perjantai 17. huhtikuuta 2015

Mutta...kuka murhasi pölypunkin?

Vanha Jäärä on vaihteeksi ihmetellyt että kuka tappoi kaikki pölypunkit. 70- ja 80-luvulla ja mahdollisesti vielä 90-luvullakin niistä varoiteltiin tiukoin sanakääntein. Jos et vaihda lakanoita usein ja mankeloi niitä ja anna sängyn tuulettua ennen petaamista, on sängyssäsi kohta niin paljon pölypunkkeja ettet itse mahdu sekaan. Mutta nykyisin pölypunkkeja on esim wikipedian mukaan lähinnä vanhoissa navetoissa. Navetoissako sitä asuttiin 80-luvulla? Monet ihmiset asuvat ihan samassa talossa kuin 80-luvulla - useat ihan samassa kuin 70-, 60- tai jopa 50-luvulla -  ilman että taloon on tehty välissä mitään lämmitys- ja ilmanvaihtoremonttia. Mutta yks kaks yllättäen näissäkään taloissa ei enää ole pölypunkkeja vaikka 20-30 vuotta sitten niitä oli ihan vilisemällä. Suorittivatko pölypunkit joukkomuuton vanhoihin navettoihin? Myrkytettiinkö asuntomme pölypunkkimyrkyllä salaa jossain 90-luvun tiimellyksessä? Mitä tapahtui, häh?

En jää mitenkään erityisesti kaipaamaan pölypunkkeja, mutta pölypunkkikantojen romahdusko on romauttanut myös mankeleiden myynnin? Mankeli alkaa Ylen mukaan olla hyvin harvinainen kodinkone ja harvat ihmiset nukkuvat mankeloiduissa lakanoissa. Vanhan Jäärän mielestä tämä on aivan käsittämätöntä. Vanhan Jäärän ex-miehen mielestä taas yletön mankelointi-into oli käsittämätöntä. "On se kumma, että nainen, jolla ei muuten ole minkäänlaista kodinhoitoviettiä, haluaa että lakanat pitää ehdottomasti olla mankeloitu!" sanoi hän vuonna miekka ja kirves. Arvatkaa kumpi voitti tämän mielipidetaiston. Ukko kyllästyi roudaamaan lakanoita anoppilaan mankeloitavaksi ja osti työkaveriltaan käytetyn mankelin.Onko liinavaatekaappi myös katoavaa kansanperinnettä? Huomaa siis erityisesti lakanarullat toiseksi ylimmällä hyllyllä!

Parina sinkkuvuotenani Jäärä Juniorin isän ja Mr Vanhan Jäärän välissä oli joskus ongelmallista löytää lakananvetokaveria. Erään entisen työkaverin mielestä tämä oli suunnattoman hauska juttu: Vanha (silloin aika paljon nuorempi) Jäärä pokaa baarista miehen ehdottaen:"Lähdetäänkös meille lakanahommiin?" Kyllä siinä äijän leuka loksahtaa kun isketään lakanan toinen pää kouraan ja komennetaan:"Vedä!" En muistaakseni näin epätoivoisiin tekoihin koskaan turvautunut, mutta jossain määrin piti ihmisiä oveluudella jallittaa vetämään lakanoita kanssani.

Mitä niissä uusiin omakotitaloihin rakennettavissa hienoissa kodinhoitohuoneissa sitten oikein tehdään jos ei mankeloida? Hoidetaan kotia - mitä se tarkoittaa? Ehkä silitetään? Vanha Jäärä silittää vain äärimmäisen pakon edessä. Vaatevarasto on pyritty pitämään silittämättä siistinä. Kuka tykkää mistäkin...En minäkään erityisesti rakasta lakanoiden vetämistä ja mankelointia, mutta lakanat vaan kertakaikkiaan pitää mankeloida samoin kuin hampaat pitää pestä tai varpaankynnet leikata.

Meillä "kodari" (sisustusbloggareiden termi, joka minulle on lyhyempi versio koodarista) muistuttaa enempi amatöörien taidegalleriaa kuin kodinhoidon (mitä se sitten onkaan) pääkallopaikkaa, mutta niin vaan sinne on mankeli tungettu!

Onkohan lukijoissa mankelin omistajia? Tai sitten ryppyisten pellavalakanoiden ystäviä? Me mankeloijat ja "ne" ryppyisten lakanoiden ystävät olemme toistemme mielestä ihan yhtä perverssejä. Nukkumisperversioita on monenlaisia. Esimerkiksi yhden enoni mielestä on perverssiä jos pariskunta nukkuu eri huoneissa. Hän kertoi joskus omista parisuhdekonflikteistaan, jotka johtuivat siitä, että toinen halusi nukkua ikkuna auki ja toinen ikkuna kiinni. Ehdotin, että nukkukaa eri huoneissa. "Mutta sehän on perverssiä!" huudahti eno kauhuissaan. En sitten kehdannut kertoa että meillä nukutaan joka yö eri huoneissa. Toivottavasti eno ei tupsahda yllätysvierailulle ettei totuus paljastu! Mutta nukutaan sentään mankeloiduissa lakanoissa!

2 kommenttia:

  1. Mankelointi on kivaa puuhaa! Mutta niin taitaa olla kaikki sellainen kodinhoito mitä ei pysty tekemään, meille kun mankeli ei mihinkään mahdu ;) Tätä voi tietenkin pitää tekosyynä ja jos olen täysin rehellinen, nii mahtuisihan se johonkin, esimerkiksi sohvapöydälle. Mutta ei mihinkään järkevään paikkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meillekään ennen mankeli mahtunut olemaan vakituisesti esillä. Se nökötti pystyasennossa vaatehuoneen nurkassa, josta se sitten aina kauhealla ähinällä ja jupinalla kaivettiin esiin mankelointisessiota varten. Mutta mankelin kaivaminen jostain kerrostalon kellarikomerosta olisi kyllä jo kohtuuttoman rasittava puuha! Tai entäpä mankelin säilyttäminen mökillä ja edestakainen lakanoiden roudaus ;-)

      Poista