perjantai 13. kesäkuuta 2014

Papatusta pakkauksista

Ennen päivän varsinaisen aiheen käsittelyä täytyy hetkeksi vielä palata viime viikon iliman-teemaan, sillä sain juuri äsken jotain ilmaiseksi niinkin omituisessa paikassa kuin hammaslääkärissä. Hammaskiven poiston lisäksi sain yksityiskohtaisen opastuksen hammaskiven mekaanisesta poistamisesta. Kyllä kun 71 euroa maksaa 20 minuutin käsittelystä, niin saa sitä jotain kaupanpäällisiä ollakin! Hampilekuri ei tosin ihan vain meikäläisen lystiksi innostunut luennoimaan sirpistä ja ...ei vasarasta, mutten muista niiden yhden leikkaavan terän vehkeiden nimiä enää. Sirpissähän on tietenkin leikkaava terä molemmin puolin! Hänellä oli siellä kandi perehtymässä käytännön työhön. Minä ajattelin ottaa ilon irti oikein kunnolla ja kysäisin vielä bonuskysymyksen hammaskiven mekaanisen poiston ja ultraäänipoiston erosta. Vastausta en tietenkään teille kerro ellette halua kerätä kolehtia ja osallistua tuon 71 euron kuittaamiseen :-)

Tänään ajattelin ientaskut hellänä purkaa turhautumistani pakkausteollisuuteen. Aloitetaanpa tällaisella hauskalla tehtävällä. Yhdistä kuvan pakkaukset niitä kuvaaviin määreisiin:

monikäyttöinen retroklassikko
raivostuttava kierrätettävä
mahdoton kierrätettävä
terroristien lahja kosmetiikkateollisuudelle
ihan hyvä, et muuttua saa

Ennen kuin kerron oikean vastauksen, kerron erään pakkauksiin liittyvän asian, jonka tajusin tänä aamuna. Aamujumpaksi aloin ajatella erilaisia pakkauksia ja lähes ensimmäisenä mieleeni tuli kaikkien keski-ikäisten lapsuuden (ainoa?) herkku Trip-mehu. Triphän oli pakattu pieneen tölkkiin, jonka jokainen sivu oli kolmion muotoinen. Ryhdyin ammentamaan matemaattista tietokantaani löytääkseni tämän geometrisen muodon nimen (ei, se ei ole pyramidi) ja hetken päästä synapsit toivat tietoisuuteeni sanan tetraedri. Sitten välähti ja kirkkaasti, mikä on suht harvinaista Vanhalle Jäärälle. Mehutetroistahan edelleen puhutaan kun tarkoitetaan pillimehuja. Pillimehut ovat kuitenkin nykyään pakattu suorakulmaisen särmiön muotoisiin pakkauksiin eikä tetraedreihin. Tämä on toki järkevää koska tetraedrejä ei saa pakattua vierekkäin ilman että väliin jäisi hukkatilaa. Trip on joka tapauksessa kaikkien pillimehujen äiti, joka on tuonut sanan tetra kuvaamaan minkä tahansa pillimehun pakkausta. Oohoo, tämä oli siis se välähdys! Tästä alkoi sitten verbaalinen mopo karata ihan tyystin. Jos pillimehun pakkaus on nykyisin (suorakulmainen) särmiö, niin eikö väline, jolla mehua pakkauksesta särvitään voisi olla särpiö? "Juuso-Valtteri, laitapa nyt se särpiö siihen särmiöön ja ala särpiä nätisti ennen kuin äiti hermostuu!"

Sitten oikea vastaus tehtävään:

monikäyttöinen retroklassikko = filmipurkki
terroristien lahja kosmetiikkateollisuudelle = 50ml muotovaahtopullo

Nämä kaksi liittyvät toisiinsa, molempia tarvitaan kun lentomatkustetaan ilman ruumaan meneviä matkatavaroita, ja jos kampaus ilman apuaineita ja föönausta muistuttaa heinäsuopaa kuten Vanhalla Jäärällä. Filmipurkkiin voi pusertaa tarvittavan määrän geeliä. Tai vaikka kosteusvoidetta, hoitoainetta, mitä nyt tarvitseekaan. Filmipurkit ovat valitettavasti katoava luonnonvara. Muistitikulla on valokuvien lisäksi melko hankala kuljettaa geeliä. Kinder-munien sisämuna on jonkinlainen mutta huterampi korvike filmipurkille. 50-100ml pakkaukset ovat aivan järjettömiä monellekin tuotteelle, mutta koska pieni joukko hihhuleita haluaa lahdata 98% maailman väestöstä, pitää meidän kunnon kansalaisten äheltää tunkien näitä minipakkauksia litran muovipussiin ja pelätä että housut putoavat ilman vyötä turvatarkastuksessa. Mutta kosmetiikkateollisuus kiittää, saatiinpa uusia pakkauskokoja markkinoille!

raivostuttava kierrätettävä = maitotölkki, jossa on muovinen kaatorinkula
ihan hyvä, et muuttua saa = tavallinen maitotölkki ilman lisäosia

