Vanha Jäärä on asentanut uutta kännykkää viime aikoina ja on aivan hermoromahduksen partaalla ja tuntee olevansa Todella Wanha Jäärä. Mutta täytyy sanoa että hivenen vikaa on Androidin ja erinäisten sovellusten koodareissakin. Tuo peruutusjuttu on Nordean tunnuslukusovelluksesta, jonka asentamisen kesken erehdyin moniajamaan ja vahvistamaan ohessa yhden e-laskun, josta seurasi se, että jouduin keskeyttämään asentamisen ja aloittamaan alusta. Sovellus kysyi:"Haluatko peruuttaa asentamisen?" ja antoi vaihtoehdot "Kyllä" ja "Peruuta". Ensimmäiseksi tuli tietenkin mieleen klikata "Peruuta" koska olin nimenomaan peruuttamassa asentamista. Mutta piti sittenkin klikata "Kyllä". Testaako näitä kukaan normaalilla sisälukutaidolla ja logiikalla varustettu ihminen? Jos käytettiin jotain valmista koodinpätkää, joka tarjoaa kysymyksiin vaihtoehdot "Kyllä" ja "Peruuta", niin eikö tullut mieleen muotoilla kysymystä toisin ja käyttää jotain muuta verbiä kuin peruuttamista? Esim:"Oletko varma, että haluat keskeyttää asennuksen?" Vaihtoehdot:"Kyllä" ja "Peruuta".
Androidin omia asetuksia ei tajua kuin ehkä Mielensäpahoittaja. Tosin hänellä tuskin on älypuhelinta. Mitäpä sanotte tästä ilmoitusasetuksesta:
Näytä ilman ääntä: Ilmoitus ei tule aktiiviselle näytölle eikä salli ääniä tai värinää. Päällä/Pois.
Kyllä en halua ilmoituksen sallivan ääniä. Valitsenko siis Päällä vai Pois? Kyllä ei ennen pitänyt harjoittaa näin monimutkaisia Boolen algebran operaatioita puhelinta asentaessa!
Kyllä ei näiden laitteiden kanssa ollut niin vaikeaa. Omani ja parin kolleegan puhelimet reilun kahden vuoden takaa.
Ja nuo äänet todellakin. Miksi ihmeessä asiasta, jonka näen ruudulta, pitää kuulua jokin BOJOING ? Kuten jonkin laatikon avaamisesta tai sulkemisesta? Näkövammaisia varten? Rohkenen kuitenkin epäillä, että jos näkövammainen näkee sen verran, että pystyy näpyttelemään tekstiviestin, hän ehkä myös näkee saiko suljettua lähetysikkunan vai ei. Nyt joku tempaisee esiin Äänikomento-kortin, ehkäpä sokea kirjoitti tekstiviestin sanelemalla. Mutta miksi laitteen perusasetukset on asetettu palvelemaan melko pientä näkövammaisten käyttäjien joukkoa eikä näkökykyistä enemmistöä?
Joskus tuntuu siltä, että olisi kai vain parempi pysyä hellan ja tassun välissä.
Äly(ttömät)puhelimet eivät ole ainoita turhia äänimerkkejä päästeleviä laitteita. Meidän telkkarimme tahtoo aina sanoa PLÖ-DÖM kun se käynnistetään. Ikään kuin en muuten havaitsisi ilmaantuuko jotain lähetystä ruudulle vai ei. Vielä innokkaampi ilmoittelija oli Barcelonalaisessa hotellihuoneessa tapaamamme telkkari, joka tahtoi sanoa PIMPELI-POM paitsi käynnistettäessä myös sammutettaessa. Siihen tyrehtyi Mr Vanhan Jäärän ilta äänettömän La Ligan parissa koska vaimo olisi herännyt telkkarin sammuttamiseen.
Kuinkas muut? Eikö teillä ole ongelmia teknisten laitteiden logiikan kanssa? Kyllä vai Peruuta? PIM POM!
Voi, me täällä Suomessa olemme niin jäljessä kaikesta kivasta, mitä äänitehosteiden maailma isossa maailmassa tarjoaa - mitä esimerkiksi Japanissa näkee - eikun siis kuulee. Siellä ei ole yhtäkään laitetta, joka ei puhuisi tai päästelisi ääniä. Jopa vessanpyntty ääntelee Tsaikovskista metsän ja koskien huminaan. Vai haluaisitko sittenkin kuunnella mieluummin Händeliä pytyllä istuessasi? Jos et osaa valita, pytty valitsee puolestasi.
