perjantai 8. huhtikuuta 2016

Yippee, it's YT-time!

En ole missään vaiheessa tainnut suoraan kertoa, missä olen töissä. Nyt ainakin arvaaminen käy uutisia seuraaville jo melko helpoksi kun kerron, että tällä viikolla työnantajani ilmoitti aloittavansa YT-neuvottelut 1300 henkilön vähentämiseksi Suomesta. Mentiin siis suoraan yhden pisteen vihjeeseen. En silti sano firman nimeä suoraan.

Taitaa olla suunnilleen kymmenes kerta kun tähän härdelliin tämän työnantajan palkkalistoilla joudun. Ensimmäiset isot irtisanomiset ties kuinka kauan sitten olivat ihan kauhea kokemus. Kellään ei ollut aikaisempaa kokemusta sellaisista. Jotkut olivat toki kuulleet esim. paperikoneiden sulkemisista, mutta IT-alanhan piti vain porskuttaa ja työllistää. Toisin on nyt. IT-ala potkii porukkaa pellolle minkä kerkiää ja joko siirtää töitä Intiaan tai ylikuormittaa jäljelle jääviä länsimaisia työntekijöitä tai mikä pahinta, siirtää töitä Intiaan JA ylikuormittaa sillä jäljelle jääviä länsimaisia työntekijöitä.
 Tiimimme työvälineitä viime vuoden lopulta. Oikeanpuoleinen on käytössä edelleen. Kannattaako näin säästäväisen porukan töitä siirtää Intiaan?

En nyt lähde spekuloimaan sillä, että Suomesta on helppo irtisanoa porukkaa verrattuna pariin Keski-Euroopan maahan, jossa firmallamme on parin fuusion seurauksena runsaasti porukkaa. Kyllähän se korpeaa toimia joustopuskurina. Mutta Lederhosenin ja Bratwurstin maasta lähteekin tällä kertaa porukkaa jopa suhteellisesti enemmän kuin Suomesta. Mutta ei siitä sen enempää.   Keskityn miettimään asiaa yksilötasolla.

 Tiimimme Nöykkiön toimipiste

Miltä tuntuu? No, ei paljon miltään. Kuten moniin muihinkin ikäviin asioihin, YT-neuvotteluihin ja irtisanomisiinkin turtuu. Tarpeeksi paljon kun ketuttaa, tekee mieli suorastaan karjua kahvipisteellä:"No, antakaa potkut perkele!" Mutta enhän minä oikeasti potkuja halua ja jos ne kohdalle osuisivat, sitä olisi varmasti vaikea olla ottamatta henkilökohtaisesti. Varsinkin kun firmassa on nyt ensimmäistä kertaa otettu ns. voittokerroin eli pärstäkerroin huomioon insentiivien maksamisessa. Esimiehillä on mahdollisuus rukata alaistensa bonuksia hivenen ylös tai alaspäin, ylöspäin enintään kertoimella 1,5. Budjetti on kuitenkin rajallinen, joten jos joku on niin touhukas, että ansaitsee ison kertoimen, joidenkin muiden täytyy saada <1 kerroin. Itse sain kertoimen 0,9 ja kun paria päivää myöhemmin tulikin YT-uutinen, tuli sellainen olo, että kappas vaan, nyt kaikki irtisanottavat onkin jo kätevästi lokeroitu. Kaikki <1 kertoimen saaneet ovat tietenkin ensimmäisinä ei-vapaaehtoisissa lähtökuopissa. En tiedä onko näin (mutta ainakin soitan sitä oikein päin...Eppu Normaali: Sarvikuonojen maa...ei nyt liity tähän mitenkään) mutta siltä TUNTUU. Ei kiva tunne.

Mitäs sitä sitten työttömänä tekisi jos niin kävisi? Pitäisi kai yrittää panostaa pääkaupunkiseutulaisten kaljakiintiössä pysymiseen, koska töissä käyden ei mitenkään pysty 700 tölkin päivävauhtiin.Tiukkaa se saattaa tehdä työttömänäkin. Ja mistä rahat siihen? No, kaksi tölkkiä päivässähän tuo tahti oikeasti on ja jutussa kerrottiin myös, että 10% ihmisistä juo 50% alkoholista. Siitä tuleekin sitten noin 10 kaljaa päivässä sille 10%:lle. Ottaen huomioon, että työssä käyvät ihmiset eivät kerkiä kuulua tuohon suurkuluttajien 10%:iin ja työttömyysaste on jossain 10% hujakoilla, voidaan täysin epätieteellisesti päätellä, että kaikki työttömät juovat 10 tölkkiä olutta päivässä. Ei kyllä oikein huvittaisi kuulua siihenkään sakkiin. Parempi varmasti alkaa pitää jo aikaisemmin kaavailemaani käpyblogia.

