perjantai 26. joulukuuta 2014

Vuodenvaihteen vouhotukset

Jaaha, onpa poikkeuksellinen aamu. Normiperjantaina kun Vanha Jäärä alkaa kasata postaustaan, hänellä on aihe valmiina ja suuria osia tekstistä jo luonnosmaisesti kasassa. Tänä aamuna ei ole mitään. Vanha Jäärä on viettänyt aivan rehellistä joululomaa ja nettipaastoa ja havahtui viime yönä kauhuissaan siihen, että tänään pitäisi kirjoittaa jostain.

Nettipaasto ei ole ollut ihan täydellinen, myönnetään että Netflixiä on tullut katsottua. Loma alkoi viikko sitten perjantai-iltana kun Jääräperhe kokoontui telkkarin ääreen katsomaan Jäärä Juniorin valitsemaa elokuvaa Hyvät, pahat ja rumat. Ette varmaan olisi odottaneet tällaista valintaa 17-vuotiaalta tyttöseltä? Oli se oli meillekin yllätys, mutta iloinen sellainen.

Joulusta ja joululomasta en aio jorista sen enempää, kaikki - joulufiilit mukaan lukien - ovat oletettavasti saaneet aiheesta tarpeekseen. Yksi asia kuitenkin, jota ette ehkä tienneet. Mikäs tämä on?


Joo, joulutorttuhan se (ja osa Vanhan Jäärän aamiaista). Mutta miksi sitä kutsutaan läntisessä naapurissamme Ruotsissa? Se on natsitorttu. Ruotsissa ei näitä leivonnaisia syödä, mutta viime vuonna oli jossain ruotsalaisessa lehdessä ollut kuulemma juttu siitä, että Suomessa syödään jouluisin natsitorttuja. En tiedä oliko juttu kirjoitettu paheksuvasti vai huumorilla, sitä ei Vanhan Jäärän Ruotsin agentti eli serkkutyttö Polisfröken selkeästi ilmaissut.

Sitten itse asiaan. Kaikkien juhlien tasapuolisen mollaamisen nimessä täytyy vouhottaa vuodenvaihteen mukanaan tuomista järjettömistä lieveilmiöistä.

Vuoden vaihtumisen juhlinta on älytöntä sinänsä. Ajanlasku on toki tarpeellinen asia, jotta ihmiset osaavat tarvittaessa sopia olevansa samassa paikassa samaan aikaan. Mutta mitä erityistä juhlittavaa on siinä, että Maa on jälleen porhaltanut yhden uuden kierroksen Auringon ympäri? Miksi vuosi vaihtuu juuri silloin kun se vaihtuu? Kiinalaiset ovat tässä suhteessa kaikkein hulluin kansa oman vuodenvaiheen juhlansa kanssa, sehän kestää viikon ja siitä suuri osa vietetään täyteen ahdetuissa julkisissa kulkuvälineissä matkaten toiselle puolelle Kiinaa! Meillä pärjätään sentään yhdellä illalla, jolloin känniääliöt ampuvat raketteja omiin silmiinsä ja toiset ääliöt antavat lastensa hoitaa sen puolen. Ja suurin osa koirakannasta on aivan hysteerisenä.

Kun juhlinnassa vammautuneiden määrä on laskettu - tai vaihtoehtoisesti sitä ennen, ihmiset tekevät uuden vuoden lupauksia. Niistä ehdottomasti ärsyttävin on uuden terveen elämän aloittaminen ohjatuissa jumpissa huhkien. Joka tammikuu jumppatunnit täyttyvät meidän vakiojumppaajien kiusaksi näistä hetkellisen uuden elämän aloittajista. Onneksi suurin osa heistä luovuttaa maaliskuuhun mennessä. Valitettavasti he usein palaavat takaisin elo-syyskuussa, joka on toinen mystinen uuden elämän aloitushetki. Jos olet tähän asti ollut sohvaperuna ja suunnittelet jumppaamisen aloittamista, niin harkitsepa vielä kerran ja päätä pysyä siellä sohvalla. Et kuitenkaan jaksa helmikuuta pidemmälle.

Bloggaajien joulukalentereista on nyt onneksi päästy eroon. Vanhojen Jäärien suklaajoulukalentereista päästiin muuten eroon jo ajat sitten, ne edistivät pahasti. Ne tuli syötyä suunnatonta suklaanhimoa aiheuttaman flunssan kourissa jo joulukuun puolivälin tienoilla. Mutta joulukalenterien tilalle blogeihin ilmaantuvat tiivistelmät kuluneesta vuodesta erittäin monin kuvin varusteltuna. Jaksaako joku todella katsella niitäkin?


Partiolaisten joulukalenteri ei edistänyt

Vielä se vihoviimeinen riesa. Tipaton tammikuu. Vanha Jäärä ei onneksi ole anniskeluravintolan pitäjä, joten tämän ei varsinaisesti pitäisi risoa minua. Mutta risoo se silti, koska eniten risoo kaikki. Aloittelevat alkoholistit laittavat korkin kiinni kuukaudeksi ja kuvittelevat, että koska pystyn olemaan juomatta kuukauden, minulla ei ole minkäänlaista alkoholiongelmaa eikä mitään syytä miettiä saati rajoittaa juomistani vuoden 11 muun kuukauden aikana. Vanha Jäärä ei ole moneen vuoteen jaksanut ihan kauhean paljoa viinaa juoda, mutta jos juon, yritän keskittää juomiseni tammikuuhun ihan vaan tipatonta viettävien kiusaksi.

Tällaisella aamuisella pikamietinnällä en oikein mitenkään saa tähän leivottua minkäänlaista ekologista twistiä. No, ette te sitä kaivanneetkaan! :-) Kaikesta vuodatuksestani huolimatta toivotan kaikille turvallista vuodenvaihdetta ja harkitkaa sitä jumpan aloittamista ja tipattoman tammikuun pitämistä erittäin huolellisesti!

2 kommenttia:

  1. Hehee, naulan kantaan :)

    Mutta eikös se ole jollain lailla ekologista jos jättää raketit ampumatta? Ei tule roskattua luontoa jne. Ja jää ne mahdolliset roskat silmästäkin ;) Itse en, yllätys yllätys, aio ampua mitään enkä luvata tai aloittaa mitään. Meniköhän muuten tämä(kin) vuosi sen takia aivan persiilleen, etten tehnyt vuodenvaihteessa minkäänlaisia "taikoja" :D Noh, riskejä on taas otettava.

    Turvallista uutta vuotta sinne myös!

    VastaaPoista
  2. Juu, ehdottoman ekologinen vaihtoehto on tietysti jättää raketit ampumatta! Parempi ois uutena vuotena tehdä vaikka samat taiat kuin juhannuksena, 7 (vai oliko se 9?) kukkasen kerääminen tyynyn alle onkin tuolta hangen alta vähän haastavampaa! :-)

    VastaaPoista