torstai 12. marraskuuta 2020

Koronatalvi edessä

Instagram on minun ikkunani suomalaisten sielunelämään. Tai ainakin jonkinlaisen osajoukon, lähinnä 30-70 vuotiaiden naisten. Senkin perusteella voisi jotain yhteiskunnallista analyysiä tehdä - ja teenkin. Keväällä sama porukka voivotteli koronarajoituksia, mutta totesi samaan virtuaaliseen hengenvetoon: Onneksi on kuitenkin kevät eikä marraskuu. Nyt sitten on marraskuu ja mitä kuuluu tutkimusryhmälleni Instagramissa? Ihan hyvää näköjään. 

Kukaan ei valita että karmeaa kun ei voi mennä mihinkään ja pimeääkin on. Mitä tästä voi päätellä? Vanhan Jäärän logiikan mukaan siitä voi päätellä, että ihmiset eivät rajoita elämäänsä enää juuri mitenkään. Etätöitä tekevät painavat etätöitä, mutta vapaa-ajalla käydään harrastuksissa, ravitsemusliikkeissä ja kulttuuritapahtumissa ainakin melkein kuin ennenkin. Niitä ei vain kauheasti kehdata mainostaa. 

Tässä Vanha Jäärä nykyisen suosikkiharrastuksensa aloittamista pohtimassa....

Toinen havainto, minkä olen tehnyt, on se, että ihmiset eivät ilmeisesti enää mene koronatestiin perus-flunssaoireiden ilmaannuttua. Loppukesästä jos joku raportoi räkätaudista, samassa julkaisussa huokailtiin myös sitä, että joutuu kipeänä menemään testijonoon. Nyt kukaan ei enää valita koronatestiin jonottamisesta tai itse testin epämiellyttävyydestä. Ihmiset vain laittavat kuvan sohvannurkasta teemukin kanssa ja raportoivat potevansa flunssaa ja viettävänsä samalla hyggeä.

En tiedä onko THL:llä jotain tutkijoita, jotka myös tarkkailevat jotain ikkunaa suomalaisten korona-arkeen. Toivottavasti on. Sillä luulenpa, että olisi kurinpalautuskampanjan paikka.

Jääräpariskunta on elänyt keväästä asti samalla lailla. Etätöissä ja käyden lähinnä kaupassa. Kesälomalla pistimme elämän risaiseksi ja yövyimme kaksi yötä hotellissa, söimme muutaman kerran ravintolassa ja kävimme muutamassa museossa. Sitten palasimme taas tähän uuteen normaaliin. Jos kaikki eläisivät kuin me, koronatartunnat olisivat jotakuinkin nollassa, mutta kaikki ravitsemus- ja kulttuurifirmat konkurssissa. Eli kauhun tasapaino on tarpeellinen asia, koko yhteiskuntaa ei ole hyvä laittaa kiinni.

Tämä on ollut kyllä loisto-ostos

On meillä yksi riskikäyttäytymisharrastus ja se on viikottainen zumbatunti, jolla käy kymmenkunta muutakin ihmistä. Siellä on tullut mieleen eräs asia, josta THL:n pitäisi tehdä myös suositus. Zumbaajat ovat muodostaneet kaksi puoluetta: tuulettimien käytön kannattajat ja vastustajat. Yhden tunnin alussa meni suorastaan vittuiluksi kun yhdet halusivat laittaa tuulettimet päälle ja toiset - minä etunenässä -vastustivat. Sillä kertaa vastustajat voittivat ja kun kannajat jupisivat että ikävää kun tulee niin kuuma, niin minun oli tietysti pakko lohkaista:"Aijaa, mä kuvittelin että täällä olisi tarkoituskin tulla hiki!" ja ansaitsin sillä yhden kannattajan murhaavan mulkoilun koko tunnin ajaksi.

En ole virologian enkä virtausopin asiantuntija, mutta maalaisjärjellä ajateltuna ei näinä aikoina tunnu hyvältä idealta kierrättää ilmaa tuulettimilla. Jos ilma pysyy huoneessa suht paikoillaan ja vain ilmanVAIHTO on päällä, ei tunnu kovin todennäköiseltä että takanurkan korona-altistaja tartuttaa eturivin ihmiset tai päinvastoin. Mutta jos ilmaa sekoitetaan tuulettimilla, kaikki saanevat yhtäläisen annoksen mahdollisen korona-altistajan uloshengitysilmaa. Minun vankan maallikkomielipiteeni mukaan THL:n pitäisi tehdä suositus, jossa tuulettimien ym ilmaa vaihtamattomien laitteiden käyttö kielletään. Marraskuussa ei kenenkään pitäisi saada lämpöhalvaustakaan ja huoneiden lämpötilaa on tiettävästi mahdollista säätää termostaattien avulla!!!