VastaaPoistaJoo-o, olen kyllä samaa mieltä kanssasi. Luulen, ettei merkkiäänissä ole kyse sokeiden palvelemisesta vaan iki-ihanasta tekniikalla kikkailusta. Onneksi meillä on poika osannut poistattaa äänimerkit niin pesukoneista kuin meidän ikäloppujen älyttömistä puhelimistakin. Muuten olisin yhtä hermoraunio kuin sinäkin yrittäessäni itse ymmärtää noita "kyllä, öö vai ehkä" -käskyjä ;).
Oishan tuo jotain jos pytty alkaisi soittaa Beethovenin viidettä kun sinne pökäle kilahtaa :-) Tytär onkin kohta lähdössä Tokioon lomalle. Täytyy kysellä kokemuksia paikallisista ääniefekteistä jälkeenpäin.
PoistaPimpeli pompeli! Ääh, kuulostaa tosi ärsyttävältä... Minäkin poistan kaikki ylimääräiset äänimerkit, koska ei niitä vaan yksinkertaisesti viitti kuunnella. Ihme tyyppi on se, joka moisesta nauttii. Ugh.
VastaaPoistaItellä ei niin ole teknisiä ongelmia, koska laitteet on jo monta vuotta olleet samasta perheestä (Apple). Logiikan pystyy helposti päättelemään myös uusista vehkeistä. Tykkään, varsinkin siitä ettei pääse ärsyttämään...
Kestävyyttä sinne! Oon hengessä mukana, ehdottomasti. Kamppaa se puhelin, niin oppii olemaan! Nih.
Mä siirryin Windowsista Androidiin eikä auta yhtään vaikka molemmissa lukee päällä Nokia ;-) Mutta voinpa ainakin sanoa, että mulla ei oo koskaan ollut mitään muuta puhelinta kuin Nokiaa, hih! Kyllä tää Android vielä taklataan, mä olin jo löytänyt tästä sellaisia juttuja mitä mies ei oo parissa vuodessa löytänyt omastaan :- D
PoistaMä en älypuhelintani ees saannu päälle. Piti mennä kauppaan ja sanoa myyjälle että laita tää silleen että saan ees vastattua puheluihin. Perusoppimiseen meni viikko, noin 8h/pv, ja sitten se homma alkoi sujua. Kokeilemalla ja kysymällä joltain jolla oli samanlainen puhelin autto kovasti. :)
VastaaPoistaKyllä se siitä viellä synkkenee!!
Haa, mä sain tän sentään omin avuin päälle! Ekaan yritettyyn puheluun en edes voinut yrittää vastata koska miehen soittama testipuhelu meni suoraan vastaajaan. Seuraava yritys tuuttasi varattua. Ja puhelin oli ihan joutilaana pöydällä koko ajan. Juu, mutta kyllä tää tästä..luulisin. pim pom
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHeh, samaistun täysin, olen nimittäin myös itse kamppaillut Androidiin siirtymisen tuskissa. Ei sillä etteikö se olisi ihan jees, mutta kun johonkin toisenlaiseen on tottunut... Myös minä voin todeta, että minulla on aina lukenut puhelimessa Nokia :)
VastaaPoistaOmassa puhelimessani ihmettelen kun en osaa (tai sitten ei oikeasti pysty) säätää sitä niin, että kaiken maailman merkkiäänet eivät kuuluisi, mutta soittoääni kuuluisi. Tässä minun puhelimessani näyttää siltä, että ne säädetään samasta napiskasta (?!) Eli jos haluan kuulla puhelimen soivan, on pakko kuunnella kaikkia muitakin pilpahduksia. Ehkäpä vain en osaa - eihän se noin voi mennä!
Juu, samaistun takaisin. Ainakin tuossa mun Android-Nokiassa on vaan yksi volume-näppäin, mutta sitten pitää mennä paikkaan Asetukset: Ilmoitukset ja säätää sovellus kerrallaan mikä saa piipata ja mikä ei! Ja siellä jokainen parametri on määritelty jotenkin vaikeasti negaation kautta. Argh. Tsemppiä sullekin. Kyllä me vielä tää androidi selätetään :-)
Poista