tiistai 22. lokakuuta 2019

Nyt alkaa tapahtua (osa 6/N)

Nyt alkaa tapahtua kämpillä jotain jonkun muunkin kuin meidän toimesta. Putouksesta karannut omille jutuilleen hekotteleva remonttireiskamme on aloittanut hommat. Hyvä niin, koska itsellä onkin havaittavissa pientä hyytymistä sikäli, että ei meinaa jaksaa raksalla heilumisen lisäksi enää löytää energiaa päivitysten kirjoittamiseen. Tai siivoamiseen tai pihan syyshommiin kotona. Hooh.


On kuitenkin mukava kun oppii jotain uutta. Nyt olemme oppineet miten ns. kasettikylppäri remontoidaan. Tämä 70-luvulla suosittu kylppäri on siis kokonaisena kimpaleena paikoilleen asennettu metallilaatikko. Oikein mukava siitä, että se on erittäin vesitiivis paitsi ehkä lattiakaivon seudulta. Ei niin mukava esteettisessä mielessä ja remontoitavuusmielessä. Tai miten sen nyt ottaa. Koko metallilaatikon voi tietenkin purkaa pois, mutta sitten ei jää jäljelle yhtikäs minkäänlaista seinää tai kattoa, ne pitäisi sitten rakentaa kokonaan uusiksi. Joten normaali menetelmä on vain rei'ittää seinät (jottei synny kahden vesieristeen välistä loukkoa) ja tempaista siihen uudet levyt, laastit ja laatat päälle. Kylppärihän tietenkin tässä operaatiossa hieman kutistuu, kuulemma kolmisen senttiä suuntaansa. Kyllä sinne varmaan mahtuu kylppäri- ja vessa-asioita hoitamaan sen jälkeenkin.


Remonttireiska ja putkimies hommaavat muut kamppeet, me hommaamme laatat ja saumausaineet. Tai siis hommasimme jo ja reisissä tuntuu. Tai siis isännän reisissä tuntuu - minä en jaksanut kanniskella about 20 kilon seinälaattalaatikkoa kuin tasamaalla, ei puhettakaan että olisin saanut sitä kiikutettua rappusia ylös edes yhtä kerrosväliä. Pieni ja sinnikäs ukkoni kiikutti 13 kappaletta noita laattalaatikoita kolme rappusväliä ylös ihan putkeen. Luulen että olisi saattanut jäädä monelta isommalta ukolta tekemättä yrityksen päättyessä joko reisikramppiin tai sydänkohtaukseen.


Omien valkoisen saumalaastikokemusten perusteella halusin ehdottomasti, että saumalaasti on harmaata. Valkoisessa tai muuten vaalessa laastissa näkyy kaikenlainen kökkö hyvin äkkiä ja tuskin kukaan vuokralainen on sen innokkaampi laattasaumojen kuuraaja kuin minäkään. Tästä päästiin siihen, että laattojenkin on oltava harmaita, koska en tykkää valkoisista laatoista tummien saumojen kanssa. K-Raudasta löytyikin iloksemme juuri passelin harmaita seinälaattoja passeliin hintaan - 7e/neliö! Lisäksi löytyi avuliasta henkilökuntaa, johon vanhan ajan rautakauppameiningin kokenut ei vaan tahdo tottua. Ensin yksi myyjä auttoi avian pyytämättä nostelemaan laatat kärryyn. Sitten toinen myyjä hoiti homman niin, että pääsimme lastaamaan auton sateelta suojassa noutopisteellä emmekä joutuneet lykkäämään laattakärryä kaatosateessa pitkin parkkipaikkaa. Sillä välin kun me siirsimme autot noutopisteelle, avulias myyjä lykkäsi yli 250 kilon kärryn kaupan halki ja auttoi vielä nostelemaan laatikot autoon. Nuoremman polven mielestä tämä on varmasti ihan normaalia palvelua, mutta ennen muinoin rautakaupan myyjät vain lymyilivät piilossa asiakkailta ja jos sattui jonkun myyjän käsiinsä saamaan, sai vastaukseksi vain murahduksia ja ei puhettakaan, että olisivat auttaneet jotain ostoksia nostelemaan! Vanhan Jääränkin on myönnettävä, että joissain asioissa maailma on muuttunut parempaan suuntaan.
Kylppärin purkaminen toi kaaoksen keittiöön. Eikös vuonna pyykkilauta ja lypsyjakkara kylvetty keittiössä - siis muualla kuin Suomessa, jossa peseytyminen hoidettiin tietenkin saunassa? Amme painaa varmaankin sata kiloa! Kyllä ei liiku rappuja alas Jääräpariskunnan voimin eikä edes vaikka saisimme Kummipoika Seniorin avuksi. Päätimme siis tilata muuttofirman viemään kylppärin ja keittiön purkujätteen pois. Maksaahan se jonkin verran, mutta mitäpä sitä ei ihminen olisi valmis maksamaan välttääkseen tyrän tai välilevyn pullistuman.
Jaa, meinasi unohtua kertoa, että makkarissa ja olkkarissa on nyt sitten laminaatit lattiassa. Sudenselkä (Wolfsback Oak) on väri nimeltään ja siitä saikin väännettyä susiaiheista sanaleikkiä kerrakseen. Ei tullut juuri hukkapaloja eikä todellakaan sutta ja sekundaa!


Ilman mitään kuvaeditoriakin saa aikaan ennen/jälkeen-kuvan kun kuvaa oikeasta kulmasta oikeaan aikaan.2 kommenttia:

 1. Onnea kylppäriremontin pariin! Meillä on meneillään taloyhtiön julkisivusaumaus täällä Helsingissä ja sen jälkeen olisi myös aikeissa laittaa kylppäri ja vessa uuteen uskoon. Innolla odottelen, että pääsemme purkutöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan, kylppäriremontti meni kyllä loppujen lopuksi ihan hyvin vaikka remonttireiska oli melko omalaatuinen persoona eikä aivan kaikkein siisteintä jälkeä tekevä.

   Onnea ja intoa myös teidän remontteihin! :-)

   Poista