torstai 19. heinäkuuta 2018

Viilentämisen vaarallisuudesta

Nyt taitaa vihdoin olla tullut aika julkaista tämä melkein neljä vuotta sitten valmistelemani ja kunnollista hellekautta odottelemaan jäänyt juttu ilmalämpöpumpun viilennyskäytön vaarallisuudesta. Jutun kuvituksena hyötykasveja mukaanlukien yksi iso vihannes.

Tosiaan hupaisaa on, että mediassa suorastaan demonisoidaan ilmalämpöpumpun (eli ilpon eli pulmalämpöimpun) käyttöä viilentämiseen. Kaikki talvella säästynyt energia kuulemma haaskataan viilennystä käyttämällä ja talon rakenteet kostuvat ja homehtuvat kun sisällä on viileämpää kuin ulkona. "HAH!" sanoo tähän Vanha Jäärä ja etenkin Mr Vanha Jäärä, jolla on numeerista dataa ilpon käyttämästä ja säästämästä sähköstä.Jos viilennystä pitää päällä 24/7 useita viikkoja, niin varmasti haaskataan talvella säästynyt energia. Mutta ilmastonmuutos ei ole mennyt vielä ihan niin pahaksi, että Suomessa kesän keskilämpötila huitelisi +30:n korvilla ja tarvittaisiin jatkuvaa viilennystä. Tosin aika lähellä tätä aletaan näinä päivinä olla...mutta silti riittää että pumpulla viilentää muutaman tunnin vuorokaudessa. Se ei koko talven säästöjä todellakaan syö. Ja kun illalla ulkolämpötila laskee sisälämpötilan alapuolelle, niin sitten saa kerrankin avata ne ikkunat ja laittaa poistoilmanvaihdon (jos sellainen on) isommalle ja tuulettaa sydämensä kyllyydestä. Viime yönä meidän talo viileni ihan mukavasti yhdellä tuuletusikkunalla ja huippuimurin 3/4 asetuksella. Silloin harvoin kun näissä säissä jaksaa ulkona käpötellä, ihmettelee, että täytyy olla todella kuuma monissa asunnoissa kun niitä kannattaa tuulettaa päiväsaikaan läpivedolla ulkoilman ollessa kolmenkympin hujakoilla. 


 Mitä taas viilentämisestä toimittajien mukaan seuraavaan homeongelmaan tulee niin en ole aineen olomuotomuutosten asiantuntija, mutta käsittääkseni lämpötilaeron pitää olla selkeästi enemmän kuin 5 astetta, jotta kosteus alkaa tiivistyä eri lämpöisten rakenteiden rajapintaan. Jos ulkona on +30 ja sisällä pitää lämpötilan +25:ssä, niin ei taatusti tule mitään kosteusongelmaa. Eivät muuten nuo aineen olomuotomuutosten asiantuntijat ole mitään Suomen kielen asiantuntijoita. Miksi ihmeessä muutos kiinteästä kaasuksi on hienostuneen ulkomaalaisittain sublimoitumista, mutta vastakkaisen suuntainen muutos härmistymistä? Jälkimmäinen kuulostaa pikemminkin poliittiselta termiltä vtr. suomettuminen, mutta Suomea vastaakin Härmä.Tänä vuonna ei olla käyty asuntomessuilla eikä käydä, mutta muutamien aikaisempien vuosien messutaloissa ollaan kiinnitetty huomiota viilennyslaitteiden puuttumiseen. Talot ovat uusia ja hienoja ja muuten niissä on varustetta jos jonkinlaista asennettu pennosia säästämättä, mutta yhteen vaivaiseen ilmalämpöpumppuun ei ole ollut varaa. Kesä tulee melkein joka vuosi (viime vuosi jäi ainakin Espoossa tosin väliin), niin eikö kannattaisi hiukan rahaa laittaa sen haittapuolien torjumiseen? Mutta ilmeisesti tässä(kin) asiassa pätee "kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat" -periaate.  On jotenkin sosiaalisesti hyväksytympää hehkuttaa somessa ja muualla, kuinka on niin kovin vaikea nukkua näillä säillä kun on niin kuuma kuin hehkuttaa, että onpa mukava tulla ulkoa sisään ilmastoituun kotiinsa.


Kuten huomaatte, tässä asiassa Vanha Jäärä ei suostu ottamaan mitään ilmastonmuutospaineita. Toiset käyttävät sähköä saunan lämmittämiseen, meillä sitä käytetään päinvastaiseen tarkoitukseen ja saunotaan korkeitaan kerran kuukaudessa. Näillä keleillä ei todellakaan ollenkaan.

Koittakaahan selvitä helteistä!


6 kommenttia:

 1. En kruunua kaipaa, lippalakki on piisannut jo 55 vuotta, piisannee edelleen.

  Kyllä minä viilennän taloa jäähdytyslaitteella, joka hankin kolme kertaa tehokkaamman kuin myyjä suositteli. Ensinnäkin, se kestää kauemmin, kun sitä ei täydy kokoajan huudattaa täysillä ja viilentää tällassilla helteillä talon 1½ tunnissa. Päivällä kerran ja ennen nukkumaanmenoa viilennän toisen kerran.

  Muistathan että meillä herätään aikasin ja mennään nukkumaan aikaisin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just så! Meillä oli entisessä kämpässä semmonen siirrettävä ilmastointilaite, joka oli kans tehokas, puhalsi kuin suoraan Etelänavalta. Ei tartte tosiaan koko päivää huudattaa kun on tarpeeksi tehokkaat vehkeet :-) Mutta et sä kruunua saakaan kun kerran viilennyslaitetta käytät ;-)

   Poista
 2. Täällä on selvitty. Laitamme kaikki kaihtimet kiinni sekä ikkunat. Kun lämpötila laskee ulkona illalla, kaikki räppänät auki ja ristituuletus ennen nukkumaan menoa.
  Hyvin olemme pärjänneet näillä konsteilla.

  VastaaPoista
 3. Te onnelliset, kun omaatte ilmalämpöpumpun! Antakaa jurnuttaa vaan! Radiosta kuulin tällä viikolla, että hellepäivien suhteen ollaan vasta keskiarvokesässä, joten ei varmaan hätää pumpun (tai kustannusten) ylikuumenemisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hellepäiviä ja on hellepäiviä... harvemmin on tällaisia about 30-asteen hellepäiviä viikkoa putkeen. Eikä oo näkynyt niitä luvattuja ukkosiakaan vaikka eilen aamupäivällä sentään vähän sateli. Joten pumppu saa posottaa!

   Poista