perjantai 14. kesäkuuta 2019

Wannabe sisustusbloggaaja

Vanha Jäärä on nyt saavuttanut sen, mistä kaikki sisustusbloggaajat haaveilevat: päässyt esittelemään kotiaan lehteen. Ei nyt ihan sisustuslehteen kuitenkaan, vaan Espoon-Kauniaisten-Kirkkonummen paikallislehteen Länsiväylään. No, jostainhan se on aloitettava. Kohta täällä roikkuu makrameet seinillä ja sohvalla poseeraa chihuahua taikka pari kymmenien sohvatyynyjen keskellä ja blogissa on kerrallaan kymmenen kuvaa samasta kukkamaljakosta vähän eri vinkkelistä. Hah. Ei pelkoa, ei tule tapahtumaan.


Tämä omituisten sattumusten sarja meni kuitenkin niin, että jo helmikuun loppupuolella ystäväni A oli huomannut Länsiväylästä ilmoituksen, että he etsivät persoonallisia koteja ja pihoja esiteltäväksi juttusarjaansa. A vinkkasi minulle tiukkaan sävyyn, että minun pitäisi ilmiantaa itseni ja kotini Länsiväylälle. Juuri silloin meillä oli kuitenkin iskenyt joku hullu huonekaluroudari ja kotimme ei ollut todellakaan esittelykunnossa. Kuukautta myöhemmin huonekalut olivat kuitenkin asettuneet paikoilleen ja lähestyin Länsiväylää seuraavalla sähköpostilla:

"Ystäväni vinkkasi voimallisesti, että minun pitäisi tarjota sinulle kotiani esiteltäväksi Länsiväylässä. Muut ystävät kannustivat, joten tässä sitä ollaan, vaikka itse suhtaudun kotiimme arkisena "kun itte tekee, saa semmosen kun tulee" -filosofian edustajana.

Kotimme - siis minun ja mieheni - on 100 neliöinen omakotitalo Nöykkiössä. Sitä on nyt reilut 8 vuotta asuttu, remontoitu ja sisustettu. Sisustus kai se tässä on se vitsi, talo on ihan normaali pakettitalo 90-luvulta. Minulle kierrätys on tärkeä asia ja ankaran jätteiden lajittelun lisäksi teen myös vanhoista materiaaleista kaikenlaista. Vanhoista farkuista syntyy vaikkapa kasseja, pannulappuja ja sisustustyynyjä. Pullonkorkeista, kävyistä ja lusikoista koristeita. Lp-levyistä kulhoja. Pihalta löytyneet sulat kelpaavat tauluiksi. Oheisessa hyvin heikkolaatuisessa kuvakavalkadissa joitakin esimerkkejä.

Viherkasveja on myös runsaasti vaikka naureskelenkin ihmisille, joiden mukaan viherkasvit ovat nyt trendikkäitä. Viherkasvit ovat olleet minulle yhtä olennainen osa kotia kuin sohva jo 80-luvulta lähtien, jolloin teininä aloin pelastaa äitini lähes tappamia kasveja omaan huoneeseeni. Olen kuitenkin vain sisäviherpeukalo, pihakasvien hoito ei minulta suju. Siksi olemme hyvin onnellisia kun olemme löytäneet suurimmalta osin luonnontilassa olevan tontin. On hiilinielua omasta takaa kymmenien kuusien ja mäntyjen muodossa ja hyvänä vuonna piha antaa viisikin litraa mustikkaa.

Kodissamme lienee sitä, mitä sisustustoimittajat kutsuvat kerroksellisuudeksi. On perintötavaraa 1800-luvulta, tiikkihuonekaluja 60-luvulta, Ikeaa 90-luvulta tähän päivään ja joitakin viimeisimpiä design-kotkotuksia sulassa sovussa. Minä sisustan ensisijaisesti käytännöllisyys etunojassa, mutta harkitsen huolellisesti myös ulkonäköä. Saatan harkita vuosia ennen kuin ostan jotain, en koskaan osta mitään hetken mielijohteesta. Sisustustamme ei kuitenkaan voi kutsua tarkkaan harkituksi, vaan se on kokoelma sitä, mitä sattuu olemaan. Olen sitä mieltä, että nettikirppareissa ja Kierrätyskeskuksessa on myös huono puoli: ne tekevät tavaran jatkuvan vaihtamisen vähän liian helpoksi.

Näin meillä. Jos tämä herätti kiinnostusta, ota yhteyttä."Tämähän herätti sen verran kiinnostusta, että eräänä toukokuisena perjantaina meille saapui oikein mukava toimittaja-kuvaaja-kaksikko. He kovasti kehuivat kaikkia sisustusratkaisuja - ammatin puolesta epäilemättä. Olisipa aika tylyä tulla tekemään juttua jonkun kodista ja jupista:"Jaa vai tämmönen. Okei. Hmmm...no, yritetään nyt jotain kuvia tästä saada, jos sais jotenkin rajattua kaikkein rumimmat jutut pois..."


