torstai 3. syyskuuta 2020

Puolta halvempi kesäloma kuin viime vuonna

Olisipa hauska päätyä vastaamaan kyselyyn, jossa selvitetään suomalaisten kesälomabudjettia. Meillä se tosiaan putosi noin puoleen viime vuodesta. Viime vuonna meni 130 000 euroa kun päätettiin viimeisellä lomaviikolla ostaa sijoitusasunto. Tänä vuonna alle puolet siitä kun päätettiin  ostaa "vain"  ulkoporeallas kotiin ja myöhemmin vielä mökki. Noh, suurin osa noista rahoista ei toki varsinaisesti kulunut loman aikana, mutta olen kuullut että monet maksavat lomamatkojakin luotolla jälkikäteen, mutta kaipa ne silti lasketaan mukaan lomabudjettiin. 

En tiedä onko minulla jokin keski-iän kriisi kun tulee tällaisiin tempauksiin ryhdyttyä. Viidenkympin hujakoilla monet miehet ostavat moottoripyörän ja naiset alkavat pukeutua leopardikuosiin. En ole innostunut kummastakaan, mutta muuten tuntuu ilmenevän oudon impulsiivista ja riskihakuista käytöstä. Mökin ostoon meidät kyllä ajoi vaihdevuosihormonien sijaan pari naapuria. Ulvovan koiran tapauksesta olen kertonut ennenkin. Lisäksi iski Disconikkari. Disconikkari on rakennuttanut omakotitalon ja tykkää ulkotöitä tehdessään laittaa jotain typerää jytkettä soimaan bassot täysillä. Hänen reaktionsa siihen, että pyysimme laittamaan bassoja hieman pienemmälle oli hämmentävä. Disconikkari marssi meidän pihalle kuuntelemaan kuinka kovaa hänen poppinsa meille kuuluu - hänen mielestään ei tietenkään ollenkaan - ja ilmoitti meille, että kyllä ihmisellä on oikeus kuunnella musiikkia omalla pihalla ja muistutti vielä sivulauseessa, että hänen vaimonsa on lakimies. En tiedä mikä mies Disconikkari itse on - varsinainen ihmemies kuitenkin. Niin että kun on tällaisten öykkäröivien hullujen ympäröimänä, teki vankasti mieli päästä johonkin hiljaiseen ja rauhalliseen paikkaan pakoon välillä. Huvittavaa on, että vajaan kahden viikon sisään mökkikauppojen varmistumisen jälkeen ilmeni, että ulvovan koiran porukka muuttaa syyskuun alussa pois. No, jos sen sai aikaan ostamalla mökin, niin hyvä homma. 

Sijoitusasunto ostettiin aikoinaan edunvalvonnan alaiselta ihmiseltä, josta emme tiedä mitään muuta kuin nimen ja syntymäajan. Mökki sitten taas ostetaan puoliksi kuolleelta pariskunnalta. Emme näköjään pysty ostamaan mitään hengissä olevilta täysivaltaisilta ihmisiltä. Mökkiä oli myymässä 85-vuotias pariskunta. Mies oli jo etukäteen laatinut valtakirjan tyttärelleen kaupantekoa varten, joten oletimme että hän ei ole fyysisesti kovin hyvässä kunnossa. Mutta silti kuvittelimme, että ei niin huono tuuri voi käydä että mies kuolee ennen kaupantekotilaisuutta. Mutta niinpä hän vain muutama päivä ennen suunniteltua kaupantekoa heitti lusikan nurkkaan. Tämähän tietenkin mutkisti tilannetta, koska ei jakamattoman kuolinpesän kanssa mitään kauppoja voi tehdä. Saipa välittäjäkin sitten tehdä aika lailla töitä palkkionsa eteen, jotta saatiin aikaan ratkaisu, jossa me pääsimme KESÄmökkeilemään ennen perunkirjoituksen valmistumista. 

Mökkiä etsiessä oli muutama kriteeri:

 • enintään tunnin ajomatka
 • ei lähinaapureita (mikä rajaa rantatontit automaattisesti pois)
 • vähintään rengaskaivo
 • sähkö valtakunnanverkosta (aurinkopaneelit eivät riitä)
 • kohtuullinen hinta (ei viime kesäloman budjettia)
Juuri kun olimme valmiita vaipumaan epätoivoon, minä keksin, että on olemassa sellainenkin paikka kuin Somero. Ja siellä meitä sitten odotti kaikki kriteerit täyttävä mökkeröinen. Matka kotoa kestää suht tasan tunnin, lähin naapuri on toinen mökki linnuntietä 200 metrin päässä, vesi tulee porakaivosta keittiöön ja saunaan ja sähkötkin on. Hinnaksi sovittiin 55 000 euroa. Kun en ole koskaan ennen ollut ostamassa mökkiä, niin en osaa sanoa, onko nyt mökkien hinnoissa paljonkin koronalisää. Meillä korona ei vaikuttanut mökin hankintaan, ulvova koira ja Disconikkari sitäkin enemmän. 


