perjantai 26. helmikuuta 2016

Goottimatto

Muistutetaanpa vaihteeksi - jos olisitte vaikka sattuneet unohtamaan - että Vanha Jäärä on joulukuun alusta alkaen ollut nilkkavaivainen. Viime viikolla pääsin vihdoin työterveyshuollon lähettämänä erikoislääkärille, fysiatrille. Rannekanavaoireyhtymä mutta nilkassa sanoi hän ja suoritti kuuden pisteen fascia-käsittelyn. Ai minkä? Katso itse googlesta, en löytänyt itse yhtä kaikenkattavaa ja selkokielistä linkkiä aiheesta. Sitten hän kielsi liikunnan ja tulehduskipulääkkeet viikoksi. Tässä kohtaa alkoi pelottaa - mitä jos tulee päänsärky. Ja tulihan se heti seuraavana päivänä kun niska oli jonkin verran jumissa. Päivä vielä menetteli, mutta yö oli yhtä helvettiä. Lisäsin kiitollisuuslistalleni (ei mulla sellaista kyllä oikeasti ole) tulehduskipulääkkeet. Ja myöhemmin myös tennispallon. Siitä lisää tuonnempana.


Enpä tiedä auttoiko tuo fascia-käsittely mitään - nilkka on nyt kyllä suht ok, mutta mistä tiedän johtuuko se vain ajan kulumisesta vai itse hoidosta? Vaikea on tällaisia asioita tutkiakin. Pitäisi olla iso kasa potilaita, joilla on sama vaiva ja antaa toisille hoitoa ja toisille ei. Mielellään vielä niin, että potilas ei tiedä saiko hän hoitoa vai ei. Vaikka tällaisia tutkimustuloksia olisikin, tavallinen kuolevainen ei niitä mistään saa käsiinsä. Voi olla, ettei niistä mitään tosin ymmärtäisikään, mutta yleisestä mielenkiinnosta haluaisin edes yrittää selvittää onko tässä fascia-hommelissa mitään tieteellistä taustaa. Hivenen tuntui menevän uskomuslääketieteen puolelle. Vanha Jäärä ei taida uskoa kuin puukkoon ja pillereihin...

Jutun pointti on kuitenkin se, että koska liikkumisharrastukseni ovat olleet jo kolmen kuukauden ajan sangen rajoitetut, jotain viihdettä on pitänyt keksiä tilalle. Kirjoja ei jaksa lukea eikä telkkaria katsoa loputtomiin. Onneksi on virkkuukoukku ja sukkapuikot. Ja porakone ja rautalankaa. Näissä hommissa on vaan se huono puoli, että niska tuppaa menemään jumiin. Onneksi yleensä saa tarvittaessa ottaa tulehduskipulääkettä. Niistä vapaan viikon aikana löysin myös uuden ystävän: tennispallon. Mene seisomaan selkä seinää vasten, tipauta tennispallo itsesi ja selän väliin, nojaa palloon ja ala muljutella. Näyttää Hauskat kotivideot -materiaalilta, mutta toimii. Huomattavasti tehokkaampi lääke jännityspäänsärkyyn kuin parasetamoli.

Jokos minä pääsin siihen pointtiin? Ei tästä mitään tule, mummo vaan valittaa raihnaisuuttaan ja hourii tennispalloista. Kuvia kehiin ennen kuin teiltä menee hermot.

Ensin se otsikossa mainittu goottimatto. Ontelokuteen virkkaaminen on ihan taattu konsti saada niska jumiin. Kuten myös entisestä matosta irrotettujen "timanttien" ompelu. 


Tämä matto sopisi varmasti myös Ylen meteorologi-Anssin vessaan. Anssi on gootti jos joku. Kuvitelkaa tälle kaverille vahvat silmärajaukset ja synkät goottireleet niskaan. Toimii!


Vähän pienempää virkkuukoukkua heilutellen sain jatkettua vuosikausia sitten kesken jäänyttä hartiahuivia. Vähemmän gootti, enemmän hippi.


