ei vielä ole palvelua tarjolla - ainakaan multa. Ties jos joku muu tarttuisi ideaan ja alkaisi pyörittää sellaista :-)

   Poista