perjantai 19. joulukuuta 2014

Tandembaum ja muita joulun ihmeitä

Lapsena Vanha Jäärä luuli, että saksalaiset laulelevat kuusen ympärillä pyörähdellen "O, Tandembaum" -nimistä laulua. Lukihäiriöni menee samaan sarjaan kuin Hernesetas, Ravistettava - Omaskakas ja Leppävaara - Algebra. Vaikka luulin pitkälti yli 10-vuotiaaksi, että Leppävaara on ruotsiksi eräs matematiikan alalaji, en sentään lapsenakaan ollut niin hönö kuin se kaveri, joka on tehnyt bungy-hypystä suomeksi benji-hypyn.
 

Ethän nakkaisi tätä kaveria köyteen sidottuna nosturin nokasta? (Kuva täältä)

Aikuisiällä huomasin, että Tandembaum on kyllä olemassa. Valitettavasti. Se on tällainen: Taatto läksi ei-niin innoissaan muorinsa kanssa kuusta hankkimaan. Paluumatka kuusikaupalta sujuu tandem-tunnelmissa "minä poljen, sinä ohjaat" taaton kantaessa tyvestä ja muorin latvasta. Reippahasti ei käypi askeleet kuitenkaan, koska kuusi painaa kuin synti ja yrittää heittäytyä poikkiteloin joka käänteessä. Kotonakaan ei hymyyn käypi suu, koska kuusi osoittautuu vain hivenen aurausmerkkiä tuuheammaksi ja toispuoleiseksi.

Kun ostimme nykyisen asuntomme, osoitin silloin 42-vuotiaana ensimmäistä kertaa alkavia joulufilian merkkejä. Parhaimmillaan yli 4 metriä korkea olohuone herätti minussa halun hankkia oikein todella korkea joulukuusi, joka pitäisi koristella tikapuiden avulla. Se on tosin ollut ainoa joulufilian merkki Vanhassa Jäärässä, mutta toistuu Mr Vanhan Jäärän kauhuksi joka joulu.

Yli kolmemetristä kuusta on erittäin vaikea löytää lähistön kuusikauppiaiden valikoimasta. Kysäisin epätoivoissani jopa sähköpostilla metsäylioppilailta, että mitähän sellainen kuusi kotiinkuljetettuna maksaisi. Vastauksen lukeminen oli sen verran traumaattinen kokemus että varsinainen rahasumma on pyyhkiytynyt muististani, mutta iso se summa oli. Jos ison kuusen sitten sattuukin löytämään, niin se Tandembaum-osuus on erittäin tuskallinen. Toisena jättikuusen hankintajouluna oli onnekkaasti lunta maassa ja keksin tehdä pressusta kelkan. Kuusikauppias totesi:"Monenlaista kuusenkuljetusviritystä olen vuosien varrella nähnyt, mutta tuo on kyllä uusi!"


Pressukelkan veto oli erittäin helppo ja hauska operaatio verrattuna ensimmäiseen jättikuusen hankintajouluun, jolloin ei ollut lunta ja hikoilimme Tandembaum-merkeissä. Kolmantena jouluna löysimme kuusikauppiaan, joka lupasi kotiinkuljetuksen samaan hintaan. Hah, se siitä Tandembaumista! Toivottavasti löytäisimme saman tai samaa palvelua tarjoavan kuusikauppiaan tänäkin vuonna. Viikonloppuna se selviää...Aito Tandembaum ja itse Vanha Jäärä (166cm) mittatikkuna


Pressukelkalla tuotu kuusi


Kuusifirman kotiinkuljettama kuusi

Joulukuusien ekologisuudesta oli vaikea löytää mitään tieteellistä ja puolueetonta tietoa netistä. Taitaa olla kyseessä samanlainen pyhä lehmä kuin suomalaiset kasvihuonetomaatit vs. espanjalaiset lentotomaatit. Kuvittelisi, että jos käyttää samaa muovikuusta useita kymmeniä vuosia, se olisi ekologisempaa kuin oikean kuusen ostaminen joka joulu. Toisaalta taas jos kuusia kasvatetaan vaikkapa sähkölinjojen alla, jossa ei muuten kuitenkaan voi kasvattaa kunnon metsää, kuusi syö kuitenkin hiilidioksidia sen muutaman (kuinkahan monen??) vuoden kun se kasvaa. Enpä aio tällä(kään) asialla päätäni vaivata, koska osa jouluhulluuttani vaatii, että kuusen pitää olla oikea, ei muovinen. Ja mihin ihmeeseen varastoit 3,5 metrisen muovikuusen 11,5 kuukaudeksi vuodesta?

Onko muuten kukaan muu koskaan ihmetellyt miksi joulurauhan julistuksen lopuksi soitetaan Porilaisten marssi, jonka sanoituksessa sanotaan mm:
Pois, pois rauhan toimi jää,
jo tulta kohta kalpa lyö
ja vinkuen taas lentää luoti.

Melko rauhaisaa vai kuinka? Kaipa tuo on ihan validi loppukaneetti nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa: Jos yritätte hyökätä tänne jouluna, niin lopetamme välittömästi kinkunsyönnin ja aloitamme luotisateen.

Toivottavasti saamme kuitenkin viettää joulua ihan rauhassa. Tai olla viettämättä, kuinka kukakin tahtoo tehdä.  Rauhaisaa joulunaikaa kaikille! Oliivipuun lehvähän on rauhan symboli, toivotan siis rauhaa myös kuvallisessa muodossa. Olkoon joulukuusenne tuuheampia kuin meidän oliivipuumme!5 kommenttia:

 1. Mainio idea tuo pressukelkka! Ja voi miten komeita kuusia. Koolla ei väliä, kunhan on iso :)

  Hyvät pyhät!

  VastaaPoista
 2. Oispa vaan aina lunta, niin pressukelkka luistais...No, muuten en kyllä itse niin lumesta välitä.

  Hyvät pyhät teidänkin huusholliin! :-)

  VastaaPoista
 3. Tällä lailla hämäläisenä heräsin joulukuusiasiaa lukemaan jälkijunassa.Toisaalta kuusenoksatkin heitettiin pihalle vasta Nuutinpäivänä. Rakas tyttäreni kuuli aina "Kuusipuulaulun" sanat: "Ja lehmäs uskolliset"! Eipä tuota juuri ihmetellyt... Tänä vuonna keittiön pöydälle rakennettiin vaasiin kuusen ja koivun oksista pikkukuusi ja yksi aamu hieraisin silmiäni. Kuusen oksaan oli sidottu villalangalla pieni muovilehmä. Tytär nauroi, että pitihän ne laulun sanat vihdoin toteuttaa. .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskolliset lehmät kuusessa Nuutinpäivään asti! Loistavaa :-)

   Poista
 4. Heippa! Luin Heidin blogista, että sinulla on välillä vaikeaa saada unta. Mulla oli tämä ihan sama ongelma. Jos siihen apua kaipaat niin suosittelen tätä. http://aitiyrittaa.blogspot.fi/2015/02/rasvahapot-tasapainossa-i-love-balance.html Kyllä tulee uni helposti ja unen laatu on syvää, ei sellaista koiranunta kuten ennen nukkuessani. Apua tuo antaa myös moneen muuhunkin vaivaan, tutustumisen arvoinen tuote. Jos kiinnostaa niin minulta saa lisätietoa suvisvilla@gmail.com

  VastaaPoista