torstai 5. toukokuuta 2016

Pessimistin matkaopas


Jotkut elämästä vieraantuneet tai muuten ihmisen psyykeä ymmärtämättömät psykologit väittävät, että optimistinen ajattelu on ihmiselle hyväksi. Pessimistisistä ajatuksista taas tulee itseään toteuttavia ennustuksia. Höpsis sanoo Vanha Jäärä. Pessimisti ei pety. Jos maalailee mieleensä aina pahimmat mahdolliset kauhuskenaariot, asiat harvoin menevät kuitenkaan ihan niin päin hemmettiä. Hitusenkin kuviteltua katastrofia parempi todellisuus saa pessimistin ilahtumaan, että mukavastihan tämä menee.

Tästä on suorastaan koulukirjaesimerkki vuodelta 2010 kun anoppini tahtoi lähteä 60-vuotispäivänsä kunniaksi etelään. Appiukko ei halunnut lähteä, mutta seurasi tietenkin mukana kun papin edessä tuli aikoinaan sanottua "tahdon". Appivanhemmat olivat tätä ennen käyneet kerran jossain Teneriffalla, muuten heidän matkailunsa rajoittuu lähinnä Lappiin. Eli anopin odotukset olivat tapissaan. Appiukon eivät. Niinhän siinä sitten kävi, että mikään ei ollut aivan niin ruusuista kuin mitä anoppi oli kuvitellut. Appiukolla sen sijaan ilme kirkastui päivä päivältä - eihän tämä niin kamalaa olekaan. Anoppi löysi jotain moitittavaa kaikesta, appiukko vain hymyili tyytyväisenä.


Näin pessimisti - kuten Vanha Jäärä ja appiukkonsa - ajattelee matkalle lähtiessään. Jos kaikki kuvitelmat eivät toteudu aivan täysimääräisinä, lomaa voidaan pitää onnistuneena.

 • Rauhalliseksi ja perheystävälliseksi mainostetun hotellin naapuriin on juuri avattu ulkoilmadisco.
 • Hotellihuoneen lattiat ovat kylmät, jalat ovat umpijäässä ja vetää suonta.
 • Kaikissa naapurihuoneissa asuu yöllistä huonekalujen siirtelyä harrastavaa porukkaa.
 • Suihkussa käyminen on kuin yrittäisi peseytyä tihkusateessa. Lisäksi veden lämpötilaa on mahdoton säätää. 
 • Paikallisten sähköasentajien ammattitaidon ansiosta kylpyhuoneessa voi yksinkertaisesti kuolla.

 • Suolisto järkyttyy vieraasta bakteerikannasta ja tulee ripuli. Tai ummetus. Tai ensin ripuli ja sitten ummetus. Tai päinvastoin.
 • Se ainoa erinomainen ruokaravintola löytyy viimeisenä iltana.
 • Suomessa on samaan aikaan kesän ainoa lämmin ja aurinkoinen viikko ja matkakohteessa sataa pääasiassa vettä (no, hyvä jos ei lunta).

 • Rannalla ei ole mukavaa edellisestä syystä. Lisäksi hiekka on liian kuumaa kävellä ja sitä tunkee joka paikkaan. Merivesi on liian suolaista ja kylmää. (Nämä ovat kyllä ihan faktoja eivätkä pessimistin kuvitelmia)

 • Jos aurinko vastoin kaikkia odotuksia paistaa, nahka palaa oitis ja loppuloma on vietettävä aurinkoa vältellen.
 • Ostosmahdollisuudet rajoittuvat ylihinnoiteltuun turistikrääsään.
 • Olut on kallista ja lämmintä.

 • Matkaseurue murjottaa, kiukuttelee ja tappelee.

Lauantaiaamuna siis Jääräperhe Vege Jäärä mukaan lukien suunnistavat viikoksi Mallorcalle tappelemaan ja palelemaan. Nauttikaahan te sovusta ja auringosta täällä Suomessa!8 kommenttia:

 1. Hih, loistoasenne! :D Mikähän siinäkin muuten on, että jengi tosiaan siirtelee huonekaluja öisin? Siihen ilmiöön törmää _aina. Tai en mä ainakaan ole muuta selitystä keksinyt, kuin että taas siellä joku raahaa kalusteita. Argh.

  Olipa hyviä uutisia edellisessä postauksessa, onnea paljon!! (mulla on jäänyt blogien luku muun tohinan alle, penteles ja perskeles..) Ja erittäin hyvää matkaa ja lomaa! Pakkohan noista kohdista on edes jonkun jäädä uupumaan :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ja kiitos! On niin hektistä siellä Pohjois-Karjalassa ettei kerkiä blogeja kommentoida ;-)

  VastaaPoista
 3. No hemmetti joo. Kaikenlaista rojektia on pukannut taustalla niin että on meinannut yöunetkin mennä "surinaan". Vaan ensi yöksi mennäänkin telttaan, hah! Eiköhän taivasalla kiireet ja surinat unohdu :)

  VastaaPoista
 4. Onpas teillä mukava matka tiedossa! Suonenveto kylmällä lattialla ei kyllä ole niin mukavaa, mutta muuten.
  Noteerasin myös teidän hyvät uutiset edellisestä postauksesta. En myöskään ole ehtinyt juuri blogielämää viettämään, ihan on tarvinnut livenä hoidella kaikenlaisia hommia. Ihana kevät ei ole kuitenkaan jäänyt huomaamatta. Voipi jopa olla että ensi viikolla on tosiaan kesän ainoa helleviikko Suomessa :)
  Mukavaa matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Mallorcalla satoi melkein koko lauantain, hooh! Ja oli yks juttu mitä en ees muistanu listata: Kimppapeitto parisängyssä, aarrrgghhh!

   Poista