Minulla on kerrankin oikein kunnon marraskuumelankoliat huipussaan - toisin kuin Instagram-tutkimusryhmälläni. Onneksi tuli kuitenkin ostettua tuo kesämökki, jonka sivurakennuksessa riittää puuhaa koko talveksi. Jo ostaessa havaitsin hajun perusteella, että kahden huoneen yöpymisaitassa on jonkinlaista kosteusongelmaa, mutta se ei ollut mikään kynnyskysymys, koska itse päämökki oli kunnossa. Tiedostimme vain, että jossain vaiheessa täytyy yöpymisaitan rakenteita purkaa ja tutkia tilannetta. Purkamisaikataulu vaan nopeutui kun havaitsimme, että aitan väliseinän olivat vallanneet hevosmuurahaiset. Rakennelma nimettiin Muurahaisfarmiksi, tilattiin netistä muurahaisaiheinen opetustaulu odottamaan Muurahaisfarmin remontin valmistumista ja laitettiin sorkkarauta heilumaan. Yksi päivä viikonlopusta menee "mukavasti" noissa hommissa. Ei ehkä niin mukavaa kuin museossa, teatterissa tai ravintolassa käyminen tai ystävien tapaaminen, mutta voittaa kotona sohvalla istumisen 6-0. 

Muurahaisfarmi kun emme vielä tienneet että se on Muurahaisfarmi

6 kommenttia:

 1. Omalla kohdallani korona-aika on melkeinpä parasta. Olen tykännyt aina olla kotona itsekseni enkä välitä mistään riennoista - en ole koskaan välittänyt. Kauppareissunkin teen aikaisin aamusta heti lähikaupan avattua ovensa.

  Nyt ei edes ole mitään "pakollisia" juhlia lähipiirissäkään eikä kukaan tuppaudu tupaani. Yksinelävälle tämä on mahdollista ja ymmärrän, että perheellisillä asia on toisin.

  Tottakai toivoisin tämän pandemian menevän jo ohitse. Koskaan se ei varmaankaan häviä tai ainakin muuntuu, mutta jospa rokotekin olisi silloin jo saatavilla.

  Terveiset sinne ja mukavaa oloa mökillänne :)
  t: Mummeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en kaipaa niinkään seuraa kuin kulttuuria. Ollaan totuttu käymään aika paljon museoissa, konserteissa, teatterissa ja niitä mä kaipaan. Välillä ois toki kiva nähdä ihmisiäkin - mutta virtuaalinen kommunikaatio ihmisten kanssa riittää mulle kyllä kohtuullisen hyvin.

   Kiva kuulla että ainakin sä viihdyt! Mullekin kyllä etätyö sopii tosi hyvin!

   Poista
 2. Onnea paljon kaikkien hankintojen johdosta! Toivottavasti ne tuovat hurjasti iloa! :)

  Tällaista ei varmaankaan pitäisi sanoa ääneen, mutta itsellä tämä koko koronahomma ei ole aiheuttanut sen kummempia. Kun ei muutoinkaan käydä missään tai tapailla ketään jne. Mulla on myös kaikki työtilat täällä samalla tontilla joka tapauksessa, ja onko yksinyrittäjän elämä joskus muulloinkaan helppoa - no ei.

  Ainoa mikä tulee mieleen, niin syksyltä peruutettiin varmuuden vuoksi mökkiviikko Norjan rajalta. Tuleehan noita, syksyjä, ruskia ja sen sellaisia :)

  Kaikkea mukavuutta sinne Jäärälään, mikä vain on mahdollista ❤️ Ja voimia remppaan - te sitten jaksatte 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla sustakin pitkästä aikaa! :-) Oisinkin kyllä arvannut että sä sanot ettei korona hetkauta sua mihinkään suuntaan :-D Ei meitäkään niin paljon muuten, kuten tuossa jo edelliselle kommentaattorille vastasin, mutta kulttuurivaje on suuri!

   Meille remppaaminen on näköjään harrastus siinä missä jollekulle muulle vaikka golf. Kun ei remontoi omaa kämppäänsä missä pitäisi samaan aikaan asua, niin se on ihan lupsakkaa - vaikka kyllä me välillä räyhätään ja karjutaan joo... ;-)

   Poista
 3. No joo, melko normaalisti eletään noudattaen kyllä rajoituksia. Minä käyn töissä, isäntä on etätöissä ja poika koulussa. Kauppakassit haetaan niin kuin aina ennenkin. Täysi eristäytyminen on tällä hetkellä meille mahdotonta. Omat ja isännän harrastukset on jäissä, mutta poika on saanut toistaiseksi käydä säbässä, tanssi- ja soittotunneilla. Harrastusten merkitys lapselle on nyt suuri, menee helposti muuten pelaamiseksi ja makoiluksi vaikka retkeilyä ja pyöräilyäkin ollaan lisätty. Kevät oli juuri lapselle erittäin pitkä, ei kavereita, ei harrastuksia.
  Itselläni on sellainen olo, että aika tunnollisesti ihmiset kuitenkin koronatesteissä vielä käy. Nimimerkillä kolmesti pojan kanssa ja kahdesti itse käynyt.
  Viime kerralla kyllä viereeni ajoi autolla suomea murtaen puhuva bussikuski, joka kyseli opastusta testipaikalle. Oli kiukkuinen kuin ampiainen,hänelle oli noussut kuume peräpukamaoperaation vuoksi ja nyt joutui sen kuumeen vuoksi koronatestiin! "Yhtä huijausta, suuri bisness!“ Mutta niin vaan tämäkin kiukkuinen mies asettui kiltisti jonoon ja meni testattavaksi 😷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai ne työnsi testitikun bussikuskin peräpäähän kun sieltähän se kuume oli peräisinkin :-D

   Lasten kanssa ei kyllä voi eikä pidäkään elää täysin eristyksissä. Toivotaan että koulut pysyy jatkossakin auki!

   Poista