Jos joku jaksoi lukea tuon sähköpostin ja jaksaa vielä lukea koko Länsiväylän artikkelinkin, niin havaitsee, että juttu ei ole pelkästään ensimmäinen lehtijuttu, jossa minä esiinnyn. Se on myös ensimmäinen lehtijuttu, jonka minä olen (suurimmalta osin) kirjoittanut. Toimittaja on ansiokkaasti hallinnut ammatissaan epäilemättä keskeisen copy-paste-menetelmän käytön.

Eniten toimittaja-kuvaaja-kaksikko muuten innostui Vege Jäärältä saamastani äitienpäiväkukasta, joka on kyllä todella söpö ja kuvaa myös kukan saajaa aika kattavasti: herttainen ja pyöreä, mutta myös kiihkeä ja piikikäs. Tyttärestä sisustusaskartelijan polvi paranee.


9 kommenttia:

 1. Tunnistin kotisi Länsiväylästä kuvissa olleesta takastanne. Olit ansoituneesti esitellyt takkaprojektin blogissasi ja se oli jäänyt mieleeni :) Oli kyllä näköjään suoraan kirjoittamaasi tekstiä laitettu lehteen, hyvin siis kirjoitettu.

  VastaaPoista
 2. Olipa tosi mielenkiintoista lukea.Luin kaksi uudempaa lehteä.
  Meillekin tulee ns. paikallinen lehti, sekä Ilkka.
  Oot sä taitava kun kaikkea värkkäilet ja viitsit.
  Hyvä kirjoitus.

  VastaaPoista
 3. Olipa tosi kiva juttu kodistanne ja sisustusfilosofiastasi, joka jo blogistakin on välittynyt. Kiva, kun linkkasit jutun tähän. Itsekin, kun olen pari kertaa suostunut taivutteluiden tuloksena avaamaan kakkoskotiamme jollekin lehdelle, olen aina tosi pitkään miettinyt noita motiiveita, että miksi sen tekisin. Luulen, että motiiveja on tosi monenlaisia. Oman kodin esittely lehdessä - vaikka sitä itse esittelee jo blogissa - on loppujen lopuksi kuitenkin tuntunut jollain tavalla vieraalta ja epämiellyttävältäkin ja koen nimenomaan taipuneeni suostuttelun seurauksena. Eli vaikka itsekin olen ainakin osittain sisustusbloggaaja, en taida enää tulevaisuudessa moiseen ryhtyä. Joku semmoinen tunne on tullut, että avaan omaa yksityistä aluettani liikaa. Taannoin minut sai taipumaan hyvät ammattikuvaajan ottamat kuvat, kun paikkamme vielä oikeasti oli tosi keskeneräinen ja viime kerralla, kun kirjoitin jutun itse, houkutteli enemmän se kirjoittaminen kunnostamisesta. Taidan jättää tämän alueen tästedes muille, koska muiden juttuja on kiva lukea!! Taidat olla asian suhteen paremmin sinut itsesi kanssa kuin meikäläinen - ihailen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä kyllä sinut ollut/ole lehtijutun tekemisen kanssa. Etukäteen iski jossain vaiheessa sellainen tyhmyyden tunne, että miksi ihmeessä mä rupean tähän ja jälkikäteen kertakaikkiaan hävetti, kun ihmiset kertoi bonganneensa meidän kodin lehdestä. Tuntui melkein siltä kuin oisin Big Brotheriin osallistunut :-D Eipä taida olla pelkoa, että tulisi enempää juttuja ulos mistään tuutista ;-)

   Poista
  2. Tavallaan lohdullista kuulla, että samat fiilikset. Puit ihan meikäläisenkin tuntemukset sanoiksi: tyhmyyden tunne (ei ehkä niin paljon siitä itse kirjoitetusta, mutta muista), että miksi ihmeessä tähän lähdin. Hyvin kuvattu. Eiköhän tämä lehtiyhteistyö ollut sitten tässä :D

   Poista
 4. Kävinkin lukemassa jutun jo nettilehdestä heti kun vinkkasit tästä instassa.
  Ehkäpä meillä bloggaajilla kuitenkin jokin kutkuttaa siinä, että julkisesti esittelee asioita - kotia, pihaa, virityksiä, mitä se sitten onkin. Itselläni houkuttimena siihen, että lehtien palstoille lopulta suostuin, oli valokuvat. Halusin nähdä ammattikuvaajan työssään ja nähdä valmiit kuvat. Olikin ihan mielenkiintoista ja antoisaa, joten kai se sitten loppupeleissä kannatti.
  Luin jutun teistä mielenkiinnolla ja olisin kyllä ilman vinkkejäkin tunnistanut teikäläisen ja teikäläisen huushollin. Hyvä juttu oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon juttuun mahtui harmillisen vähän valokuvia, niitä otettiin todella monesta vinkkelistä ja kuvatekstit kirjoitettiin varmuuden vuoksi 5 tai 6 kuvaan, mutta kaksi sitten vain mahtui juttuun.

   Kyllähän mä ihan mielelläni joo esittelisin virityksiäni julkisuudessa, mutta anonyyminä ja ilman oman naaman kuvia lehdessä kiitos :-D Niitä virityksiähän mä haluan esitellä enkä itseäni, mutta tuohon konseptiin valitettavasti kuului myös asukkaiden esittely.

   Poista