keskiviikko 29. elokuuta 2018

Loman lopetus -vinkki numero 1

Taitaa tätä kesää silmällä pitäen tulla loman lopetus- ja töihin paluu -vinkit liian myöhään, mutta aina kannattaa vinkit laittaa korvan taakse seuraavaa kesälomaa varten. Ne ihmiset, joille työ on kuin rakas harrastus ja vakaa kutsumus ja tarvitsevat ennemminkin vinkkejä siihen, kuinka raaskia jäädä lomalle, voivat lopettaa lukemisen tähän. Suurin osa meistä ei taida valitettavasti kuulua tuohon joukkoon.

Itselläni ainakin tuppaa usein viimeinen kesälomaviikko menemään vähän harakoille, kun ajatukset alkavat väkisin kääntyä voivottelemaan töihin paluuta. Tänä kesänä aivan vahingossa keksittiin Mr Vanhan Jäärän kanssa kuinka tällaiselta ikävältä ilmiöltä voi välttyä. Kannattaa järjestää loman loppuun jotain tekemistä, joka vie kaiken ajan, energian ja aivokapasiteetin, ettei kertakaikkiaan kerkiä murehtia loman loppumista. Meillä tällainen tekeminen oli Vanhan Jäärän 50-vuotisjuhlien järjestäminen loman toiseksi viimeiselle päivälle. Osoittautui erittäin tehokkaaksi. Jos ei satu mitään merkkipäivää loman loppuun, voihan sitä järjestää pirskeet muuten vaan! Tai tarjoutua pito- ja ohjelmapalveluksi jonkun muun pippaloihin.

Kannattaa loman aikaisemmissa vaiheissa myös vähän lämmitellä etukäteen vaikkapa ompelemalla omat juhlavaatteensa. Minulle on näköjään alkanut muodostua perinteeksi pukeutua erilaisissa pyöreiden vuosien juhlissa vanhoihin verhoihin. Tällä kertaa oman lastenhuoneeni verhoihin. Hyvänä säilynyt tuo kangas puolisen vuosisataa vaikka oli välillä Vege Jääränkin ikkunassa.


Jos valitsee tällaiseksi harhautustoiminnaksi nimenomaan juhlien järjestämisen, niin hyvä ajankohta juhlille on loman toiseksi viimeinen päivä. Juhlien jälkeisenä yönä ei tule juuri nukuttua, joten viimeinen lomapäivä menee ajatellessa "Koska saa mennä nukkumaan?" eikä "Kohta pitää mennä töihin!" ja töitä edeltävänä yönä uni maittaa oivallisesti.

Jotta saa varmasti kaiken ajatustoiminnan valjastettua johonkin muuhun kuin loman loppumisen vatvomiseen, täytyy juhlaruoat valmistaa ehdottomasti itse. Siinä hommassa ei kuitenkaan kannata menettää hermojaan syyttä suotta ja hyvä vinkki siihen on kehittää pariskunnan vähemmän Master Chef -kykyiselle osapuolelle jokin yksinkertainen, aikaa viepä mutta kuitenkin hyödyllinen keittiöhomma, jotta se varsinainen Master Chef saa rauhassa keskittyä olennaiseen. Meillä Mr Vanha Jäärä hoiti hitaasti mutta varmasti italiansalaatin ainesten pilkkomisen.


Italiansalaatti a la Vanha Jäärä  (kuvassa pilkotaan 6-kertaista määrää)
1 omena
1 herkkukurkku
1 dl pakasteherneitä
1 iso porkkana
1 iso peruna TAI 1 dl keitettyä makaroonia
Kastike:
1 prk kermaviiliä
turaus (oisko max 2 rkl...) majoneesia
1 tl dijon-sinappia
mustapippuria, suolaa
Kastiketta on hiukan liikaa tuohon määrään, meidän salaatissa oli 6 omenaa jne ja 5 purkkia kermaviiliä.

Kakun täyte oli myös tykätty, paljastetaanpa senkin salaisuus.
Perussatsi täytettä
1 prk (250g) mascarponea
2 dl vispi- tai kuohukermaa vatkattuna
5 dl vadelmia
0,5 dl sokeria
100g sulatettua valkosuklaata
Tuollaiseen pellin kokoiseen kolmikerroskakkuun meni kolme satsia täytettä.


Tällainen ihmismäärä ei aivan suoriutunut koko kakusta eikä läheskään koko italiansalaatista. Toki tarjolla oli kaikenlaista muutakin...Näin sitä sujuvasti palattiin töihin tämän viikon maanantaina ilman, että yhtään tuskailtiin sitä etukäteen. Ensi vuonna täytyy kyllä ehkä keksiä jokin muu harhautusoperaatio, juhlat 30 ihmiselle ruokineen, koristeluineen ja ohjelmineen on aika rankkaa tällaiselle 50 vuotta täyttäneelle vanhukselle joka vuosi ;-) Vaikka onhan tuo ukko tietenkin vielä nuori ja vetreä!8 kommenttia:

 1. Mukava loman lopetus, onnittelut.
  Aika kiva homma, vaikka työtähän tuo vaatii melkoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei se työtunteina loppujen lopuksi ollut niin iso homma kuin etukäteen kuvittelin, mutta perjantai oli kyllä aika työntäyteinen ;-)

   Poista
 2. No varmasti juhlien järjestelyt vievät ajatukset töihin paluusta! Täytyy laittaa korvan taakse. Vaikka meikäläiset on kyllä laisikimpia kekkereiden järjestäjiä ikinä. Kummankaan meistä pyöreitä ei juhlittu. Taitaa olla tuparit viimeiset isommat juhlat, joita meidän perhe on juhlinut.
  Mutta onnittelut vielä! Hyvässä iässä olet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas :-) Mä jostain syystä tykkään juhlia - ja koska kukaan muu mun tuttu ei ole erityisen innokas juhlajärjestäjä, niin mun täytyy sitten itse järjestää kaikkia mahdollisia kekkereitä ;-)

   Poista
 3. Nyt kyllä menee täällä herne nenään, jos unikkohameeseen pukeutunut ihminen on edellisessä tekstissä kutsunut itseään "läskiksi"... vai oletko äkkinäisesti laihduttanut? Töissäkin on todella rasittavaa, kun langanlaihat "ovat niin turvonneita" ja "maha niin pömpöttää" ja "kyllä pitäis alkaa laihduttaa" ja itte oikeasti ylipainoisena kuuntelee vieressä vaivautuneesti hymyillen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota hyvä ihminen herne pois nenästä! Kuten siinä herne-jutussa sanoin, mun painoindeksi ON just ja just alle 30 eli mä en todellakaan oo vain vähän turvonnut. Itse ommeltu unikkohamekin pitää olla siksi, että mun on useimmista vaatekaupoista mahdoton saada tarpeeksi isoja vaatteita ja aina ei löydä haluamaansa Lindexin ym "isojen tyttyöjen" osastolta. Eli kyllä mä ainakin yhteiskunnan mielestä olen läski. Omasta mielestäni en näytä hullummalta unikkohameessa :-)

   Poista