Voi Valio minkä teit kun menit lisäämään tuon rinkulan! Ingman teki saman tempun muutama vuosi sitten, mutta luopui siitä vihaisen kuluttajapalautteen takia. Valio ei ole ilmeisesti kuullut koko jutusta tai sitten he vilpittömästi kuvittelevat että yks kaks kuluttajien mielestä on aivan sairaan hauskaa repiä noita muovirinkuloita irti maitotölkeistä. Valiohan sanoo ettei niitä tarvitse repiä irti, tölkit voi laittaa kartonkikeräykseen rinkuloineen päivineen. Mutta nestetölkkikierrätyksen de facto -standardihan on se, että tölkit litistetään ja niin monta kuin suinkin mahtuu tungetaan yhden tölkin sisään. Rinkulallisia tölkkejä mahtuu noin 90% vähemmän rinkulattomiin verrattuna. Annoin asiasta palautetta Valion nettisivuilla, antakaa tekin! Paitsi tietysti jos teidän mielestä ON aivan sairaan hauskaa kamppailla niiden rinkuloiden kanssa...voitte sitten vaikka antaa kiittävää palautetta ;-)

Ja mahdoton kierrätettävä on tietenkin jäljelle jäänyt opaalilasinen rasvapurkki. Opaalilasihan ei kelpaa lasinkeräykseen. Muutenkin kyllä ihmettelen miksi naisten naamarasvat pitää pakata tuollaisiin sormin kuovittaviin pakkauksiin. Miksei rasva voi olla tuubissa kuin hammastahna? Olisi hivenen hygieenisempää. Mutta kosmetiikkateollisuus on ilmeisesti päätellyt että naiset kokevat että sormin kaavittava rasva on kaunistavampaa kuin tuubista puristettava. 

Pakkausteollisuus on kaikenkaikkiaan suuri mysteeri. Ilman minkäänlaista alan koulutusta tai kokemusta voisi hyvin pitää tunnin luennon pakkausten ominaisuuksista, joita ovat käytännöllisyys, kierrätettävyys, kestävyys, hinta ja ulkonäkö. (Voisin kaupan päälle pitää myös 5 minuutin tietoiskun hammaskiven poistosta) Teollisuudelle merkitystä tuntuu olevan vain kahdella viimeksi mainitulla, kun taas kuluttajille kolme ensimmäistä merkkaavat enemmän. Ulkonäönkin kanssa valmistajat tuppaavat temppuilemaan. Vanha Jäärä ei ainakaan kovin tarkasti lue mikä on varsinainen tuotteen nimi ja valmistaja vaan suunnistaa kohti sitä aina ostamaansa shampoo-pulloa pelkän epämääräisen visuaalisen mielikuvan perusteella. Aina toisinaan ne onnettomat menevät vaihtamaan pakkauksen ulkoasua, muuttavat väriä, muotoa, fonttia, kuvitusta. Vanha Jäärä on hukassa aina kun näin tapahtuu. Kaipa markkinamikot ovat laskeneet että pakkauksia silloin tällöin hämmentelemällä tuotteelle eksyy enemmän uusia ostajia kuin mitä vanhoja katoaa.

Tässäpä nämä pakkauspapatukseni. Ensi viikolla uutta jupinaa...jotain juhannukseen liittyvää varmaankin...Confused? You won't be after the next episode of Hiilihapoilla!

4 kommenttia:

 1. :D Sulla on kiva tyyli kirjoittaa :)

  Mä muuten kaipasin noita filmirullakoteloita pari viikkoa sitten kun piti saada tytölle rasvaa pikkupurkkiin, saman haikeuden koin kun huomasin, että muistikortit olis ollut niin helppo laittaa noihin. Saakohan niitä enää mistään? Muutakun ostamalla filmirullan ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Enpä tiedä saisko noita filmipurkkeja mistään...Pitänee ruveta törkeäksi ja häikäilemättömäksi geokätkövarkaaksi ja pölliä kätköpurkkeja http://www.geowiki.fi/Filmipurkki ;-) Hyi, olipa ilkeä idea, jota en todellakaan toteuttaisi, tämä varmuuden vuoksi todettakoon!

  VastaaPoista
 3. Nyt tunnen itseni ihan luuseriksi kun annan vaan niiden rinkulatölkkien olla ja kierrätän ne rinkuloineen. Tosin isossa kerrostalossa on isooo pahviroskis ja siellä pahvilaatikoiden ja kaljapakkausten keskellä ne mehutölkit näyttävät aika pieniltä joka tapauksessa.

  Niin, ja filmipurkit ovat yksi maailman parhaita keksintöjä. En tosin ole tunkenut rasvaa niihin kun sitä varten pitää olla omat söpöt pikku purkit, mutta niihin menee kaikenlaista muuta jolle olisi muuten vaikea keksiä säilytys/kuljetuspaikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä saat Titta nyt aktiivisen kommentaattorin eritysmaininnan! Noin, mainittu on :-)

   Eipä kyllä ole syytä tuntea itseään luuseriksi, jos vain hyödyntää kerrostaloasumisen hyviä puolia! Omakotiasumisen huonoihin puoliin kuuluu merkittävä jätepuskurointitilan tarve. Ihan kauhean usein kun ei jaksa käydä keskitetyllä jätepisteellä toteamassa että jaa, kartonkikeräysastiat ovat TAAS täynnä. Jos me puskuroitaisiin tölkit rinkuiloineen, teini alkaisi kiroilla että mitä nää pahvikasat hänen huoneessaan on. Tai toisaalta pahvit ehkä pystyisi ihan huomaamatta jemmaamaan teinin vaatekasojen alle ;-)

   Sain muuten maililla sellaisen kommentin, että rinkulat ovat hyödyllinen keksintö esim purjehtijoiden ja muiden avattuja tölkkiä siirtelevien/hölskyttelevien ihmisten kannalta. Eipä ollut tullut mieleen että niistä voisi olla jokin hyöty!

   Poista