Toki tässä kokee ahdistusta oman hiilijalanjälkensä merkittävästä kasvusta. Auto kulkee sentään biokaasulla, joten mökille kulkeminen on periaatteessa päästötöntä. Mutta mökillä kyllä käytetään sähköä. Eihän sitä paljoa mene mutta kuitenkin. Ja vaikka olemme mökillä, kotona haukkaavat sähköä ilmalämpöpumppu, jääkaappi, pakastin ja lämminvesivaraaja kuitenkin tyhjässä kämpässä. 


Ulkoporeallas se vasta sähköä syökin. Nähtäväksi jää kuinka paljon. Toisaalta vetoan siihen, että emme ole koskaan saunoneet kovin innokkaasti kotona, nyt jäänee tähänkin astiset noin viisi vuosittaista saunomiskertaa pois. Ulkoporealtaiden valmistajat eivät yllättäen anna oikein mitään tietoa sähkönkulutuksesta. Joistain nettikeskusteluista löysin ihmisten käytännössä mittaamia lukemia ja ne olivat 1500-2000 kWh/vuosi hujakoilla. Tuo olisi noin 10% lisäys meidän kodin vuotuiseen sähkönkulutukseen. Sellainen hetivalmis kiuas, jota innokkaat saunojat käyttävät, vie vieläkin enemmän. Tosin talvella se auttaa sitten säästämään lämmityskustannuksissa, mutta kesällä taas lisää viilennyskustannuksia. No, ainaskin me ostamme vihreää sähköä. Viherpesua kirjaimellisesti sanoisi joku. 

Tänä koronavuonna ihmiset ovat tosiaan hurahtaneet hankkimaan erilaisia vesialtaita, mökkejä ja koiria. Koiran olemme sentään toistaiseksi ymmärtäneet jättää hankkimatta. Lopuksi vielä uutisia viime vuoden kesäloman hankinnasta: vuokralaisemme on osoittautunut juuri niin erinomaiseksi kuin kuvittelimmekin. Säntillisen vuokranmaksun lisäksi hän jopa lähetti viime viikolla minulle sähköpostia, jossa kertoi kuinka hyvin hän siellä viihtyy ja laittoi kuviakin liitteeksi. Toivottavasti näiden tämänvuotisten hankintojen kanssa kävisin loppujen lopuksi yhtä hyvin! Vielä on vaikea sanoa onko meillä mökkeilijän ja poreilijan sieluja. Tässä vasta kuivaharjoitellaan poreilua - sähkömies tulee huomenna vetämään ja kytkemään sähköt.
6 kommenttia:

 1. Mukavaa, kun kirjoittelit. On teillä meleko kiva mökki.
  Se onkin jännää, että ulvovan koiran tyypit otti hatkat ja disconikkaria palelee kohta eikä jaksa luukuttaa heviä.

  Mukavaa syksyä sinne ja kuivaharjoitelkaahan poreissa 😊
  t: hevimummo Keski-Suomesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos soittaiskin heviä se Disconikkari, mutt ei kun jotain kamalaa 90-luvun teknojympytystä :-( Kiitokset kommentista ja mukavaa syksyä sinnekin! Huomenillalla poreillaan ihan oikeasti:-)

   Poista
 2. No johan nyt, aikamoinen viidenkympin villitys! Itse olen niin yltäpäältä ylityöllistetty, että en ehdi sellaisia villityksiä ajatellakaan. Onnittelut vielä kerran mökistä ja tietysti porealtaasta! Disconikkari vaikenee ehkä talveksi!? Vai pitääkö hän discot soimassa myös lumitöitä tehdessä? Ja onnittelut hyvästä vuokralaisesta! Kaikenlaisia kauhutarinoita erilaisista vuokralaisista olen kuullut, joten pitäkää tästä hyvää huolta.
  Nyt onkin hieno viikonloppu tulossa, sopii mökkeilyy tai poreiluun ihan kuinka vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, toivottavasti Disconikkarilla ei ole kaiutinta integroitu lumikolaan :-D
   Kiitokset onnitteluista! Ja joo, yritämme pitää vuokralaisen. Ainoa pelko on se, että hän löytää poikaystävän ja tarvitsee sitten jonkin ajan kuluttua isomman asunnon. Kuinkahan saisi hänen kaikki orastavat miessuhteensa sabotoitua... ;-)

   Poista
 3. No kylläpäs teillä tapahtuu melkoisia käänteitä teette,
  No kuitenkin nauttikaa mökkeilystä, vielä on suht hyvät ilmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin viime viikko kesälomalla ja kyllä tosiaan oli hyvät mökkeilyilmat! Ei me kyllä yötä oltu siellä enää, mutta tehtiin peräti neljä päiväreissua.

   Poista