sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kuinkas sitten kävikään....

...eli pessimistin kotiinpaluu. Eilen aamulla paluumatkan alkaessa koko porukka oli kyllä sillä mielellä, että koskaan ei enää lähdetä mihinkään. Pessimistin viime viikolla luettelema lista ei toteutunut kovinkaan monilta osin, vaan löytyi aivan uusia "haasteita". Matkalta ei puuttunut juuri mitään. Oli venähtänyt nilkka, flunssa ja ruokamyrkytys. Onneksi nämä vaivat jakautuivat tasan seurueemme jäsenten kesken. Viimeisen yön ruokamyrkytys oli kyllä jännittävin: selviääkö Vege Jäärä aamuksi matkustuskuntoon? Onneksi kyseessä oli ns. yhden yrjön myrkytys ja pääsimme aamulla kotimatkalle. Tosin tietenkin aivan helvetin väsyneinä - siksi "emme enää koskaan lähde mihinkään" -olotila.


No, pessimistin matkaoppaaseen palataksemme: Suomessahan oli samaan aikaan sangen kauniit ilmat. Ehkä kesän ainoa aurinkoinen viikko - se jää nähtäväksi. Mallorcalla ei sentään koko aikaa satanut, mutta ei hirveästi paistanutkaan. Saaren pohjoisrannikolla tuli perjantaina isoja rakeitakin, onneksi emme sattuneet paikalle.

Kylpyhuoneen suihku oli siedettävä, mutta Vege Jäärällä olisi kysymys rakennusalan asiantuntijoille: Mitä kertoo kylpyhuoneen ilmanvaihdosta se, että sinne ilmaantuu suihkun jälkeen sumua?

Ensimmäinen listan ulkopuolinen koitos kohtasi meitä ensimmäisenä iltana kun aloimme repiä päiväpeittoa sängystä. Tämän koitoksen olen kohdannut ennenkin, en vain muistanut sitä pessimistin matkaopasta laatiessani. Tuplapeitto. Aaarrgh! Kertokaapa sellaista käyttävät pariskunnat, että kuinka se oikein onnistuu. Meiltä se ei onnistu, joten kävimme onnistuneen yksipuolisen kirjeenvaihdon siivoajan kanssa. Koska nettikääntäjät eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, mitä lakana on espanjaksi, turvauduimme myös kuvaan. Hyvin toimi.


Rannalla ei koko reissun aikana käyty, ei myöskään uima-altaalla. Rannalla ei tarjennut edes kovin moni kylmänsietokyvystään kuuluisa englantilainen. Oma kattoterassi porealtaineen oli oikein hyvä investointi.

Rannan sijaan kävimme monissa muissa paikoissa. Käyminen vaan mutkistui pahasti heti toisena matkapäivänä kun matkalla lounaalle minä kompuroin jalkakäytävällä ja venäytin sen ainoan terveen nilkkani. Siinä vaiheessa tuli kyllä itku ja myöhemmin toinenkin. Ja kolmas. Että voi ihmisellä käydä niin perhanan huono tuuri nilkkojensa kanssa. Mr Vanha Jäärä kipaisi hakemassa jäitä ja ideaalisidettä ja niiden avulla nilkka saatiin jonkinlaiseen toimintakuntoon.


Mahtava vuokra-automme kiidätti meitä kuitenkin uskollisesti nähtävyyksiin ja ostoksille. Koska en todellakaan voinut keskittyä mihinkään kävelylenkkeilyyn, keskityin ylenpalttiseen shoppailuun Palma de Mallorcan keskustassa. Vinkki muille keski-ikäisille pulleanpuoleisille täti-ihmisille: C&A on ihan paras vaatekauppa. Halpa, mutta laadukas ja kokoja löytyy leveämmänkin ahterin peitteeksi. Perjantaina toimin myös turistioppaana ja opastin yhden brittipariskunnan C&A:han kun näkivät minun marssivan (tai nilkuttavan) ohi C&A:n kassi heiluen.

Loppuviikosta havaitsin yks kaks toisen matkakumppanini alkaneen muistuttaa huolestuttavasti Jyrki Kataista äänensä puolesta. Mr Vanhaan Jäärään iski flunssa ja ääni mataloitui pari oktaavia. Onneksi ei kovin paha tauti, buranaa vaan poskeen ja matka jatkui Kataiselta kuulostaen. Tällaisia lepopisteitä olisi toki saanut olla flunssaiselle ja väsyneelle aviomiehelle enemmänkin.