Esimerkki "Sisusta kävyillä"-blogista

Jos istuu meillä kotona ikkunan ääressä, näkee joka päivä ja joka säällä hiukan ennen aamuyhdeksää, kuinka eräs setä sotkee fillarilla hitaasti ja varmasti kohti Valintataloa ja palaa sieltä muutaman minuutin kuluttua yhtä hitaasti ja varmasti kaljapakkaus pakkarilla. Sama toistuu muutaman tunnin kuluttua uudestaan. Tähän asti setä on hakenut kerrallaan vain 8 kaljan pakkauksen, mutta eilen hän haki heti aamulla 24 kaljan laatikon. Ehkä hän kokee myötätuntoa meidän YT-neuvottelujemme takia ja tarvitsee enempi lohtukaljaa. Voi setää. Et saa kyllä minusta kaveria vaikka mitä tapahtuisi.Sedänkin olisi parempi alkaa tarkkailla oravia ja pitää Käpyblogia.

11 kommenttia:

 1. Yt: on syvältä! Vaikka voisi tuo Käpy-blogi olla ihan mukavaa luettavaa ;)
  Ai teillä on sellanen setä. Meidän nurkilla taasen pyöräilee setä, joka päivittäin kuskaa tarakallaan 4 * 2 litran keltuaislimua Liiteristä. Ilmeisesti ajattelee kuitenkin kuluttavansa kalorit hakemalla limut varmuudeksi reilun 15 kilometrin päästä... tai liekö niin sokerihumalassa, että on lähi-Liiterin vallan unohtanut..... Iloa viikonloppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kova setä juomaan limua teidän nurkilla! Ootko varmaa, ettei oo light-limpparia? Se ei toki lihota, mutta 6 litrasta päivässä saa jo melkoisen annoksen keinotekoisia makeutusaineita. Huh. Parempi ehkä silti tempoa limua kuin kaljaa :-) ja jos tosiaan hakee limpparinsa fillarilla 15 km päästä, niin siitä vaan :-)

   Poista
 2. Oho, ei matikkakaan suju. Setähän juo siis 8 litraa limpparia päivässä :-)

  VastaaPoista
 3. No höh! Mitä tuohon nyt sanoisi, muuta kuin jotain lattealta kuulostavaa, mutta silläkin uhalla: koeta jaksaa vielä kerran tämä kierros. Toivon niin sydämeni pohjasta, että saat jatkaa töissäsi ja itse olla se, joka siitä sitten päätät, jos haluat joskus sieltä lähteä.

  Vähän arvelinkin, että saattaisit olla juuri tuolla töissä :). Ota nyt ainakin yksi perjantaikalja edes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja heh, luin kommenttisi vasta lauantaiaamuna, mutta noudatin neuvoa silti: otin yhden ranskalaisen siiderin ihan piruuttani :-)

   Poista
 4. Paska juttu. Noihin tavallaan sekä tottuu että ei todellakaan totu. Kummallakaan puolella ei ole kivaa eikä varsinaisesti inhimillistä. Hard business vain ja silleen, niin persreiästä kuin se onkin.

  ^ Iso peukku piruuttaan sidukalle! Oikein! Hah! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Positiiviseti ajatellen: Mieluimmin ainakin otan itse kenkää kuin annan kellekään kenkää :-)

   Poista
  2. Joo, ei lystikästä virantoimitusta. Totta on, että ottaisi mielummin itse kenkää.

   Pidän sun puolesta kaikki peukut pystyssä! Tiedä se! <3

   Poista
 5. No eikä! Kohtuutonta, että sama härdelli aina vaan...
  Sinuna kyllä vähän hioisin vielä noita varasuunnitelmia. 700 tölkkiäkin tuntuu vähän kohtuuttomalta :) Ja käpyblogi...? Tai miksipä ei, on sitä kummallisempiakin blogeja nähty.
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon kaljakiintiön kanssa ei pysty pitämään edes Kännikalablogia saati Käpyblogia ;-) Mutta about 50-vuotiaathan ei kuulemma saa ollenkaan töitä, joten jos lehtijuttuihin on uskominen, ei kannata ees yrittää. Mä en kyllä itse usko tohon, ei VOI olla iästä kiinni. Nojoo, mutta taidan murehtia varasuunnitelmia tosissani vasta sitten jos kengän kuva ilmaantuu takapuoleen :-)

   Poista