Ystävälle syntyi synttärilahjaksi porakoneen ja rautalangan avulla pannunalunen tai oviseppele tai mikä himputti tämä nyt onkaan...


Ja Mr Vanha Jääräkin sai sukat. Pitkästä aikaa kahdella eri värisellä langalla raidoitetut eikä pätkävärjätystä langasta kudotut.


Nyt saisi nilkka vähitellen alkaa toimia, jottei maailma hukkuisi käsitöihin. Taitaa kuitenkin olla niin, että rankemmat lajit kuten hiphop ja flamenco saavat odottaa ensi syksyyn ja keskityn vain kokeilemaan kestäisikö nilkka edes pientä paritanssitepsuttelua. Ensin nilkan täytyy suoriutua shoppailukierroksesta Jäärä Juniorin kanssa Tukholmassa ensi perjantaina...voipi olla, että postaus ilmaantuu vasta lauantaina, koska ajastetut postaukset joko toimii tai sitten ei. Katsotaan.

6 kommenttia:

 1. Hienoja aikaansaannoksia, vaikka tekstiä lukiessa tunsinkin niskajumisäryn itsessäni. Tennispalloa on suositeltu mullekin. Oletko piikkimattoa kokeillut? Helpottaa oloa ainakin täällä, tosin on takuuvarma unen tuoja myös, tuskin ehtii piikit paikoilleen virittää, kun jo kuorsaus kuuluu, ja se on sitä suu auki selällään -kuorsausta :D pätee meillä myös I. Säntään, joten jotain niissä piikeissä kyllä on.... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks toinenkin kaveri suositteli mulle piikkimattoa. Muutaman vuoden takainen hittituote ei siis ilmeisesti olekaan täyttä humpuukia. Ehkä sellaisen voisi jostain kirpparilta löytää...kunhan voisi olla varma siitä, ettei maton alun perin omistanut fakiiri ole maannut siinä selkä paljaana. En välttämättä haluaisi kenenkään kuolleita ihosoluja kaupan päälle ;-)

   Poista
 2. Upea hippiliina - oletpa taitava. Tuommoisia käsitöitä en osaa lainkaan tehdä ja kärsivällisyys ei riitä, joten arvostan!

  Tennispallo on tuttu, hyväksy havaituu juttu myös täällä. Tosin nyt, kun kärsin juuri liiasta tenniksen peluusta aiheutunutta tenniskyynärpäätä, niin manaan, miksei tennispallosta ole mitään apua siihen… :(. Pikaista paranemista sinulle ja kaikki konstit käyttöön vaan - myös hörhöosastolta ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei taas kärsivällisyys riittäisi alkuunkaan niin mittavaan kunnostusprojektiin kuin mitä teillä on Villa Idurissa! Kuka jaksaa mitäkin!

   Vai ei tenniskyynärpää lähde tennispallolla, höh! ;-) Mr Vanhalla Jäärällä napsahti muutama vuosi sitten ihan yks kaks osa pohjelihaksesta poikki tenniksen alkeiskurssilla, siitä lähtien hän on sanonut "tennis on paska laji" ja tennispalloja meillä käytetään vain kehonhuoltoon ;-)

   Poista
 3. Sinullahan pukkaa käsitöitä ihan niinkuin äidilläni sinä vuonna kun jäi eläkkeelle :) Sain silloin pyytämättäni muistaakseni mattojakin enemmän kuin tarpeeksi.
  Hippiliina on tosi hieno! Virkkaaminen on niin terapeuttista. Pitäisi itsekin kaivaa koukku naftaleenista. Joskus koukutuin virkkailuun niin, että niskat jymähtivät pahemman kerran jumiin. Sen koommin en ole enää uskaltanut aloittaa virkkuuprojekteja. Tuosta liinasta inspiroituneena saattaisin jopa aloittaa sen harrastuksen uudelleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, toivottavasti tää ei ole kuitenkaan sairaseläkkeen alku!

   Älä jymäytä niskaasi jos koukutut uudelleen!

   Poista