"Mua ei sais päästää Disney Storeen ilman aikuisen valvontaa!" viestitti Vege Jäärä puolestaan kavereilleen. "Mutt sähän olit aikuisen valvonnassa!" sanoin minä. "Aika onnettoman valvojan!" sanoi hän. Juu, kyllä me molemmat riehaannuimme aivan tyystin prinsessamekko-osastolla. Vege Jäärä osti synttärilahjat kummitytölleen ja tämän isosiskolle. Onneksi näitä ei ole aikuisten koossa...


Vege Jäärälle oli myös ihan omaa viihdettä hotellin baarissa.


Paikallinen kissa tietenkin pakoili kaikkia lapsia ja jostain syystä suorastaan haki turvaa Vege Jäärästä. Sikäli kissa valitsi kaverinsa huonosti, että kasvissyöjän lautaselta on aika turha odottaa saavansa kissalle maistuvia makupaloja...

Mallorcalla on muitakin Suomesta puuttuvia asioita kuin C&A ja Disney Store. Ainakin tippukiviluolia ja Palma Aquarium, jossa on muhkeita koralleja. Oli siellä tietysti kalojakin, mutta kaloja nyt on nähty ennenkin, tällaisia koralleja emme olleet nähneet.
Tässä kohtaa täytyy kehua Nokia-kännykkäni kameraa, Vege Jäärän Samsungilla ei tehnyt tippukiviluolassa yhtikäs mitään. Ja hei, ei edes yhtään koirankakkaa tai turistia ole eksynyt kuvan reunalle!

Onhan Palmassa myös komea katedraali, joka on niin hillittömän suuri, että sitä on vaikea hahmottaa ja valokuvata lähietäisyydeltä.


Vege Jäärän ruokavalion takia söimme aika paljon itämaisissa ravintoloissa, joissa on huomattavasti parempi kasvisruokatarjonta kuin keskiverto turistirysässä. Vege Jäärän ruokavaliossa on yksi outo poikkeus: sushi. On se nyt kumma, että ainoa liha jota syö, syödään raakana. Minä taas en syö raakaa kalaa enkä myöskään kylmää riisiä ja valitsin sushi-ravintolan listalta ainoan annoksen, joka vaikutti täyttävän minun ravitsemusvaatimukseni.


Oli kyllä kiistatta kummallisin annos, mitä olen koskaan syönyt. En aivan välttämättä halua sellaista enää koskaan.

En edelleenkään edes yhden kotona hyvin nukutun yön jälkeen koe kovin suurta halua matkustaa enää koskaan mihinkään, mutta olihan tuo reissu kuitenkin ihan mukava muutamista vastoinkäymisistä huolimatta. Sain sitäpaitsi ostettua vaatteet ja kengät Vege Jäärän ylioppilasjuhliin. Kohta Vege Jäärä muuttuu abista ylioppilaaksi eikä enää tarvitse tämän liikkeen palveluita:6 kommenttia:

 1. Auts, olipa vastoinkäymisiä, mutta onneksi selvisitte niistä ja matkan tehtävä tuli täytettyä: ihana tulla kotiin! Jälkikäteen toivottavasti näitä edesottamuksia muistelette ilolla :). P.S. Varmasti kivaa, kun on yo-juhlat tulossa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Borta bra men hemma bäst tosiaankin :-) Nilkka ja ruokamyrkytys eivät vielä juurikaan naurata, mutta tuo Jyrki Kataisen äänellä puhuva mies on kyllä aika huvittava :-) On kivaa kun tulee ylppärijuhlat ja sekä juhlakalulla että äidillään on jo kuteet hankittuna!

   Poista
 2. No pöh, ei ole yllättävät vaivat kivoja, etenkään lomaa pilailemassa. Tai yrittämässä sitä.

  Kivoja paikkoja olette kokeneet. Komeita on korallit ja tippukivet. Ja bileetkin tiedossa - jee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä osannu pessimisti kaikkea ennustaa. No, oishan se tylsää jos kaiken arvaisi etukäteen ;-) Me oltiin joskus reilu 10 vuotta sitten käyty tuossa samassa tippukiviluolassa, mutta ei muistettu, että se oli niin vaikuttava. Kuvat ei kerro koko totuutta vaikka yllättävän hyvä ovatkin.

   Poista
 3. No niin, hyvinhän se meni �� Onneksi olkoon vaatehankinnoista! Se tuntuu joskus olevan kaiken stressin huipentuma - meinaan juhlavaatteiden hankkiminen. Toivottavasti nilkkasi on jo kunnossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatehankinnat ei oo helppoja, niistä sietää tosiaan onnitella. Kiitos! :-) Nilkassa on jotain pientä häikkää vielä...mutta kyllä sillä kävelee.

   Poista